Evropa - Česká Republika

Hrůzostrašné vězení na hradu Lokti

Malá exkurze do historie vězení a mučících praktik

Hrůzostrašné vězení na hradu LoktiKdyž zavítáte na návštěvu do Karlových Varů, udělejte si ještě krátký výlet 10 kilometrů  jihozápadně do malebného městečka Loket. Toto místo upoutalo i americké a britské  filmaře, kteří se rozhodli v Lokti natočit poslední sérii slavného filmu Casino Royale, kde hlavního hrdinu Jamese Bonda ztvárnil Daniel Craig.

Hrůzostrašné vězení na hradu LoktiGotický, kamenný hrad Loket byl založen ve 12. století za panování krále Vladislava II. na mohutném žulovém masivu, který ze tří stran obtéká řeka Ohře a vytváří tak charakteristický tvar ohnuté lidské paže, který dal hradu název „Loket". Jak to tak v historii hradů bývá, Loket vyhořel, byl obléhán mnoha vojsky, ale nakonec toto výstavní sídlo vydrželo „nápor historie" až do současnosti.

Pohled na město Loket z hradní věže
Pohled na město Loket z hradní věže
Na co se podívat
Hned u vstupu leží vzácné hebrejské náhrobní kameny jako připomínka Židů v době renesance. Na hradu Lokti si můžete prohlédnout renesanční černou kuchyni, zbytky kaple, Markrabský dům s výstavou porcelánu nebo románskou rotundu z 12. století, muži ocení sbírku zbraní. Na nádvoří hradu vás přivítá vládce Loketských skal, kamenů a podsvětí Gottstain. Každého jistě zaujme maketa nestaršího známého meteoritu, do kterého je údajně zakletý krutý loketský purkrabí Půta z Ilburku. Za námahu stojí vystoupat po schodech do 26 metrů vysoké věže, odkud je nádherný výhled na město Loket. Při vstupu do věže se nelekněte, hned u vchodu na vás totiž vykoukne 4metrový drak Šarkan.

Hrůzostrašné vězení na hradu LoktiKdo na Lokti pobýval
Loketskou zajímavostí je, že jako 3letý zde byl vězněn Karel IV. Ostatně loketský hrad byl vždy častým místem pobytu českých panovníků a jejich rodin. Se svými dětmi tu pobývala Eliška Přemyslovna, na Lokti se několikrát zastavil také císař Karel IV.

Loketské vězení
V křídle dolní renesanční bašty každého upoutá příšerný křik, srdceryvné sténání a mrazivé skřípání, které se ozývá z několika pater studených a vlhkých kobek. Ty po přestavbě hradu v době 19. a 20. století sloužily jako vězení. Dnes jsou tu velmi reálně přiblíženy metody středověké inkvizice a následných trestů pro odsouzené. Pojďme se tedy vydat na mrazivou a velmi realistickou prohlídku práva útrpného.

Loket se pyšně vypíná nad řekou Ohře
Loket se pyšně vypíná nad řekou Ohře
Vsazení do klády
Kláda se dříve používala jako mírný trest například pro zloděje, nactiutrhače nebo hejsky. Trest vsazení do klády spočíval ve znehybnění a vydání napospas veřejnosti. Horší to však měl vězeň při tzv. těžkém žaláři, kdy byl dotyčný v kobce vsazen navíc do klády či dokonce přikován ke zdi. V historických spisech se lze dočíst, že existovaly i případy, kdy obětem vsazeným do klády opuchly nohy a ruce a následovně maso na končetinách uhnilo zaživa.

Oběšenec na oprátce
Oběšenec na oprátce
Věšení
Pokud někdo ve středověku kradl, hrozila mu šibenice, která byla určena hlavně pro lidi nižšího původu. Běžně se používala oprátka a pokud chtěli provinilci poslední chvíle života ještě více znepříjemnit, bylo použito oběšení na řetězu nebo věšení na háku za hrdlo či žebro, jak to všichni dobře známe z Jánošíka. Tento způsob trestu se velmi zamlouval i Adolfu Hitlerovi  a vyžadoval ho pro své atentátníky, kteří byli pověšeni na řeznické háky, na nichž se svíjeli v křečích, dokud nepřišla vysvobozující smrt.

Pálení a cejchování
Oheň a rozžhavené železo byly hojně používány již ve starověku a středověk tuto metodu ještě dále obohatil. Pálením rozžhavenou tyčí či vytrháváním masa rozpálenými kleštěmi se prováděla zkouška pravdomluvnosti. Středověká inkvizice docilovala přiznání pálením boků, dlaní, chodidel či genitálií svíčkami, poléváním vařící vodou nebo tukem. Vyzvědačům a zrádcům byly s oblibou vypalovány oči či museli popíjet rozžhavené olovo. Vrazi, zloději a podvodníci byly cejchováni speciálními značkami.

Oblíbené natahování ne skřipec
Oblíbené natahování ne skřipec
Natahování na skřipec
Natahování na skřipec bylo nejznámější a nejpoužívanější mučící metodou středověku. Princip natahování na skřipci je povolení svalů na pažích a nohou velkým tahem. Následovalo roztržení břišních svalů a úplné utržení šlach na končetinách. Pokud se tah ještě zvyšoval, klouby se nakonec vyrvaly z kloubních pouzder úplně. Vše bylo kombinováno s pálením, řezáním, bodáním či bitím. Podobným trestem bylo natahování mezi dvěmi koňmi.

Zazdívání zaživa
Trest zazdívání zaživa byl používán ve středověku především pro cizoložnice a vražedkyně novorozenců. Existovaly dvě formy zazdění a to buď úplné zazdění, při němž se provinilá žena udusila, nebo částečné zazdění, kdy oběť dlouho před smrtí trpěla žízní a odkrvením končetin.  Většina žen při takovémto trestu před smrtí zešílela. Podobnou formou trestu bylo zahrabání po krk do země, přičemž byl provinilý pálen ohněm, krmen výkaly nebo kamenován. Ostatně trest kamenováním je dodnes používán, převážně v muslimských zemích.

Zkrvavený nešťastník vpletený do kola
Zkrvavený nešťastník vpletený do kola
Lámání kolem
Loupežná, úkladná či vícenásobná vražda byla podle zákona potrestána smrtí lámáním kolem. Buď byl ležícímu odsouzenci veden první smrtící úder hranou kola na hrdlo nebo horším zločincům kat hroznými údery kolem nejprve rozdrtil hrudní koš a poslední ránu vedl na hrdlo. Poté rozdrcené tělo vpletl do kola a vyzdvihl vzhůru. Nicméně nebývalo vždy pravidlem, že odsouzený byl již v tuto chvíli mrtvý. Tělo zůstávalo na děsivou výstrahu, dokud se úplně nerozpadlo či ho nesežrali ptáci.

Při prohlídce hrůzostrašného vězení vám jistě bude běhat mráz po zádech a budete určitě rádi, že středověk máme daleko za sebou. Každopádně si ale dejte pozor na Strakakala, který dosud bydlí v jedné z kobek. Tento střapatý mužík vždy potrestá neučesané a neupravené děti plácnutím knihou přes záda.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 02.12.2006 05:12
Poslední změna: 06.12.2006 08:41

RSS

Hodnocení: 4.41 (116x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz