Austálie

Když "doma" bylo v Austrálii

Netradiční průvodce zemí protinožců v podání Blanky Svobodové.

Když "doma" bylo v AustráliiAustrálie je obrovská země. Je ideálním místem pro ty, kteří hledají prostor a pestrost. Na své si zde přijde úplně každý, ať už hledá moře s korálovými útesy a fantastickými plážemi, hory, deštné pralesy či pouště se solnými jezery. Stejně pestrá je i tato kniha. Na jejích stránkách by se autorka chtěla podělit o své zkušenosti se studiem, prací i australským životem, které získala během patnáctiměsíčního pobytu v zemi "Čaroděje ze země Oz". Nechybějí ani "veselé historky z natáčení" či malý slovníček australské angličtiny.

A co o Austrálii říká sama autorka Blanka Svobodová? "Přemýšlela jsem, čím to je. Jestli, když u nás se praví, že chlad jde od nohou, tak oni to mají naopak, protože jsou přece ti protinožci? Každopádně v Austrálii je naopak spousta věcí. Chvilku mi to trvalo, než jsem si zvykla na „levý" svět. Mezitím mě málem přejelo několik aut, nalevo se chodí i po chodníku nebo na eskalátorech v metru a v obou dvou případech vás lidé předbíhají zprava. Nalevo jsou všechny vypínače na stěnách, naopak vodovodní kohoutky s teplou a studenou, voda ve výlevce se potom točí a odtéká taky obráceně, a stejně tak je tomu, když točíte s klíčem v zámku. Dokonce i v restauraci se prostírá nalevo. Ještěže alespoň ten příbor drží stejně jako my. Zkrátka ze začátku vám připadá, že je tam všechno vzhůru nohama."

Kniha je určena čtenářům, kteří si chtějí splnit svůj dávný sen a chystají se ke klokanům, těm, kteří se tam už podívali a mají chuť si nostalgicky zavzpomínat, ale zajímavá bude i pro ty, kteří si prostě jen rádi přečtou o cizích zemích v teple svého domova.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 17.11.2008 01:49
Poslední změna: 03.08.2009 09:56

RSS

Hodnocení: 4.69 (13x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz