Oceánie

Bora Bora – perla Polynésie

Ostrov Bora Bora je díky jedné z nejkrásnějších lagun na světě nazýván “perlou Polynésie” a pro mnohé cestovatele představuje místo snů. Pojďme se tedy na tento ostrov podívat zblízka a poznat jeho tyrkysové laguny, písečné pláže, hory plné vegetace a stále usměvavé domorodce.

Typická silueta ostrova Bora Bora
Typická silueta ostrova Bora Bora
Ostrov Bora Bora, patřící do skupiny Společenských ostrovů, leží 250 km severozápadně od Tahiti uprostřed nádherné modrozelené laguny v Tichomoří. Bora Bora satelitní snímek
Bora Bora satelitní snímek
Stejně jako většina ostatních ostrovů Francouzské Polynésie vznikl Bora Bora vulkanickou činností.

O vzniku ostrova existuje stará polynéská legenda, která říká, že nejvyšší bůh Taaroa nejprve stvořil ostrov Bora Bora, což znamená v místním jazyce "nejdříve zrozený" či "prvorozený", a snad právě proto tento ostrov obdařil nádhernou lagunou s průzračnou vodou. Teprve později byly stvořeny posvátné Havajské ostrovy. Bora Bora – perla PolynésieBohyně ohně Pelé se původně usídlila ve vulkánu na ostrově Bora Bora, ale ten vyhasl, a tak se Pelé přestěhovala na ostrov Hawaii do kráteru sopky Kilauea. Řečeno jazykem geologů zde před více než pěti milióny lety obrovitý výbuch podmořské sopky vynesl nad mořskou hladinu masu horniny, jejíž zbytky dnes tvoří ostrov Bora Bora.

Bora Bora – perla PolynésiePři příletu na ostrov se vám z ptačí perspektivy naskytne úžasná podívaná na neskutečnou paletu modré a zelené barvy laguny, jež dokonale kontrastuje s temně modrým Pacifikem.

Bora Bora poznáte podle pyšně se vypínající a tolik charakteristické siluety ostrova, kterou tvoří dva vrcholy. Když se přiblížíte ještě blíž, spatříte v tyrkysové Sofitel motu s chýšemi nad lagunou
Sofitel motu s chýšemi nad lagunou
laguně rozeseté jako perly v náhrdelníku malé čarokrásné ostrůvky zvané motu. Každý z těchto motu se vyznačuje nějakým specifickým rysem, na jednom z nich je letiště, na dalších si v luxusních hotelech turisté nerušeně vychutnávají svoji Bora Bora – perla Polynésievysněnou dovolenou a jiné motu jsou zcela neobydlené, a právě na nich najdete opuštěné bílé písečné pláže.

Ostrovu dominuje skalnatý vrchol Mt. Otemanu, který je svojí výškou 727 metrů nejvyšší horou Bora Bora. Z vrcholu druhé nejvyšší hory Pahia se naskýtá úchvatný výhled po laguně a okolních ostrovech.

Bora Bora – perla PolynésieAž vás přestane bavit opalování a lenošení na okouzlujících plážích i koupání v příjemné teplé průzračné vodě, vydejte se poznávat krásy ostrova. Vzhledem k tomu, že ostrov má rozlohu necelých 40 km2, k jeho základnímu poznání stačí dva až tři dny. Výlety po ostrově můžete absolvovat buď s průvodcem nebo sami, ale počítejte s tím, že značení klubu českých turistů tu opravdu nenajdete.

Dvě dominanty ostrova - Pahia a Otemanu
Dvě dominanty ostrova - Pahia a Otemanu
Po ostrově se můžete pohybovat hned několika způsoby. Nepraktičtějším dopravním prostředkem je kolo, ale půjčení auta je také možné, nicméně ceny jsou poměrně vysoké (kolem 80-100 USD za den). Nejlacinější dopravou jsou samozřejmě vlastní nohy. Bílé nádherné pláže ostrova Bora Bora
Bílé nádherné pláže ostrova Bora Bora
Určitě vám doporučujeme okružní cyklistický výlet. Kolem hlavního ostrova vede úzká silnice, která měří necelých 20 km, takže tuto poznávací projížďku zvládne opravdu každý. Při tomto cyklistickém výletu vychutnáte neopakovatelné pohledy na tyrkysovou lagunu i bělostné pláže. Pokud jste zdatní turisté, můžete se pokusit zdolat druhou nejvyšší horu Mount Pahia náročným čtyřhodinovým trekem úchvatnou přírodou s divokými orchidejemi. Zajímavý výlet do vnitrozemí lze podniknout džípem po staré vojenské cestě z Faanui. Bora Bora – perla PolynésieCesta vás dovede na horský hřbet, odkud je nádherný výhledem na sousední ostrovy Tahaa, Raiatea a Maupiti. Jiná cesta je možná ze severu ostrova, od Tahiti Point podél pohoří až k Mt. Popoti s výškou 249 m.

Bora Bora – perla PolynésieAdministrativním centrem ostrova je přístav Vaitape. Odpoledne tu můžete ve stáncích nakoupit čerstvé ovoce nebo nejrůznější, zaručeně čerstvé ryby vytažené jen před malou chvílí z moře. Na kopci Farepiti Point u hluboké zátoky Faanui Bay se můžete podívat na zbraně, které tu zbyly z 2. světové války. Na nejjižnějším bodě ostrova Matira Point se nachází překrásná pláž s modrou lagunou, která je ale hojně navštěvovaná turisty, snad také proto že Matira Point je místem, kam se připlouvají vyhřívat do mělké vody ladní rejnoci trnuchy. Zdejší bílá pláž je považována za nejkrásnější na světě.

Bora Bora – perla PolynésieNa západním pobřeží Bora Bora se nachází několik archeologických nalezišť, takzvaných chrámů marae, což jsou prastará tabu místa, kde se konaly náboženské magické ceremonie a kde se zrodil polynéský tanec. Bohužel většina chrámů byla zničena anglickými misionáři v 19. století. Bora Bora – perla Polynésie Nejvýznamnějšími chrámy jsou marae Fare Opu, vyzdobené želvími petroglyfy, a největší marae Marotetini, zvané též Farerua, na západ od přístavu Farepiti. Pokud pojedete kolem ostrova, můžete najít dalších asi čtyřicet chrámů marae plných tajemné historie.

Největšími okolními ostrůvky motu jsou Teveiroa motu, Tapu motu, Ome motu, Mute motu, Toopua motu and Piti Aau motu. Koupání se želvami je velkým zážitkem
Koupání se želvami je velkým zážitkem
Název dalších z nich jako Sofitel motu jasně napovídá, co na nich najdete. ovšem ne všechny ostrůvky jsou místem luxusních hotelů a na některých jsou překrásné a liduprázdné pláže. Celý ostrov i s motu chrání korálová bariéra, skrz kterou existuje pouze jediné místo, Bora Bora – perla Polynésiekudy se lze dostat z laguny ostrova na volné moře do Pacifiku. Jmenuje se Teavanui Pass a leží na západě ostrova mezi mezi Tapu motu a Teveiroa. Korálová bariéra je pevný pruh země, široký dva až deset metrů, kde je uvnitř překrásná laguna s klidnou tyrkysovou vodou a na straně druhé tmavý, rozbouřený Pacifik. Když stojíte na tomto úzkém kousku pevniny, kde se ozývá burácení příboje, který naráží na korálovou bariéru, Pod hladinou se skrývá pestrobarevný svět
Pod hladinou se skrývá pestrobarevný svět
máte pocit, že se nacházíte mezi peklem a rájem. Pokud se rozhodnete prozkoumávat okolní motu, zastavte se na západně položeném ostrůvku Toopua motu s ozvěnovými skalami zvanými "Hiro´s bells". Žraloků se na Bora Bora nemusíte bát
Žraloků se na Bora Bora nemusíte bát
Ostrůvek Tapu motu nebo také Tabu motu byl původně vyhrazen pouze pro příslušníky královského rodu, a pro ostatní Polynésany byl přístup na ostrov zakázán pod trestem smrti. A právě z názvu tohoto ostrůvku se do všech ostatních jazyků dostal termín tabu.

Pro suchozemce je nejzajímavější celodenní plavba po laguně spojená s krmením žraloků a plaváním s rejnoky. Ráno nasednete do typického polynéského Trnuchy se vyhřívají v mělkých vodách
Trnuchy se vyhřívají v mělkých vodách
plavidla s postranním plovákem a během dne několikrát uděláte zastávku na šnorchlování na korálovém útesu mezi hejny pestrobarevných rybek, zastávku na krmení dvoumetrových žraloků a nakonec se vylodíte na jednom z motu na typický polynéský oběd.

O čerstvé ovoce není na ostrově nouze
O čerstvé ovoce není na ostrově nouze
Na Bora Bora si pochutnáte především na darech moře a čerstvém ovoci. Určitě byste měli ochutnat místní speciality, mezi které patří rejnok s omáčkou z mořských ježků či různě upravené ryby mahi mahi. Pokud vám nevadí syrové maso, nechte si připravit salát ze syrových ryb, které se krátce marinují v limetkové šťávě. Vynikající je také salát z mořských ráčků, grilované kuře s přílohou chlebovníkem a taro nebo opečeným banánem. Večeři zakončete čerstvým ovocem - mangem, grapefruitem, papájou či malými, po medu chutnajícími banány. Domorodci dodnes při soukromých setkáních připravují v zemi na rozpálených kamenech jídlo zvané ahima'a.

Mezi vyhlášenou restauraci patří Polynéská imprese zapadajícího slunce
Polynéská imprese zapadajícího slunce
například Bambusový dům (Bamboo House), jak název napovídá postavený celý z bambusu. Pokud nemáte hluboko do kapsy a chcete povečeřet v restauraci hollywoodských hvězd, zajděte do restaurace Bloody Mary´s, kde před vámi povečeřeli David Copperfield, Cameron Diaz, Pamela Anderson, Julio Iglesias, Harison Ford, David Rockefeller nebo Kurt Russel.Ta je tady bezesporu nejvyhlášenější a také nejdražší. Obě restaurace najdete na jihozápadě ostrova v zátoce Pofai nebo také Povaie. Když už jsme u těch názvů, tak na Bora Bora budete potřebovat notnou dávku fantazie, neboť místní názvy jsou přepisovány velmi různě.

Na Bora Bora se nejlépe Bora Bora – perla Polynésiedostanete přes mezinárodní letiště Faaa ležící na ostrově Tahiti, odkud pravidelně létají místní aerolinie na okolní ostrovy. Letenku na Bora Bora pořídíte za 200 USD a za 45 minut přistanete na severně položeném ostrůvku Mute motu, kde se nachází letiště ostrova Bora Bora. V průběhu 2. světové války, po útoku na Pearl Harbor, Američané zřídili na ostrově leteckou základnu, z níž zbyla pouze přistávací dráha právě na Mute motu, která dlouhou dobu sloužila jako jediné mezinárodní letiště v celé Francouzské Polynésii. Levněji lze na Bora Bora cestovat lodí, ovšem plavba trajektem je časově náročnější (počítejte s cca 8 hodinami plavby).

Luxusní chýše nad vodou za tisíce dolarů
Luxusní chýše nad vodou za tisíce dolarů
Možností ubytování na ostrově je bezpočet. Ten, kdo nemá hluboko do kapsy, se může ubytovat ve vodních bungalovech, což jsou chýše se střechou z palmového listí postavené na dřevěných kůlech nad mořskou hladinou. A cena? 1000 USD za noc. V průměrném tříhvězdičkovém hotelu zaplatíte za noc mezi 150-300 USD.Bungalovy pro dvě osoby pořídíte za cca 100 USD a ve společných noclehárnách se vyspíte za 25 USD. Na západy slunce jen tak nezapomenete
Na západy slunce jen tak nezapomenete
Nejlevnější je ubytování ve vlastním stanu postaveném v kempu (15 USD).

Je zajímavé, že ani obrovská izolace Bora Bora uprostřed Pacifiku, kam je nutno z Evropy absolvovat několik desítek hodin letu, a ani neuvěřitelně přemrštěné ceny neodradí zahraniční turisty k návštěvě. Pokud chcete prožít pár dnů v opravdovém ráji, určitě na Bora Bora zavítejte. Poklidný a neuspěchaný život domorodců je až neskutečně nakažlivý. Ale pověst nejkrásnějšího ostrova na zemi způsobila, že je tento okouzlující ostrov v neustálém obležení turistů a některé dny je tu poměrně přelidněno. Každopádně se vám i přes to všechno jasné barvy, tropické vůně a zvuky tohoto ostrova navždy vryjí do paměti.

Prohlédněte si také fotogalerii Modrozelený ostrov Bora Bora.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 19.05.2006 04:13
Poslední změna: 21.01.2011 01:51

RSS

Hodnocení: 4.92 (588x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz