Evropa - Česká Republika

UNESCO památky v České republice

Světové kulturní památky a přírodní výtvory, které mají výjimečnou hodnotu a jejichž zánik by znamenal pro lidstvo obrovskou ztrátu, jsou chráněny mezinárodní organizací UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), v češtině Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu.

Pohled na Karlův most směrem ke Staroměstskému náměstí z Petřína
Pohled na Karlův most směrem ke Staroměstskému náměstí z Petřína
Seznam světového přírodního a Kostnice v Sedleci
Kostnice v Sedleci
kulturního dědictví UNESCO obsahuje již několik set unikátních kulturních památek a přírodních výtvorů a každým rokem přibývají další. Mezi skvosty zapsané do seznamu UNESCO patří například egyptské pyramidy, Velká čínská zeď, Yosemitský národní park, Kanadský park Rocky Mountain, komplex klášterů na Soloveckých ostrovech nebo megalitické chrámy ostrova Malty. Mezi těmito světovými poklady najdeme od roku 1992 postupně zapsaných i dvanáct skvostů České republiky, kterými jsou historické jádro města Prahy, Českého Krumlova a Telče, kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou, historické centrum Kutné Hory, kulturní krajina Lednicko-Valtického areálu, UNESCO památky v České republicejihočeské selské barokní domy ve vesnici Holašovice, zámek a zahrady v Kroměříži, renesanční zámek v Litomyšli, barokní sousoší Nejsvětější Trojice v Olomouci, židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči a funkcionalistická vila Tugendhat v Brně.

Chrám svatého Mikuláše z Petřína
Chrám svatého Mikuláše z Petřína
Město Praha je naší nejvýznamnější městskou památkovou rezervací a také zároveň hlavním městem České republiky. Toto překrásné město se stovkami pozlacených věží a kopulí kostelů a chrámů je zároveň moderní pulzující evropskou metropolí, která se odráží v hladině řeky Vltavy. V Praze najdete různé architektonické styly od románského až po moderní architekturu.

Karlův most a panorama Pražského hradu
Karlův most a panorama Pražského hradu
Od roku 1992 je historické jádro Prahy o rozloze 866 hektarů zapsáno do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Praha má pověst jednoho z nejkrásnějších měst na světě již od středověku a byl jí vzdáván hold mnohými významnými osobnostmi. Pohled na Pražský hrad z Petřína
Pohled na Pražský hrad z Petřína
Snad proto má Praha tolik přirovnání jako „Praha Matka měst" nebo „Praha stověžatá". Kosmas město popsal jako „Prahu vévodící celým Čechám". Pojmenování „Praga caput regni" neboli „Praha hlava království" zůstalo vyznačeno od roku 1518 na Staroměstské radnici. Přídomek „Praha zlatá" pravděpodobně pochází z doby panování Karla IV., kdy byly věže Pražského hradu pozlaceny nebo také z doby Rudolfa II., který podporoval alchymisty při hledání zlata. Chrám svatého Víta je gotiky chlouba
Chrám svatého Víta je gotiky chlouba
Aeneas Sylvius nazval Prahu „Perlou měst", Goethe zase o Praze napsal, že "v koruně měst je nejdrahocennějším kamenem". Přirovnání „Praha srdce Evropy" říká, že Praha leží ve středu Evropy a vzdálenost k Baltskému, Severnímu a Jaderskému moři je přibližně stejná, a to kolem 700 km. Chrám sv. Víta vpravo s věží Daliborkou
Chrám sv. Víta vpravo s věží Daliborkou
Pojmenování Prahy jako „Řím severu" vychází zřejmě z toho, že Řím je postaven na sedmi pahorcích a Praha na devíti: Letná, Vítkov, Opyš, Větrov, Skalka, Emauzy, Vyšehrad, Karlov a Petřín.

Historické centrum Prahy nabízí pro návštěvníky bezpočet historických památek, jimž bezesporu dominuje Pražský hrad s katedrálou sv. Víta. V komplexu hradu můžete navštívit také baziliku sv. Jiří, Císařskou konírnu, Daliborku, romantickou Zlatou uličku, letohrádek královny Anny, Nejvyšší purkrabství Pražského hradu nebo Starý královský palác.

Chrám svatého Mikuláše
Chrám svatého Mikuláše
Cestou z Pražského hradu budete míjet mohutný barokní chrám s kopulí a Karlův most a Staroměstská mostecká věž
Karlův most a Staroměstská mostecká věž
zvonicí, chrám sv. Mikuláše na Malostranském náměstí, kde hrál na varhany Wolfgang Amadeus Mozart.

Přes řeku Vltavu se klene svými 16 oblouky nejstarší most v Praze, Karlův most. Již v 10. stol. poblíž dnešního Karlova mostu stával dřevěný most, který kolem r. 1170 vystřídal kamenný Juditin most. Po jeho zničení povodní r. 1342 na jeho místě vyrostl Karlův most. Historie Karlova mostu je spojena s magickou numerickou řadou v pořadí 1,3,5,7,9. Základní kámen byl proto položen Karlem IV. 1357 9.7. v 5 hodin 31 minut. Stavbu Karlova mostu měl na starost Petr Parléř, ale Socha na Karlově mostě se siluetou Pražského hradu
Socha na Karlově mostě se siluetou Pražského hradu
most byl zcela dokončen až po jeho smrti. Most z pískovcových kvádrů je dlouhý 515,76 m a široký 9,5 m. Karlův most je z obou stran ohraničen UNESCO památky v České republicevěžemi, na východě Staroměstskou mosteckou věží a na západě pak Malostranskou mosteckou věží. Na Karlově mostě je rozmístěno 30 soch a sousoší z období 18. století, mezi nimiž najdeme například sochu Bruncvíka, sv. Jana Nepomuckého, sv. Vojtěcha, sv. Ludmily s malým Václavem, Ignáce z Loyoly, sv. Cyrila a Metoděje nebo sv. Kosma a Damiána se Salvátorem. Mezi autory soch patří zvučná jména barokních sochařů jako bratři Brokofovi, Matyáš Braun, Josef Max nebo Matěj Václav Jäckel.

UNESCO památky v České republiceZ Karlova mostu je to jen kousek na Staroměstské náměstí, kterému Část staroměstského Orloje
Část staroměstského Orloje
dominuje Staroměstská radnice s orlojem, kde se ve dvou malých okénkách každou celou hodinu objevuje 12 apoštolů.

Dalším zajímavým místem staré Prahy je Židovské město, které vzniklo ve 13. století a uchovává mnohasetletou historii pražských Židů. Židovské město zahrnuje mimo jiné osm synagog, židovské muzeum a dva hřbitovy.

Ve starých pověstech Petřínská rozhledna napodobuje Eiffelovku v Paříži
Petřínská rozhledna napodobuje Eiffelovku v Paříži
českých byl Vyšehrad označen za nejstarší sídlo českých knížat a kněžny Libuše, která prorokovala vznik města Prahy slovy: „...vidím město veliké, jehož sláva hvězd se dotýká...". Dnes se tu můžete UNESCO památky v České republiceprocházet po slavném hřbitově Slavín a vidět románskou rotundu sv. Martina z 2. poloviny 11. století. Hned vedle hřbitova stojí kapitulní a farní kostel sv. Petra a Pavla, který byl postaven podle vzoru stejnojmenného římského kostela.

Mezi další pražské památky neodmyslitelně patří 60metrová železná Petřínská rozhledna, která je kopií pařížské Eiffelovy věže.

Historické centrum města Prahy bylo zapsáno do seznamu UNESCO v roce 1992.

UNESCO památky v České republice - díl 2

UNESCO památky v České republice

Typické prejzové střechy na Malé Straně
Typické prejzové střechy na Malé Straně
UNESCO památky v České republiceMlýnské kolo na pražské Čertovce
Mlýnské kolo na pražské Čertovce
Večer v malebné Zlaté uličce
Večer v malebné Zlaté uličce
UNESCO památky v České republice

Editor: Janinka
Vytvořeno: 11.02.2007 11:04
Poslední změna: 11.03.2007 09:51

RSS

Hodnocení: 3.61 (201x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz