Evropa

Jak nakupovat v Londýně

Londýn se pyšní nejrůznější směsicí kultur, která mu dává nádech exotiky. Na tržnicích si člověk připadá mnohdy jako v Asii nebo Jižní Americe, v luxusních obchodech zase jako neskutečný boháč. A proto je nakupování v londýnské sedmimilionové metropoli velmi pestré a vybrat si lze opravdu naprosto ze všeho. Vydejme se tedy do Londýna nakoupit něco zajímavého.

Noční Londýn s řekou Temží
Noční Londýn s řekou Temží
Londýn není jen město plné fascinující kultury, muzeí, Jak nakupovat v Londýnědivadel, historických budov a jejich architektury. Londýn je také eldorádem pro ty, co rádi nakupují. Zajít v Londýně můžete do nejznámějších obchodních domů, jako jsou Harrods, Liberty, Selfridges, nebo do specializovaných obchodů Burberry (výrobky ze skotského kára), Fortnum & Mason (oddělení delikates), Pickett (elegantní doplňky), ale i na tržnice, kde koupíte prakticky cokoliv. Každopádně naše doporučení pro nakupování v Londýně zní: nákup si dobře rozmyslete, nikam nespěchejte a nakupujte chytře.

Módní outfit z Londýna do vašeho šatníku

Jak nakupovat v LondýněLondýn přímo vybízí k nákupu nějakého módního outfitu. I když světové módě udává rytmus především Paříž a Milán, Londýn rozhodně nezůstává pozadu a nabízí nejžhavější moderní trendy. Ostatně muži i ženy v londýnských ulicích předvádějí fascinující Typická londýnská značka Burberry
Typická londýnská značka Burberry
směs nejrůznějších módních stylů. V Londýně se nakupuje především kvalitní móda světových módních značek za mnohem nižší ceny než v Čechách. Víkend v britské metropoli proto může obohatit váš šatník o nejeden zajímavý módní kousek. Kromě obchodů s tradičním originálním londýnským stylem lze nakupovat v buticích slavných zahraničních návrhářů, které jsou soustředěny v oblasti Notting Hillu a West Endu, kde zvou k odpočinku mezi nákupy útulné kavárny a restaurace.

Na nákupy po londýnských Streets

Obchod na Oxford Street
Obchod na Oxford Street
Hlavní nákupní tepnou, kde panuje neustálá nákupní horečka je více než Noční atmosféra na Oxford Street
Noční atmosféra na Oxford Street
kilometrová Oxford Street, dlouhá ulice mezi stanicemi metra Marble Arch a Tottenham Court Road (Central Line). Tady vás nekonečný dav lidí doslova ponese pestrou směsí stovek obchodů všech kategorií. Na Oxford Street panuje stálá nákupní horečka, která vrcholí v období slev. V této době se v obchodech přeplněných lidmi ani nepohnete, oblečení se válí často po zemi a prodavačky je sbírají a rovnají do regálů a doplňují nové zboží. Mezi levnější obchody patří v blízkosti Marble Arch nově otevřený Primark, který při otevření zažil nelítostné boje mezi zákazníky o trička, kalhoty a boty od £3. Primark rozhodně stojí za návštěvu, protože tu najdete jednoduché oblečení pro každodenní Wedgwood Shop na Oxford Street
Wedgwood Shop na Oxford Street
nošení i kopie posledních Marks & Spencer na Oxford Street
Marks & Spencer na Oxford Street
módních výstřelků mnoha známých značek. Tradiční anglickou značku zastupuje na Oxford Street Marks & Spencer. Dalšími obchody jsou Next, Nike, H&M a Gap. Nechybí ani obchodní domy jako Debenhams, John Lewis nebo Selfridges, kde jsou k dostání značky od středně drahých až po ty nejdražší. Inspiraci pro dárky můžete hledat na pěti podlažích v oddělení luxusních potravin, oblečení, šperků, kosmetiky či nábytku. Oxford Street křižuje u metra Oxford Circus Regent Street. Až tudy Jak nakupovat v Londýněbudete procházet, nezapomeňte na vaše ratolesti, kterým jistě udělají radost hračky z vyhlášeného obchodu Hamleys.

Z Regent Street odbočuje směrem k Hyde Parku Conduit Street, na kterou Modevy vytvořené Vivienne Westwood
Modevy vytvořené Vivienne Westwood
navazuje Bruton Street, kde lákají k nákupům exkluzivní obchody zvučných jmen. Mezi londýnskými návrháři, kteří díky své originalitě a neotřelému stylu získali celosvětový věhlas, kraluje od 70. let nejtypičtější představitelka anglické módy Vivienne Westwood. Její originální a zároveň kontroverzní modely vyhlášené po celém světě vás budou lákat ve výkladní skříni obchodu na Conduit Street. Piccadilly Arcad
Piccadilly Arcad
Pod záštitou značky Gucci tvoří své módní kreace Stella McCartney, která se v roce 1997 stala kreativní ředitelkou firmy Chloé a od roku 2001 tvoří vlastní kolekce. Zajímavé modely Stelly McCartney můžete vybírat v třípodlažním obchodě na Bruton Street.

Z Bruton Street vás zavede Berkeley Street na Piccadilly, kam se také dostanete ze stanice metra Piccadilly Circus. Na Piccadilly se nakupuje v okázalých obchodech pasáže Piccadilly Arcad nebo také na nejluxusnějším místě v Londýně - Mayfair. Jak nakupovat v LondýněTato oblast je především business zónou s mnoha kancelářemi ve starých i moderních budovách. Tak až skončíte obchodní jednání v některé z firem, určitě se tu poohlédněte po nějakém milém dárku. Pokud se jako správný podnikatel či manažer rozhodnete mít dokonalý oblek, máte jedinečnou příležitost právě v Londýně. Velmi kvalitní a výjimečný oblek na zakázku vám ušijí v mnoha kvalitních krejčovstvích. harrods
harrods
Zapotřebí bude alespoň jedna zkouška a hotový oblek vám zašlou poštou do Čech. Pokud vlastníte zlatou kreditní kartu a dostatek financí na účtě můžete zamířit do hodinářství či zlanictví, protože milovníci kvalitních hodinek si přijdou v Londýně určitě na své. Londýnské obchody nabízejí velmi široký výběr modelů hodinek mezi značkami Rolex, Breitling , Cartier , Jaeger LeCoultre, Omega nebo Panerai. Krásné ženy zdobí krásné šperky, a tak jen těžko odolají zlatým doplňkům, například Neochutnali byste bonbóny z Harrods?
Neochutnali byste bonbóny z Harrods?
značky Tiffany.

Piccadilly končí u stanice metra Hyde Park Corner, odkud se táhne přímo pod Hyde Parkem ulice Knightsbridge. Obchodním domem číslo jedna je na Knightsbridge světoznámý obchodní dům Harrods, který nabízí možnost shoppingu na prodejní ploše o rozměrech 92 000m2 na celkem sedmi podlažích ve třech stovkách oddělení doslova napěchovaných zbožím. Jak nakupovat v LondýněV exkluzivním obchodním domě patřícím rodině Al Fayed dýchá atmosféra starých časů a několik tisíc prodavačů je tu jen a jen pro vás dle motta: "Všechno pro všechny a všude" a "Cokoliv pro kohokoliv a kdekoliv". Velké haly i malá oddělení jsou obkládaná drahými kachličkami a Jak nakupovat v Londýněvyřezávaným dřevem, interiéry doplňují dřevěné sochy a reliéfy v egyptském stylu a ze všech stran na vás dýchá magie moci peněz. Pokud jste si nevybrali v žádném obchodě dosud, tak v Harrods si jistě vyberete: kožichy, parfémy, hračky, oblečení a mnoho dalšího. Určitě byste se měli zastavit ve Food Halls, kde se budete jen těžko rozmýšlet, který z nepřeberného druhů čaje, kávy, sýrů a jiných Jak nakupovat v Londýnědelikates zakoupíte. V blízkosti Harrods se nachází neméně známý obchodní dům Harvey Nichols, který také nabízí špičkové zboží za odpovídající ceny. Působivou dámskou i pánskou módu zde zastupují významní britští, američtí i evropští návrháři.

Zhruba v polovině ulice Knightsbridge se jižním směrem u metra Knightsbridge odděluje Sloane Street, která by se dala bez nadsázky nazvat přehlídkovým molem všech Na Portobello Market
Na Portobello Market
nejexkluzivnějších značek jako je Prada, Giorgio Armani, Dior, Fendi, Gucci, Hermes, Escada, Louis Vuitton, Gianni Versace, Roberto Cavalli, Bulgari, Dolce & Gabbana, Valentino, Yves Saint Laurent, či Chanel. Zdají se vám tyto značky drahé? I tady se pořádají nejrůznější výprodeje, kde seženete zajímavé módní kousky doslova za pár korun.

Londýnské tržnice

Jak nakupovat v LondýněPokud toužíte po něčem odlišném, zavítejte na rušné londýnské tržnice. Mísí se na nich anglické tradice a zvyklosti přistěhovalců, čímž vzniká neopakovatelná atmosféra s fascinující směsicí nejrůznějšího zboží. Na zastřešeném trhu Covent Garden potkáte pouliční umělce a kouzelné obchůdky s ručně vyrobenými předměty, jako jsou šperky, kožená galanterie V Camden Town vyrobí tričko na míru
V Camden Town vyrobí tričko na míru
nebo trička.

Tradiční proslulé trhy se pořádají v neděli ve čtvrti Camden Town kde nejlepší atmosféra panuje právě o víkendu. Tady se nakupuje naprosto vše od triček, CD, bot, náušnic, stříbra, jídla nebo obuvi a také oblečení z druhé ruky Na tržnici Portobello Market
Na tržnici Portobello Market
za zajímavé ceny od £1 do £100. Orientální atmosféru tržiště navozuje smlouvání, které vám umožní levně nakoupit třeba boty Dr. Martens. Na obě tržnice se dostanete nejlépe metrem do stejnojmenných stanic.

Každou sobotu se koná trh ve čtvrti Notting Hill na Portobello Market, proslavený prodejem starožitností. Cesta na Portobello Market je možná zestanic metra Ladbroke Grove nebo Notting Hill Gate. Pokud by se vám stalo, že ztratíte při nakupování cestovní doklady, v Notting Jak nakupovat v LondýněHillu se nachází Ambasáda České republiky na adrese 26 Kensington Palace Gardens.

Anglický čaj o páté

Jak nakupovat v LondýněUž vás londýnské nakupování unavilo? Odpočiňte si u tradičního šálku anglického čaje. V Londýně nelze zapomenout a nepovšimnout si jeho aristokratického kouzla, ke kterému neodmyslitelně patří tradiční čaj o páté. A právě hotel Ritz přímo láká k tradičnímu anglickému čaji nebo sendviči či chutným koláčkům. Ovšem pozor! Pít čaj v luxusním Jak nakupovat v Londýněsalonku Palm Court hotelu Ritz na Piccadilly je velmi žádaná atrakce, proto si zarezervujte svůj stůl po internetu raději několik týdnů předem na webových stránkách http://www.theritzlondon.com/.

The Orangery v Kensingtonských zahradách
The Orangery v Kensingtonských zahradách
Dalším příjemným místem na Piccadilly, kde podávají výborný čaj a cukroví, je St. James's Restaurant. Skvělý čaj také ochutnáte v hotelu Capital na Knightsbridge nebo v The Orangery v poklidném prostředí Kensingtonských zahrad ve stejnojmenné ulici.

Otevírací doba

Jak nakupovat v LondýněVětšina obchodů v centu Londýna otevírá v 10 hodin a zavírá večer v 18 hodin, v sobotu někdy i dříve. Na večerní nákupy se můžete vydat ve středu do Kinghtsbridge, ve čtvrtek a pátek na Oxford Street (do 19 až 20 hodin). Restaurace zavírají striktně ve 22 hodin, pouze ve vybraných klubech můžete noční atmosféru Londýna vychutnat o něco Jak nakupovat v Londýnědéle. V renomovaných obchodech je samozřejmostí platba kreditní kartou Mastercard a Visa. Některé z menších obchodů a na tržnici přijímají pouze hotovost, a to zejména v librách, někde i v eurech a zcela výjimečně v dolarech.

Jak se dostanete do Londýna

Mnohá nákupní centra se honosí nádhernou architekturou
Mnohá nákupní centra se honosí nádhernou architekturou
Velkou výhodou Londýna je především to, že z Prahy jste v nejstylovějším městě planety letadlem za dvě hodinky. Londýn nabízí hned pět letišť, a to Stansted, Heathrow, Gatwick, Luton a City Airport. Zaletět na nákupy do Londýna můžete například s ČSA, Skyeurope nebo British Airways. Ceny letenek se pohybují od 3000 korun výše. Milovníci jízdy autem jistě vychutnají 1200 kilometrů cesty do Londýna přes Německo a Belgii.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 19.07.2007 09:36
Poslední změna: 06.02.2008 09:30

RSS

Hodnocení: 4.43 (96x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz