Evropa

Na konci léta na pláže modrobílého Řecka

Chladná rána dávají tušit, že léto už je nenávratně za námi, a tak někteří z nás přemýšlejí, kam se vydat, aby ještě vychutnali poslední sluneční paprsky, případně poznali nějakou zajímavou zemi. Naším tipem na konec léta je Řecko.

Na konci léta na pláže modrobílého ŘeckaKdo by neznal Olympijské hry, Marathónský běh, Ostrov Santorini, město Oia
Ostrov Santorini, město Oia
Pythagorovu větu nebo Hippokratovu přísahu? Všechna tato slova pocházejí z antického Řecka, odkud vzešly kořeny dnešní evropské civilizace. A právě Řecko je ideálním místem pro dovolenou na konci léta, protože slunce už nespaluje svými ostrými paprsky turisty při prohlídkách antických památek, moře je příjemně vyhřáté a na plážích se nemačká jeden turista na druhého. Pojďme teď společně objevit  krásy této staré antické země, kde se spojuje tmavomodrá barva oblohy s tyrkysovou modří Středozemního moře.

Na konci léta na pláže modrobílého ŘeckaŘecko najdeme v jižní části Balkánského poloostrova, kde jsou na severu jeho sousedy Albánie, Makedonie, Bulharsko a Turecko. Z ostatních světových stran je Řecko omýváno mořem, z východu Egejským, ze západu Jónským a z jihu Středozemním mořem. Obecně lze říci, že Řecko je složeno z pevninské části a z několika set ostrovů a Středisko Diafani na Karpathosu
Středisko Diafani na Karpathosu
ostrůvků. Stará legenda vypráví, že když Bůh tvořil svět, tak mu na konci jeho práce zbyla v ruce hrst kamenů, které hodil za záda, a tak vzniklo Řecko.

Na každém kroku historie
Milovníci antické kultury si v Řecku přijdou opravdu na své, protože stopy historie tu najdeme na každém kroku. Nejvíce antických památek se dochovalo na pevninské části Řecka. O jejich nemalém významu svědčí mimo jiné fakt, že sedmnáct z nich je zapsáno na Světovém seznamu dědictví UNESCO.

Na athénské Akropoli
Na athénské Akropoli
Kolébku antiky a zároveň hlavní město Řecka Athény navštíví každoročně miliony návštěvníků. Toto pulzující město nabízí množství muzeí a starověkých památek, z nichž nejkrásnější je Akropole, která je nejnavštěvovanější památkou celého Athénská Akropole
Athénská Akropole
Řecka vůbec.

Také druhé největší město Řecka Soluň, ležící na severu země, se může pochlubit spoustou byzantských památek. Do Soluně zavítají spíše turisté pobývající v oblasti „tříprstého" poloostrova Chalkidiki. Na jednom z „prstů" poloostrova se nachází autonomní mnišská republika Athos, kam ale mohou vstoupit pouze muži. Partnerky se mezitím mohou projet na lodi kolem pobřeží nebo se opalovat na okolních plážích.

Meteorský klášter Megalo Meteoron je znám také jako klášter Metamorphosis
Meteorský klášter Megalo Meteoron je znám také jako klášter Metamorphosis
Je těžké říci, která další řecká památka je ta nejdůležitější, proto začneme těmi nejčetnějšími, kterými jsou kláštery. Říká se, že nejkrásnějším a nejúchvatnějším místem je Meteora, šest klášterů tyčících se na vrcholcích nepřístupných pískovcových skal v pohoří Kaple Theologaki na Naxu
Kaple Theologaki na Naxu
Pindos. Východy slunce u zdejších klášterů jsou skutečně úžasné, a tak ta trocha námahy při cestě vzhůru stojí za to.

Nesmíme zapomenout ani na bájnou horu Olymp, kde sídlí řečtí bohové. Výchozím bodem pro návštěvu bohů může být třeba lázeňské městečko Litochoro, rozkládající se přímo pod vrcholem Olympu, který ční do výšky 2917 metrů nad moře.

Na konci léta na pláže modrobílého ŘeckaV Delfách čeká na turisty známá starověká věštírna, kde se rozhodovalo o veškerém dění ve státě, o válkách, bitvách, politice i manželstvích. Prohlédnout si můžeme zachovalé ruiny Apollónovy svatyně.

Nakonec našeho putování se přesuneme na jih pevninského Řecka, na Peloponéský poloostrov, který je antickými památkami doslova posetý. Korintský průplav
Korintský průplav
Od pevniny je poloostrov oddělen  Korintským průplavem. Při pohledu do útrob tohoto unikátního díla se nám možná trochu zatočí hlava, protože před námi se otevřou téměř stometrové stěny, mezi nimiž v průplavu o šíři pouhých 23 metrů budou proplouvat lodě.

Město krále Agamemnóna, Mykény, zůstalo bohužel spíš jen odleskem slavného jména. Jeho ruiny jsou poměrně poničené, nicméně věhlasná pověst Mykén, kterou zajistil Schliemann objevem slavné Agamemnónovy masky, zajišťuje obrovský příliv návštěvníků.

K řeckému způsobu života patří odpolední siesta
K řeckému způsobu života patří odpolední siesta
Antické město Epidauros je spojeno se starořeckým lékařstvím a uctíváním boha lékařství Asklépia, jehož svatyni můžeme dodnes obdivovat. Ovšem nejpůsobivější stavbou, jaká se v Epidauru z antických dob dochovala, je perfektně zachovalý amfiteátr z bílého vápence pro 14 000 diváků.

Na konci léta na pláže modrobílého ŘeckaZ Epidauru je už jen kousek do přímořského benátského města Nafplio, kde můžeme posedět v malých kavárničkách nebo se projít malebnými uličkami starého města.

Poslední zastávku na řecké pevnině uděláme v Olympii. Její ruiny nám připomínají Olympijské hry, jejichž tradice od roku 776 př.n.l. přetrvala až do dnešních dob. V Diově svatyni se zapomínalo na nepřátelství, přerušovaly se válečné spory a lidé se věnovali soupeření pouze sportovnímu. Závodníci tu měřili své síly každé čtyři roky při velkých slavnostech.

Na konci léta na pláže modrobílého ŘeckaKolik je Řeckých ostrovů?
Údaje o tom, kolik náleží k Řecku ostrovů se různí, někde se dočteme o 1500 ostrovech, jinde jich napočítali 3000. Ono je to vlastně jedno, protože důležité je, že nám tyto krásné ostrovy poskytují skvělou možnost Modrobílý ostrov Santorini
Modrobílý ostrov Santorini
pro strávení báječné dovolené, obzvlášť chceme-li se vyhnout hektickým prázdninovým střediskům. Na ostrovech plyne život pomaleji a ve vnitrozemí jako by se čas úplně zastavil. V Řecku si můžeme dokonce vybrat z množství ostrovů ležících hned v několika mořích. Řecké ostrovy se dělí do několika skupin: Kyklady, Dódekanésos, Egejské ostrovy, Sporady, Jónské ostrovy a ostrovy Sarónského zálivu. Tak trochu mimo stojí dva největší ostrovy, Kréta a Evvia.

Krétský Knossos - freska býka
Krétský Knossos - freska býka
Největším a nejjižněji položeným řeckým ostrovem je Kréta, která láká návštěvníky hlavně dlouhými plážemi a dědictvím staré minojské civilizace, které obdivují návštěvníci ve vyhlášeném paláci Knóssos, zrestaurovaném do původní podoby. Procházet budeme obytnými místnostmi, jen musíme dát pozor na bloudění v Labyrintu pro Minotaura. Na konci léta na pláže modrobílého ŘeckaPříjemně si protáhnout tělo na Krétě lze při průchodu mezi vysokými stěnami soutěsky Samaria. Krétu si kdysi vybrali pro své líbánky princ Charles s princeznou Dianou, kteří se svojí jachtou kotvili v zálivu Gramvousa na severozápadě ostrova, jehož bílé pláže si v ničem nezadají s těmi karibskými.

Městečko Oia na Santorini
Městečko Oia na Santorini
Souostroví Kyklady tvoří ostrovy uspořádané do kruhu (kyklos) v Egejském moři kolem posvátného starověkého ostrova Délos, jehož památky jsou zapsané v seznamu UNESCO. Podle staré řecké báje se právě na tomto malém ostrůvku Delos narodil bůh Apollo, jehož svatyně přitahuje dlouhá léta poutníky z celého Řecka. Nezapomenutelné kouzlo má bezesporu i ostrůvek Santorini, nazývaný také Thira, ležící severně od Kréty. Chrám Portara na ostrově Naxos
Chrám Portara na ostrově Naxos
Tady je nejvíce patrný kontrast mezi bíle natřenými domky a jejich modrými okenicemi i temně modrou hladinou moře. Santorini se tak trochu podobná i skalnatý ostrov Mykonos. Ostrov Tinos je významným poutním místem. Na řecké poměry nezvykle zelený a úrodný je ostrov Naxos.

Sloupy Asklepionu na ostrově Kos
Sloupy Asklepionu na ostrově Kos
Dódekanésos jsou ostrovy ležící u tureckého pobřeží. Čeští turisté znají především Rhodos a Kos a Patmos. Na ostrově Rhodos uvidíte největší obývané středověké město Evropy, kde stával jeden ze sedmi divů světa, Kolos rhódský, představovaný sochou řeckého boha Hélia. Na ostrově Kos můžete navštívit svatyni boha lékařství Asklepia.

Na konci léta na pláže modrobílého ŘeckaEgejské ostrovy, mezi něž patří například Chios, lesnatý Thassos nebo ostrov básnířky Sapfó Lesbos, leží blízko u turecké pevniny na severu Řecka, proto odtud můžete podniknout krátký výlet i do Turecka.

Ostrov Lefkada
Ostrov Lefkada
Jónské ostrovy leží v Jónském moři a jejich vzhled se liší od ostrovů v Egejském moři, protože mají zelenou a bujnou vegetaci. Navštívit můžeme ostrovy Korfu, Kefalonie, Zakynthos, Ithaka a Lefkada. V sezóně jsou Jónské ostrovy doslova obléhány turisty, ale na konci sezóny tu můžeme v klidu relaxovat, obzvlášť pak mimo hlavní letoviska. Na konci léta na pláže modrobílého ŘeckaZa nejkrásnější ostrov Jónského moře je díky své malebné krajině s majestátními cypřiši považován ostrov Korfu, který si pro svoji letní rezidenci vybrala rakouská císařovna Sissi. Hornatá Kefalonie přiláká zejména milovníky turistiky. Na ostrově Zakyntos zase zaplesá srdce ochráncům přírody, kteří mohou na zdejších plážích pozorovat hnízdění vzácných želv karet.

Nejkrásnější pláž Porto Katsiki na ostrově Lefkada
Nejkrásnější pláž Porto Katsiki na ostrově Lefkada
Nejkrásnější pláže
Milujete-li slunce, moře a opalování, Řecko je pro vás perfektním místem pro letní dovolenou, protože nabízí pláže od malých, soukromých až po ty velkolepé s veškerým turistickým komfortem; pláže písčité i oblázkové, omývané šumícími vlnami křišťálově modrého moře. Na konci léta na pláže modrobílého ŘeckaMezi nejkrásnější pláže v Řecku patří Porto Katsiki na ostrově Lefkada, která je 8. nejhezčí pláží světa. Příjemnější pláže najdete spíše na ostrovech, ale i na pevninských plážích se vám určitě bude líbit.

Řecké chutě a vůně
Pestrá řecká kuchyně, bohatá na zeleninu, ryby, plody moře a všudypřítomné olivy a olivový olej, se vyvíjela po tisíce let, přesto v mnohém zůstala jednoduchá a zároveň velmi chutná. Na konci léta na pláže modrobílého ŘeckaNa stole je vždy servírován bílý chleba nebo pita (placka z nekynutého chlebového těsta). Jako předkrm (řecky mezedes) si můžeme dát tzatziky, což je bílý jogurt s nasekanou okurkou, česnekem a bylinkami, nebo smažené cukety a lilek. V horkém počasí skvěle osvěží řecký salát choriatiki z okurek, rajčat, oliv a ovčího sýra feta, zalitý olivovým olejem. Řekové milují tradiční jídlo musaku, nákyp z mletého masa, lilku nebo cuket a bešamelu. Neodolatelné jsou speciality připravované na otevřeném ohni. Souvlaki je grilované maso na špejli. Každý jistě ochutnal gyros, grilované jehněčí, vepřové nebo kuřecí kořeněné maso, který si však v Řecku nenechte ujít. Chutná totiž úplně jinak než v Čechách. Na konci léta na pláže modrobílého ŘeckaPo jídle si dopřejte kávu, která je pozůstatkem turecké nadvlády v Řecku. V létě je oblíbená studená káva s mlékem a cukrem, známá jako frappé. Ke kávě patří něco sladkého, tak zkuste třeba baklavu, tenké listové těsto plněné oříšky a medem nebo lukumades, kynuté pečivo s medem a ořechy.

Karpathos
Karpathos
Typickým řeckým nápojem je pálenka ouzo, chutnající po anýzu. Vypadá jako naše vodka a většinou se ředí vodou, čímž získá mléčnou barvu. Dalším lihovinovým nápojem je rakie, pálenka z hroznového vína. Vynikající je vyhlášený kvalitní řecký koňak Metaxa, který je k dostání po celém Řecku. Další řeckou specialitou je víno s příchutí pryskyřice, zvané Retsina. Klasické víno se v Řecku pije také, ale rozhodně se nevyrovná italským nebo francouzským vínům.

Řecké suvenýry
Na konci léta na pláže modrobílého ŘeckaNakupovat v Řecku můžete prakticky kdekoliv, obchodní centra i malé obchůdky nabízejí široký výběr nejrůznějšího zboží. Velmi výhodně v Řecku nakoupíte kožené výrobky, ať už kabelky, batohy, boty nebo letní sandály. Velmi oblíbenou upomínkou na řeckou dovolenou jsou zlaté šperky. Ve velkém výběru je k dostání keramika nejrůznějších tvarů a barev. Velmi originálním suvenýrem je koření a bylinky, které vám při vaření budou připomínat voňavé řecké léto. Turisté si domů odvážejí řecký med, který je velmi lahodný. Určitě se vyplatí přivézt jednu sklenici jako dárek domů, obzvláště pak krétský tymiánový med. Jako dekorační předměty můžete koupit takzvanou kombolóiu, modlitební růženec vyrobený z nejrůznějších materiálů, od jantaru přes dřevo až po stříbro.

Pár rad na závěr
Na konci léta na pláže modrobílého ŘeckaProtože je Řecko zemí Evropské unie, můžete do země přicestovat pouze s platným občanským průkazem. Pokud byste v Řecku potřebovali pomoc velvyslanectví ČR, najdete ho v Athénách v ulici Georgiu Séféris 6, Palato Psychico, tel.: 2106713755, 6719701, 6725332. Od roku 2001 platí v Řecku jednotná měna euro. Většina větších restaurací, hotelů i obchodů akceptuje platební karty. Zdravotní rizika jsou v Řecku malá, Na ostrově Santorini
Na ostrově Santorini
není zapotřebí žádné speciální očkování, ale doporučuje se očkování proti žloutence typu A. V Řecku panuje typické středomořské klima a léta jsou zde poměrně horká, proto nezapomeňte na opalovací krém s vyšším ochranným faktorem, samozřejmostí jsou sluneční brýle a pokrývka hlavy. Teplému počasí nezapomeňte přizpůsobit i svůj pitný režim. Přicestovat do Řecka můžete letadlem nebo si užít plavbu trajektem po moři z Itálie.

Neváhejte a vydejte se do země šumících olivovníků, antických bohů, starověkých mýtů, do světa antických památek, odkud na vás bude ze všech koutů dýchat historie.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 12.07.2007 10:34
Poslední změna: 19.08.2010 05:25

RSS

Hodnocení: 4.90 (220x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz