Evropa - Česká Republika

Londýn a jeho kultura, móda a společenský život

Zajímají vás nejnovější módní trendy, chcete zhlédnout zajímavou výstavu či poznat starou dobrou Anglii s jejími tradicemi? Vydejte se do Londýna, kde jsou pro vás připraveny jakékoliv zážitky, které umožňuje v tomto kosmopolitním městě spojení umíněné anglické tradice s pyšnou avantgardou. Britská metropole dnes žije pulzujícím životem velkoměsta, ačkoliv i na začátku 21. století je pevně spjata se svou historií a tradicemi. Výhodou Londýna je především to, že z Prahy jste v nejstylovějším městě planety letadlem za dvě hodinky a svěží počasí na konci léta je přímo ideální pro návštěvu pulzující britské metropole.

Londýn a jeho kultura, móda a společenský životKdyž Londýn a jeho kultura, móda a společenský životv Londýně dostanete hlad

Britské jídlo nabízí jednoduchost. Londýňané nejčastěji konzumují fish and chips, opečené hovězí maso a jako zákusek třeba jorkšírský pudink. Protože je Londýn místem, kde žije velké množství národností, nabízejí restaurace celou řadu kuchyní od italské, francouzské,  řecké, španělské, latinskoamerické až po indickou, čínskou či japonskou. Stačí si jen vybrat. Dávno už v Londýně neplatí, že pokud se chcete dobře najíst, musíte zajet do čtvrti Soho. Dnes najdete vynikající restaurace prakticky všude. Pokud vás zajímá, jak obědvají manažeři a kde se večer scházejí všichni z Notting Hillu, zaskočte do restaurace s jednoduchým názvem 192 na Kensington Park Road. Ve východní části Londýna u zastávky metra Liverpoool Street na Brick Lane můžete ochutnat bangladéšské speciality jako kari anebo vindaloo. Chinatown poskytuje bohaté spektrum kaváren a restaurantů se všemi mezinárodními kuchyněmi a také za přijatelné ceny. Londýnský China Town
Londýnský China Town
Poblíž lidmi a obchody přeplněného Camden Townu zajděte do Orientem dýchající restaurace Gilgamesh, kde vaše chuťové buňky zaplesají nad vynikajícím mixem východních kuchyní. Londýn a jeho kultura, móda a společenský životVečer si tu můžete protáhnout tělo v tanečním klubu. Pokud jste milovníci Sherlocka Holmese, zaskočte do restaurace a pubu Sherlocka Holmese na Northumberland Street.


Když v Londýně dostanete chuť na něco lehkého ke svačince, zaskočte do sítě občerstvení Benugo, kde objevíte sendvičový bar, který nabízí nejrůznější sendviče, sýrové talíře, koláče či vynikající ovocné saláty. Když si potřebujete stáhnout poštu nebo zasurfovat na internetu a máte při sobě notebook, můžete se tu dokonce zdarma připojit.

Londýn a jeho kultura, móda a společenský životPopulárním londýnským barem je Sketch na Kytara Paul McCartneyho
Kytara Paul McCartneyho
Conduit Street, kde můžete zakousnout něco sladkého a vypít si tradiční anglický čaj nebo klidně poobědvat či povečeřet ve velkém stylu. Sketch upoutá moderním designem interiéru ve staré gregoriánské budově.

Radost až do rána

V londýnských klubech nemají na rozdíl od těch českých otevřeno až do pozdních ranních hodin, ale většinou do půlnoci a o víkendu do dvou hodin do rána. Londýnské taneční kluby sice mají dobu své největší slávy dávno za sebou, ale přesto se do nich vyplatí zajít. Už proto, že si přece jenom zachovaly alespoň část své autentičnosti. Nejživější party Londýna probíhá hned vedle stanice metra Angel v klubu Electrowerkz při akci „All You Can Eat". Londýn a jeho kultura, móda a společenský životHorkou novinkou je v Londýně tzv. roller skate disco u stanice metra King's Cross, kde sexy bruslařky a bruslaři nazují kolečkové brusle a při poslechu moderní hudby jezdí na bruslích až do půlnoci. Divocí rockeři určitě zavítají do Klubu 333 na Old Street.

Módní Londýn a jeho kultura, móda a společenský živottrendy

Naše doporučení pro nakupování v Londýně zní: „S nákupy nespěchejte a nakupujte chytře!" Za centrum nejvýhodnějších nákupů platí stále Oxford Street, více než kilometrová ulice lemovaná nejrůznějšími obchody. Exkluzivní značkové obchody vás budou lákat na Bond Street. A co by to bylo za návštěvu centra módy bez nákupu nějakého módního outfitu? V Londýně se kupuje především kvalitní móda světových módních značek za poloviční ceny. Víkend v metropoli proto může váš šatník obohatit o nejeden zajímavý módní kousek. Londýn a jeho kultura, móda a společenský životNejtypičtější představitelkou anglické módy je bezesporu Vivienne Westwood, která je vyhlášená Londýn a jeho kultura, móda a společenský životpo celém světě originálními a zároveň kontroverzními modely. Obchod této módní návrhářky najdete na Conduit Street. Pod záštitou značky Gucci tvoří své módní kreace Stella McCartney, která se v roce 1997 stala kreativní ředitelkou firmy Chloé a od roku 2001 tvoří vlastní kolekce. Třípodlažní obchod Stelly McCartney byl otevřen na Bruton Street.

Londýn a jeho kultura, móda a společenský životVe čtvrti Camden Town se pořádají tradiční a proslulé trhy, kde nejlepší atmosféra  panuje o víkendu. Tady můžete koupit naprosto vše od triček, kalhot, CD, bot, náušnic, stříbra nebo i jídla či nábytku. Orientální atmosféru tržiště navozuje smlouvání, které vám umožní levně nakoupit třeba boty Dr. Martens.

Londýn a jeho kultura, móda a společenský životZcela odlišný způsob shoppingu nabízí světoznámý obchodní dům Harrods na Knightsbridge, který na sedmi podlažích v 300 odděleních napěchovaných zbožím dává možnost stylového nakupování v luxusním prostředí.

Londýn a jeho kultura, móda a společenský životKultura v Londýně

Všude po Londýně vás budou lákat barevné plakáty na nejrůznější představení, od muzikálu až po operu. A že je z čeho vybírat. Vždyť jen ve West Endu najdete kolem čtyřiceti velkých divadel a řadu dalších malých scén. Zkuste třeba anglickou klasiku, kterou je Shakespeare. Jeho hry jsou v nádherném divadle Globe, Londýn a jeho kultura, móda a společenský životkteré se v roce 1599 stalo prvním divadlem v Londýně, hrány prakticky denně. Dnešní divadlo Globe, stojící na břehu Temže nedaleko Toweru, je sice jen kopií původního divadla, ale zato kopií velmi zdařilou. London Theatre Red White Blue
London Theatre Red White Blue
Posaďte se mezi 1500 diváků, nechte na scénu vstoupit herce v dobových kostýmech a vraťte se do vzrušující Shakespearské doby.

Ať už jdete v Londýně na jakýkoliv muzikál, nemůžete si prostě vybrat špatně. Zkuste třeba Fantoma Opery nebo muzikál We Will Rock You o skupině Queen. Vstupenky si ale raději rezervujte s dostatečným předstihem, třeba přes Internet, protože bývá často dlouho dopředu vyprodáno.

The National Gallery
The National Gallery
Britské hlavní město nabízí nejlepší muzea a galerie na světě. Navštívit můžete nejstarší muzeum světa, kterým je Britské muzeum, rozkládající se se svými unikátními poklady (mezi nimi je například Rossetská deska nebo egyptské mumie) na ploše sedmi hektarů. Muzeum voskových figurín Madame Tussaud's Wax Museum vás Londýn a jeho kultura, móda a společenský životzavede do dob Ludvíka XV. a představí jeho milenku Marie Jean de Barry, nebo se můžete potkat se současnými sportovními hvězdami nebo si podat ruku třeba s pirátem Jackem Sparrowem v podání voskového Johnny Deppa. Národní galerie the Chapman Brothers - Saatchi Gallery
the Chapman Brothers - Saatchi Gallery
na Trafalgaf Square nabízí více než 2000 obrazů od takových mistrů, jakými byli van Gogh, Tizián, Renoir, da Vinci, Velasquez či Monet. Do skvělé Proud Gallery můžete zajít nejen na výstavu, ale i na koncert. V nedávno otevřené Saatchi Gallery vedle London Eye vaše srdce buď zaplesá nebo bude absolutně zklamané V Saatchi Gallery se připravte na všechno - třeba skulpturu z mrtvých potkanů
V Saatchi Gallery se připravte na všechno - třeba skulpturu z mrtvých potkanů
při pohledu na objekty moderního britského umění, mezi které patří také kontroverzní dílo Damiena Hirsta, žralok naložený ve formaldehydu. Zcela neokázale působí galerie Tate Modern přestavěná z bývalé elektrárny. Zdejší výstavní hala nabízí současné umění a nejrůznější výstavy. Můžete tu zavítat i do největšího evropského knihkupectví specializovaného na umění nebo posedět v kavárně s výhledem na řeku.

Na Bond Street
Na Bond Street
Na každém kroku celebrita

O přitažlivosti Londýna svědčí mimo jiné fakt, že do metropole nad Temží přesídlila řada celebrit, jako třeba televizní „rosnička" a česká vicemiss Radka Kocurová, která do Londýna přijela za přítelem, fotbalistou Tomášem Rosickým. Jazzy new City hall.
Jazzy new City hall.
I další český fotbalista Milan Baroš strávil několik měsíců v Londýně s vicemiss Editou Hortovou. Nezávislá rockerka Courtney Love si pronajala v britském centru luxusní apartmán po zpěvačce Mel C. V londýnských klubech či restauracích můžete tedy vidět Courtney Love klábosit s kamarádkou, modelkou Kate Moss. Také světoznámá šéfkuchařská celebrita Antonio Carluccio vaří své italské speciality v Londýně.

Londýnská architektura pro všechny

Budovy Lloyds a sexy Gherkin St. Mary's Axe
Budovy Lloyds a sexy Gherkin St. Mary's Axe
Milovníci architektury britské metropole budou mít unikátní příležitost navštívit prostory, do kterých se jen tak někdo nepodívá. V Londýně se totiž letos uskuteční 15. a 16. září 2007 největší festival architektury, výroční víkend otevřených dveří Open House London Annual Event, který pořádá vzdělávací organizace Open House. Návštěvníci Sexy okurka
Sexy okurka
si o zářijovém víkendu v průběhu 48 hodin budou moci zdarma prohlédnout několik set vybraných budov, mezi nimi televizní centrálu BBC, sídlo Amnesty International, byt Jimiho Hendrixe, londýnský magistrát, ministerstvo zahraničí, Královský soudní dvůr, Národní divadlo, Royal Albert Hall, Britskou knihovnu, pojišťovnu Lloyds nebo třeba nemocnici Charing Cross Hospital či Námořní akademii v Greenwichi. K největším lákadlům bude bezesporu patřit jedna z nejmladších dominant Londýna, St. Mary's Axe v srdci bankovní City, přezdívaná "Sexy okurka". Budovy LLoyd
Budovy LLoyd
Výhled z jejího 41. patra je prostě nezapomenutelný, a proto je návštěvu budovy i letos nutné předem rezervovat, stejně jako do několika dalších objektů. Více informací o akci Open House London Annual Event najdete na internetové adrese http://www.londonopenhouse.org/.

Londýn a jeho kultura, móda a společenský životV Londýně na vás čekají příjemná stará viktoriánská předměstí i novodobé skleněné chrámy, spletité bludiště metra, nákupní centra s trendy oblečením a také spousta zážitků při setkáních s lidmi všech barev pleti. Takže už se stačí jen dohodnout s přáteli, koupit letenky nebo nastartovat auto, zabalit pár nejnutnějších věcí a vyrazit do britské metropole.

Exkluzivní výzdoba obchodního domu Harrods
Exkluzivní výzdoba obchodního domu Harrods
Bonbóny v Harrods - no, nedali byste si hned?
Bonbóny v Harrods - no, nedali byste si hned?
Reklama na Oxford Street
Reklama na Oxford Street

Editor: Janinka
Vytvořeno: 13.05.2007 05:32
Poslední změna: 06.01.2008 01:37

RSS

Hodnocení: 4.70 (104x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz