Oceánie

Francouzská Polynésie - díl 1

Vysloví-li někdo slova Francouzská Polynésie, mnohým se vybaví krásné bílé pláže s palmami skloněnými nad tyrkysovou hladinou a snědé ženy tančící ve slaměné sukni s dvěma půlkami skořápek kokosu místo podprsenky a s věncem z orchidejí na hrudi. Ano, tak tohle přesně je Polynésie. Pojďte s námi poznat nefalšovaný půvab nejkrásnějších ostrovů světa právě teď. Luxusní dovolená v bungalovu nad vodou s prosklenou podlahou a s vlastním schodištěm do vody spolu s jedinečnými východy a západy slunce jistě osvěží nejen duši ale i tělo.

Francouzská Polynésie - díl 1Francouzská Polynésie Satelitní pohled na Tahaa a Raiatea
Satelitní pohled na Tahaa a Raiatea
je tvořena pěti malými souostrovími (Společenské ostrovy, souostroví Tuamotu, Markézy, Gambier a Australské souostroví) s celkem 118 ostrovy, které jsou roztroušené na ploše neuvěřitelných 4 milionů kilometrů čtverečních v teplých vodách jižní části Tichého oceánu mezi Austrálií a Jižní Amerikou. Ostrovy představují množství plochých korálových atolů či útesů a méně početné, zato ale větší, rozeklané sopečné ostrovy kuželovitých tvarů porostlé bujnou, sytě zelenou vegetací.

Francouzská Polynésie - díl 1Francouzská Polynésie - díl 1Všechny ostrovy Francouzské Polynésie se od sebe navzájem liší a každý má své specifické kouzlo. Společná všem polynéským ostrovům je bujně zelená vegetace s ohnivě rudými ibišky, kokosovými palmami, banánovníky, vanilkou, ananasy, mangovníky a dalším obrovským množstvím květin, které nejsme ani schopni pojmenovat.

Francouzská Polynésie - díl 1S pozemskou faunou to ale v Polynésii není moc slavné, Barevný život pod hladinou
Barevný život pod hladinou
narazíte pouze na pozemní kraby. Setkat se můžete i s koňmi, kozami či prasaty, chovanými domorodci. V mořských lagunách loví stovky ptáků. Do vnitrozemí určitě nezapomeňte na repelent. I když zdejší bodavý hmyz není skoro vidět, jeho bodnutí na kůži určitě pocítíte i uvidíte. O co je chudší fauna na souši, o to je bohatší faunu objevíte pod mořskou hladinou, kde potkáte tisíce pestrobarevných rybek, žraloků, barakud, rejnoků a různých roztodivných živočichů.

Bora Bora patří k Závětrným ostrovům
Bora Bora patří k Závětrným ostrovům
A teď postupně představíme jednotlivá souostroví Francouzské Polynésie.

Společenské ostrovy (Iles de la Societe, Society Islands) jsou jakýmsi Zapomenutý ostrůvek v tyrkysové laguně
Zapomenutý ostrůvek v tyrkysové laguně
hlavním souostrovím ve Francouzské Polynésii, protože zde žije většina obyvatel a leží tu také hlavní město Papeete. Poněkud podivný název souostroví pochází od mořeplavce Jamese Cooka, jemuž se ostrovy zdály být velmi blízko u sebe, ve "společenství", a proto je nazval Společenské. Existuje i druhá, pravděpodobnější Francouzská Polynésie - díl 1verze, která tvrdí, že byly nazvány na počest anglické Královské společnosti. Společenské ostrovy se dále dělí na dvě části: Návětrné ostrovy (Iles du Vent, Windward Islands) ve východní oblasti a Závětrné ostrovy (Iles sus le Vent, Leeward Islands) v západní části. Nádherné pláže Francouzské Polynésie
Nádherné pláže Francouzské Polynésie
Pro Společenské ostrovy je charakteristická bujná vegetace na ostrovech sopečného původu s mohutnými vrcholy, odrážejícími se v třpytivých vodách nádherných tyrkysových lagun.

Konečně se dostáváme k pojmenování jednotlivých Společenských ostrovů. Podprsenky z půlek kokosových ořechů
Podprsenky z půlek kokosových ořechů
Společenských ostrovů je celkem patnáct: největší ostrovy Tahiti a Moorea tvoří spolu s neobydlenými ostrovy Tetiaroa, Maiao a Mehetia Návětrné ostrovy. Bora Bora, Maupiti, Huahine, Raiatea, Tahaa, Tetiaroa a Tupai spolu s malými atoly Scilly, Mopelia a Bellingshausen patří do souostroví Závětrných ostrovů.

Francouzská Polynésie - díl 1Souostroví Markézy se rozkládá se nejseverněji u rovníku, severovýchodně od Společenských ostrovů. Žijí zde stáda koní, koz a prasat. Známé ostrovy jsou Nuku Hiva, Hiva Oa, Ua Pou a Ua Huka s velkolepým arboretem.

Mezi Společenskými ostrovy a Markézami leží 77 atolů skupiny Tuamotu. Setkání se žraloky
Setkání se žraloky
Atoly jsou velmi nízké (jen několik metrů nad hladinou moře) a vždy obklopené nádhernou lagunou s korálovým útesem. Francouzská Polynésie - díl 1Zdejší průzračnost vody v lagunách a její zářivé barvy od tyrkysové, přes svítivě modrou až po lahvově zelenou vás určitě každého okouzlí. Ostrovy Tuamotu jsou vyhlášené hlavně pěstováním perel. Mezi nejznámější atoly patří Rangiroa, Tikehau, Manihi, Mataiva, Fakarava, Anna, Apataki, Arutua, Mataiva, Takaroa či Mururoa. Rangiroa je největším atolem na světě vůbec s více než 240 motu (malé ostrůvky), oddělenými stovkou hoa (úzké korálové kanály). Francouzská Polynésie - díl 1Na atolech Tuamotu si můžete vychutnat atmosféru opuštěného ostrova a zkusit na chvíli žít v harmonii s polynéskou přírodou jako Robinson.

Francouzská Polynésie - díl 1Soustroví Gambier je vlastně jihovýchodním prodloužením atolů Tuamotu. Tvoří ho hlavní ostrov Mangareva a jeho vnější ostrůvky jako pozůstatek velkého sopečného kráteru. Souostroví je málo turisticky navštěvované snad i díky tomu, že spojení z Tahiti je na Mangarevu pouze několikrát do měsíce. Domorodci se na ostrově živí převážně pěstováním perel, proto tu existuje několik stovek perlových farem.

Francouzská Polynésie - díl 1Australské ostrovy, známé také jako Tubuaiské ostrovy, leží na obratníku Kozoroha asi tisíc kilometrů jižně od Tahiti a sestávají se z 5 obydlených atolů Rurutu, Tubuai, Rimatara, Raivavae a Tapa., které jsou od sebe vzdáleny stovky kilometrů.

Francouzská Polynésie - díl 1Na polynéských ostrovech můžete obdivovat kromě nádherné přírody a úchvatného podmořského života také archeologické památky. Nenajdete tu ale naše klasická muzea, nýbrž archeologická muzeum pod širým nebem. Tím je také ovlivněno, v jakém stavu se archeologické pozůstatky nacházejí. Domorodá tanečnice
Domorodá tanečnice
Někde objevíte jen hromadu rozvalin v bujné vegetaci, jinde naopak dobře udržované památky. Typické pro polynéské ostrovy jsou kamenné svatyně,  tzv. marae, kamenné sochy tiki a rytiny na kamenech, petroglyfy.

Na posvátných místech se v kamenných svatyních, Hudebníci na ostrově Nuku Hiva
Hudebníci na ostrově Nuku Hiva
zvaných marae, odehrávaly tajné rituály a různé obřady jako např.pohřby. Klasická svatyně marae měla obdélníkový půdorys a byla postaveny z čedičových kamenů. Podlaha v chrámu byla nejčastěji vydlážděna korály. Nejposvátnějším místem byl pak oltář. Aby byla tajuplná atmosféra ještě mystičtější, byly okolí marae vysázeny posvátné stromy. Marae se většinou stavěly na mořském pobřeží. Právě zde vznikl termín zakázaného tabu (tapu). Nejkrásnější a nejudržovanější marae Francouzské Polynésie leží v údolí Opunohu. na ostrově Moorea.

Tiki na ostrově Nuku Hiva na Markézách
Tiki na ostrově Nuku Hiva na Markézách
Dalším charakteristickou památkou jsou čedičové posvátné sochy tiki. Francouzská Polynésie - díl 1Poznáte je podle zuřivého výrazu v obličeji, krátkých pokrčených nohou a paží pevně přitisknutých k tělu. Tiki změry. Největší sochu tiki, která je vysoká téměř 3 metry, naleznete na Markézách, kde bůžek tiki nesmí chybět v žádné domácnosti.

Petroglyfy představují rytiny na kamenech, znázorňující zvířata, např. želvy, slunce, lidské postavy a různé geometrické tvary. Francouzská Polynésie - díl 1Petroglyfy naleznete nejen na Tahiti Francouzská Polynésie - díl 1a Markézách, ale také například na Havaji. Význam petroglyfů nebyl dodnes rozluštěn.

Francouzská Polynésie - díl 2

Blíže se s jednotlivými ostrovy a souostrovími seznámíte zde:
ostrov Bora Bora

Setkání se žralokem video
Setkání se žralokem
Barakudy video
Barakudy

Editor: Janinka
Vytvořeno: 08.05.2006 05:49
Poslední změna: 30.12.2010 08:36

RSS

Hodnocení: 4.85 (54x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz