Oceánie

Francouzská Polynésie - díl 2

Vysloví-li někdo slova Francouzská Polynésie, mnohým se vybaví krásné bílé pláže s palmami skloněnými nad tyrkysovou hladinou a snědé ženy tančící ve slaměné sukni s dvěma půlkami skořápek kokosu místo podprsenky a s věncem z orchidejí na hrudi. Ano, tak tohle přesně je Polynésie. Pojďte s námi poznat nefalšovaný půvab nejkrásnějších ostrovů světa právě teď. Luxusní dovolená v bungalovu nad vodou s prosklenou podlahou a s vlastním schodištěm do vody spolu s jedinečnými východy a západy slunce jistě osvěží nejen duši ale i tělo.

Francouzská Polynésie - díl 2A jak se na ostrovech Francouzská Polynésie - díl 2nejlépe zabavit? Přirozeně že sluněním se a koupáním v křišťálově průzračné vodě. Ti s dobrodružnou povahou mohou divoké krásy polynéských ostrovů objevovat sami pronajatým autem (nejlépe džípem), na kole nebo pěšky (doporučujeme Tahiti Iti).

Na ostrovech Tahiti, Moorea či Bora Bora jsou kvalitní silnice, podobné těm u nás. Francouzská Polynésie - díl 2O ostatních ostrovech se to ovšem říct nedá. Cesty jsou buď kamenné či prašné a mnohdy s mohutnými výmoly. Co se značení týče, někde najdete kilometrovníky, někde o značení vůbec nezavadíte. Francouzská Polynésie - díl 2Není ale problém se zeptat domorodců, kteří vám s cestou ochotně poradí.

Pokud chcete poznat příchuť pravého polynéského folklóru, cestujte místní hromadnou dopravou, kterou představuje takzvaný le truck, což není nic jiného než vylepšený náklaďák, kde je klimatizace zajištěna okny. Francouzská Polynésie - díl 2Při této velmi laciné dopravě nejenže se blíže seznámíte s místními obyvateli, ale možná vás i pozvou k sobě domů na nějakou malou oslavu. Jízdní řády v Polynésii moc nečekejte, tady totiž není kam spěchat, tak si hezky sedněte u cesty a čekejte.

Francouzská Polynésie - díl 2Samozřejmě existuje i celá řada cestovních kanceláří, které nabízejí organizované výlety s místním průvodcem, ovšem za příslušně vysokou sumu (okolo 2000 CFP). K oblíbeným výletům patří výlet lodí se šnorchlováním či potápění na korálových útesech. Francouzská Polynésie - díl 2Pokud budete mít v peněžence či na kartě dostatek peněz, nenechte si ujít let nad nějakým ostrůvkem v Polynésii v helikoptéře, kdy objevíte nádheru ostrovů ze vzduchu. Úchvatný pohled z výšky je například na kaňony s nespoutanými prudkými vodopády.

Francouzská Polynésie - díl 2Za návštěvu určitě stojí některá z perlových farem. Pokud zrovna neholdujete hromadným zájezdům, samozřejmě vám nic nebrání osobně kontaktovat přímo některou z farem a domluvit se s jejími zaměstnanci, zda by byli ochotni umožnit vám prohlídku. Francouzská Polynésie - díl 2Nesmíte ale zapomínat, že farmy jsou čistě obchodními podniky, a nikoli turistickými atrakcemi. Farmy jsou soustředěny hlavně na ostrovech Rangiroa, Manihi, Takapoto a Takaroa, ve Společenských ostrovech je to ostrov Tahaa.

A jak se do Francouzské Polynésie dostat? Francouzská Polynésie - díl 2Z Čech nejlépe letadlem, připravit se musíte na 30 hodin letu, někdy cesta i mnohem déle. Mezinárodní letiště a zároveň hlavní letiště Francouzské Polynésie je ve Faaa v Papeete na ostrově Tahiti, kde je i přestupní stanice na další ostrovy Francouzská Polynésie - díl 2Moorea, Tetiaroa, Tupai, Bora Bora, Tahaa, Raiatea, Huahine a Maupiti. Ceny letenek do Francouzské Polynésie z Čech či blízkého Rakouska či Německa se pohybují kolem 30000 tisíc korun, stačí si jen vybrat mezi jednotlivými leteckými společnostmi.

Francouzská Polynésie - díl 2Pokud se ve Francouzské Polynésii rozhodnete cestovat po více ostrovech, je cenově velmi výhodné zakoupit letecké pasy.Mezi jednotlivými Společenskými ostrovy existuje letecké spojení skoro každou hodinu např. s leteckými společnostmi Air Tahiti nebo Air Moorea. Na severní část souostroví Tuamotu můžete cestovat denně a odtud pokračovat v letu na Markézy. Cesta z Tahiti na Tuamotu trvá téměř 3 hodiny. Francouzská Polynésie - díl 2Téměř každý den je i spojení na Mahihi, přímé spojení na Tuamotu je i z ostrova Bora Bora. Na Markézy můžete letět rovněž přímo z Papeete, většina letů je však směrována přes Rangiroa nebo i s další zastávkou na Manihi Napuka nebo Puka Puka. Na Australské ostrovy můžete z Tahiti odletět dvakrát týdně a na Gambier (Mangareva) pouze několikrát v měsíci.

Francouzská Polynésie - díl 2Mezi jednotlivými ostrovy plují turistické i nákladní lodi z Papeete. Francouzská Polynésie - díl 2Pokud máte opravdu dost času, určitě si na místě rezervujte cestu v nějaké nákladní lodi, kterou se můžete svézt opravdu za pár korun (nezapomeňte s sebou spacák). Pokud vlastníte kreditní kartu s tučným kontem, pak vám nic nebrání se nalodit na takzvané cruises, jejichž cena za jeden týden přijde na 75000 Kč a výše.

Ceny v průměrném tříhvězdičkovém hotelu začínají od 2000 Kč a výše na osobu a noc. Vodní bungalovy s prosklenou podlahou vyjdou zhruba na čtyřnásobek. Francouzská Polynésie - díl 2Při rezervaci na celý týden cena vychází o něco levněji. Celý balíček (pobyt plus letenka) lze koupit v českých cestovních kancelářích od 55 000 Kč.

Francouzská Polynésie - díl 2A čím budete v Polynésii za všechno platit? Oficiální měnou je pacifický frank(CFP), který je pevně svázán s euro, 1 Euro je 119 pacifických franků . Platba platební kartou není většinou problém.

S jednotlivými ostrovy se seznámíte tady:
Bora Bora

Francouzská Polynésie - díl 2Francouzská Polynésie - díl 2Francouzská Polynésie - díl 2Francouzská Polynésie - díl 2Francouzská Polynésie - díl 2Karneval na ostrově Tahiti
Karneval na ostrově Tahiti

Editor: Janinka
Vytvořeno: 19.05.2006 08:56
Poslední změna: 08.09.2006 08:11

RSS

Hodnocení: 4.84 (57x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz