Evropa - Itálie

Tip na únorové víkendy – Karneval v Benátkách

Ještě jste se nerozhodli, co budete dělat o víkendech v únoru? Nevíte, kam se vydat se svojí láskou na svatého Valentýna a v Paříži jste byli už vloni? Navštivte překrásné italské město Benátky a jeho rej masek na karnevalu roku.

Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchČarokrásné dóžecí město Benátky najdete na severu Itálie v Benátském zálivu Jaderského moře. Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchBenátky leží na 118 ostrovech, proto tu není žádná hlavní ulice ale hlavní vodní kanál, kterým je Canal Grande. Mezi jednotlivými vodními kanály se můžete pohybovat po 400 kamenných mostech, mezi nimiž je tím nejznámějším mramorový most Ponte di Rialto. Celé město je postaveno na dřevěných pilotách a roštech a je rozděleno na jednotlivé ostrovy 150 kanály. Určitě nasedněte do klasické černé gondoly nebo jakékoliv jiné lodě a užijte si cestu po některém z vodních kanálů. Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchTuristy nejčastěji absolvovaným výletem je trasa z hlavního nádraží na Náměstí svatého Marka po již zmiňovaném, 4 kilometry dlouhém a 70 metrů širokém kanálu Canal Grande.

Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchCelé Benátky jsou nasyceny italskou kulturou a uměním z nejrůznějších období. V Benátkách tak můžete nalézt kostely postavené již v 11. století i řadu dóžecích paláců z 12. až 15. století. Benátky jsou ale především renesance, a tak zde můžete navštívit velké množství památek právě z tohoto období, jako například knihovnu Sansovino či basiliku San Giorgio Maggiore, Tip na únorové víkendy – Karneval v Benátkáchna stejnojmenném ostrově, který uvidíte přímo z náměstí sv. Marka (Piazza San Marco).

Náměstí sv. Marka je vlastně jediným náměstím v celých Benátkách. Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchNáměstí dominuje bazilika sv. Marka (Basilica di San Marco) s mohutnými kupolemi, která je přezdívána také jako zlatá basilika (Basilica d´Oro) pro svoji honosnou zlatou výzdobu. Celé náměstí i ostrovy Benátek budete mít jako na dlani při pohledu z výšky devadesáti pěti metrů na vrchu věže sv. Marka (Campanile di San Marco).

Náměstí sv. Marka uzavírá symbol benátské moci Dóžecí palác (Palazzo Ducale), v jehož interiérech se ukrývají unikátní díla italského malířství a sochařství. Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchMůžete zde spatřit díla Hieronyma Bosche, Veroneseho nebo Tintoretta. Dóžecí palác s někdejším vězením spojuje Most vzdechů (Ponte dei Sospiri), jehož název odráží dávné nářky odsouzenců, kteří po něm přecházeli do svých cel známých jako olověné komory. Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchV temném vězení strávil svůj čas také známý sukničkář Giacomo Casanova.

Díky svému nesmírnému historickému a kulturnímu bohatství byly Benátky v roce 1987 zapsány do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Ostatně architektonických skvostů  najdete v Benátkách bezpočet, ale tentokrát jsme tu kvůli karnevalu, takže zpátky k němu.

Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchCo slovo karneval vlastně znamená? Název pravděpodobně pochází z latinského carrus navalis (vůz - loď). Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchHistorie karnevalu sahá až do starověkého Řecka, kde vůz ve tvaru válečné lodě vedl při oslavách procesí na počest boha Dionýsa (dionýsie) a v Římě pak na počest Baccha, boha vína a úrody (bakchanálie). Další teorie říká, že slovo karneval pochází z latinského carnavale (loučení s masem), protože karneval předchází Velkému půstu.

Turisté přijíždějí do Benátek celý rok, Tip na únorové víkendy – Karneval v Benátkáchale letos od 9. do 20. února se stanou Benátky žádaným turistickým cílem pro celý svět díky své slavné Benátské noci s vyhlášeným benátským karnevalem. Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchNávštěvníci sem zavítají, aby shlédli úchvatné, mnohdy velmi nákladné karnevalové masky, které si nejen Italové připravují téměř celý rok.

Karneval roku 2007 se ponese v duchu spisovatele a dramatika Carla Goldoniho, který se v Benátkách narodil přesně před třemi sty let, 25. února 1707. Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchVeškeré dění bude proto inspirováno Goldoniho postavami a dílem. Karnevalový Goldoni  bude se svou divadelní společností cestovat naprosto všude, a tak se může stát, že ho potkáte právě vy při prohlídce Benátek.

Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchDatum karnevalu je pohyblivé, stejně jako Velikonoce. V Benátkách karneval začíná druhý den svátků Božího narození a je zakončen velkým plesem na náměstí sv. Marka v úterý před Popeleční středou. Každoroční program benátského karnevalu obsahuje koncerty Tip na únorové víkendy – Karneval v Benátkáchbarokní muziky, plesy, maškarní průvody i různá divadelní představení a ohňostroje. Většina akcí karnevalu v Benátkách je zdarma, jiné za symbolickou cenu.

Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchPokud máte malé děti, tak se do Benátek vydejte 10. 2., kdy se na náměstí Piazza San Marco budou konat nejrůznější atrakce pro děti, např. vystoupení žongléřů a klaunů, uvidíte pojídače ohně a akrobaty. Pokud vás zajímají hlavně úchvatné masky, zajeďte do Benátek 17. 2., kdy se opět na Piazza San Marco od 16 hodin koná vyhlášení nejlepší karnevalové masky roku 2007. Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchVstup na obě tyto akce je zdarma. Vyvrcholením karnevalu v Benátkách je závěrečný ples karnevalu v nejslavnějším Palazzo Pisani Moretta 20. 2. od 20 hodin. Tip na únorové víkendy – Karneval v Benátkách.Atmosféra tohoto paláce, ležícího na Canal Grande, bude umocněna mihotajícím se světlem svíček a stíny karnevalových masek.

Pokud tento článek čtete později než v roce 2007, veškeré zajímavé události v programu karnevalu a další potřebné informace naleznete na oficiálním webu Benátského kanevalu.


Takže zbývá jen zakoupit letenku nebo nasednout za volant svého miláčka a hurá na slavný karneval do Benátek.

Tip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchTip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchTip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchTip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchTip na únorové víkendy – Karneval v BenátkáchTip na únorové víkendy – Karneval v Benátkách

Editor: Janinka
Vytvořeno: 10.02.2007 12:31
Poslední změna: 30.12.2010 08:43

RSS

Hodnocení: 4.83 (258x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz