Evropa - Česká Republika

Cestovatel a chalupář Luděk Sobota

Český komik Luděk Sobota je znám především jako představitel trochu nešikovných a bláznivých hrdinů. Snad nejznámější rolí Luďka Soboty je František Koudelka z komedie Jáchyme, hoď ho do stroje. Mezi další filmy, v nichž jsme mohli Luďka Sobotu vidět, jmenujme například Jen ho nechte, ať se bojí, Já to tedy beru, šéfe, Zítra to roztočíme, drahoušku nebo Co je doma, to se počítá, pánové. A kam jezdí Luděk Sobota odpočívat? Je spíše domácí typ nebo rád cestuje? To vše nám o Luďkovi Sobotovi prozradila jeho manželka Adriena.

Doma na zahrade se psem Alfrédem
Doma na zahrade se psem Alfrédem
Jaké má Luděk oblíbené místo?
Je to určitě Svatý Jan pod Skalou, kde má Luděk klid a pohodu. Máme tam chalupu blízko lesa, kam Luděk chodí na procházky s naším psem Alfrédem.

Nikdy vás na procházky nebere s sebou?
Krajina kolem Svatého Jana pod Skalou
Krajina kolem Svatého Jana pod Skalou
Byla jsem s ním párkrát, ale Luděk je takový ten chodec, který je schopen na procházce ujít třeba deset kilometrů, což je na mě příliš. A to je možná také důvod, proč chodí sám.

Opravdu nikdy s Luďkem do lesa nechodíte?
Samozřejmě, že ano. Ráda sbírám houby, takže při téhle příležitosti Luďka ráda doprovodím.

Jak jste objevili právě vesničku Svatý Jan pod Skalou?
Úplně náhodou. Ačkoliv bydlíme v celkem klidné lokalitě, Luděk si přál mít chalupu někde "mimo dění", kde by byl "sám". Vybrali jsme si lokalitu Berounska a Plzeňska a začali objíždět chalupy nabízené v inzerátech. Žádná se nám ale nelíbila. Luděk Sobota ve Venezuele
Luděk Sobota ve Venezuele
Poslední inzerát, který jsme našli, popisoval chalupu asi takto: chaloupka se sedlovou střechou, suchý záchod a poblíž Svatého Jana pod Skalou. Vydali jsme se tedy podívat i na tuhle chalupu. Už se stmívalo a my nemohli dané místo najít. Cestou jsme potkali herce Jiřího Wimmera, se kterým jsme zašli do hospody a řekli mu o našich plánech. Poptali jsme se místních na cestu a vyrazili jsme. Už jsme přijížděli k lesu na konec vesnice, kde se mi moc líbila jedna chalupa. A ona to byla právě ta "naše" z inzerátu.

Adina Sobotová v Indii,Tádž Mahal Agra
Adina Sobotová v Indii,Tádž Mahal Agra
Dáváte přednost zahraniční dovolené nebo spíše trávíte volno v Čechách?
Luděk je cestovatel, takže jezdíme jak do zahraničí, tak na chalupu, kam se Luděk vydá třeba jen na pár hodin. K cestování mě musí Luděk tak trochu přemlouvat, ale když se mu nakonec podaří, jsem ráda, protože se s ním podívám na velmi zajímavá místa. Každý rok se snažíme jet k moři a také nevynechat zimní lyžování.

Manželé Sobotovi ve Venezuele
Manželé Sobotovi ve Venezuele
S Luďkem tedy hodně cestujete?
Můžu říct, že celkem ano. Máme rádi exotiku. Nesmírně se nám líbilo v Indii, kde jsme byli v roce 2007 a také ve Venezuele, kterou jsme navštívili letos v lednu. Obě země, ačkoliv jsou naprosto rozdílné, se nám líbily.

Co vás přitahuje na cestování?
Indie
Indie
Luděk rád objevuje přírodu, která je v exotických destinacích neskutečně rozmanitá. A pak také určitě jídlo, které bylo naprosto vynikající v Indii. Tam Luďka zaujala i filozofie, tedy hinduismus a buddhismus.

Ve Venezuele
Ve Venezuele
Přivezli jste si nějaký indický recept?
Naučili jsme se používat kurkumu a spoustu pálivého koření. Naše oblíbené jídlo je tofu s kurkumou smažené na olivovém oleji. Přidá se zelenina a chilli papričky a s basmati rýží je to něco vynikajícího.

Trávíte dovolenou aktivně nebo raději pasivně?
Jednoznačně aktivně. Když někam vyjedeme, tak cestujeme a poznáváme. Určitě nejsme plážoví turisté, kteří vydrží ležet celý den u moře nebo u hotelového bazénu. A protože celá naše rodina hraje tenis, tak se na dovolené věnujeme i tomuto sportu.

V Egyptě
V Egyptě
Máte nějaký negativní zážitek z vašich cest?
Když jsme byli na ostrově Isla Margarita, jeden známý se nabídl, že nás vezme na korálový ostrůvek s průzračným mořem a obrovskými mušlemi, kam se jen tak někdo nedostane. A nedostali jsme se tam ani my. Pluli jsme na malé loďce, a když přišly obrovské vlny, dostavila se s nimi i žaludeční nevolnost a málem jsme ztroskotali. Vpluli jsme do malé zátoky a čekali až se vlny uklidní, abychom se vůbec mohli vrátit zpátky.

V Toskánsku
V Toskánsku
Které místo máte ráda vy?
Určitě Itálii. Miluju italské jídlo, italské pití, italský design, prostě všechno italské. Letos jsme byli se Světlanou Nálepkovou v Toskánsku, odkud jsme se vrátili naprosto nadšení. Bydleli jsme v kouzelném kamenném statku, kolem dokola jen ovce, koně, sady, vinice a nikde nikdo, takže jsme si dokonale odpočinuli.

Italské lyžařské středisko Misurina
Italské lyžařské středisko Misurina
Zmínila jste se o lyžování...
Jezdíme lyžovat do Dolomit, kousek od Cortiny d'Ampezzo, do Misuriny. Oblíbili jsme si jeden hotýlek u jezera v Auronzu di Cadore, který vlastní úžasný majitel, se kterým jsme zažili spoustu nádherných zážitků. Nádherné thajské pláže na manžele Sobotovi teprve čekají
Nádherné thajské pláže na manžele Sobotovi teprve čekají
Jedním z nich byl výlet do Benátek, kde jsme v místní příjemné restauraci ochutnali množství vynikajících ryb.

Kam byste se ještě rádi podívali?
Toužíme navštívit Thajsko, a to konkrétně některý z thajských ostrovů.

Foto archiv Adrieny a Luďka Sobotových a redakce People.cz

Editor: Janinka
Vytvořeno: 01.06.2008 05:01
Poslední změna: 16.01.2009 12:04

RSS

Hodnocení: 4.31 (49x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz