Karibik

Barbados – pohádkový ostrov - díl 2

Chcete prožít opravdu exotickou dovolenou? Pojďte se tedy s námi podívat na nádherný ostrov Barbados, na kterém najdete nekonečné bílé pláže, přátelské domorodce a žhavé hudební rytmy. Právě tady si ve stínu palem můžete vychutnat exotické koktejly s karibským rumem, ozdobené orchidejemi a ovocem.

pláž u Sam Lord’s Castle
pláž u Sam Lord’s Castle
K poznávání východní části Barbados – pohádkový ostrov - díl 2Barbadosu sedněte na autobus s nápisem Sam Lord’s Castle (například v Bridgetownu), který vás doveze k velkolepému sídlu postavenému v typickém anglickém stylu. Tento zámek si zde postavil na počátku 19. století Samuel Hall Lord, který podle legendy umístil na útes lucernu, čímž nalákal lodě na útesy, kde ztroskotaly, a jejich majetek posléze Lord ukradl. Dnes je toto skvostné sídlo přeměněno na luxusní hotel, ale jeho prohlídka je možná.

Barbados – pohádkový ostrov - díl 2Odtud se vyplatí pokračovat po pobřeží dál k severu a zastavit se na překrásných plážích téměř opuštěných zátok Cave Bay a Bottom Bay.
 Při cestě zpět vystupte z autobusu, až budete projíždět vnitrozemím, a projděte se polemOpuštěná pláž Cave Bay
Opuštěná pláž Cave Bay
s cukrovou třtinou. Ulomte část rostliny a ochutnejte její sladkou chuť. Právě kvůli třtině byla vymýcena velká část původních lesů na Barbadosu. Když budete mít štěstí, můžete objevit uprostřed třtinového pole také minipolíčka s marihuanou, která se na Barbadosu pěstuje samozřejmě ilegálně, jako všude v Karibiku. Nicméně kouření marihuany a hašiše patří ke každodennímu rituálu domorodců.

Zhruba uprostřed ostrova najdete jeden ze zázraků Barbadosu, a to propletenou síť jeskyní, podzemních Barbados – pohádkový ostrov - díl 2říček a vodopádů, Harrison’s Cave. Nasednete na malý vláček, který vás zaveze na ta nejhezčí místa. Během hodinové prohlídky uvidíte mimo jiné obrovskou jeskyni Great Hall s kaskádovitými jezírky a velký podzemní vodopád.

Páteční grilování ryb v Oistins
Páteční grilování ryb v Oistins
Oficiální sezóna na Barbadosu je v zimě, od prosince do dubna, proto jsou v této době ceny nejvyšší. Ale není problém na Barbados vyrazit i mimo sezónu. Pokud chcete poznat nefalšovanou barbadoskou kulturu, navštivte ostrov v době konání nějakého festivalu. Tím nejlepším je bezesporu dubnový Barbados – pohádkový ostrov - díl 2Oistins Fish Festival, což je vlastně oslava osamostatnění Barbadosu, která se odehrává na pobřeží v Oistins za zvuku karibských rytmů a vůně pečených ryb. Pokud to ale v dubnu nestihnete, dáme vám tajný tip, kterým je každý páteční večer v Oistins, kdy probíhá menší obdoba dubnového festivalu. Z jinak tiché rybářské vesnice na jihu Barbadosu se line vůně grilovaných ryb, hraje hudba a ulice jsou plné turistů i místních. Barbados – pohádkový ostrov - díl 2Velmi chutné ryby, nejčastěji s opékaným bramborem a zeleninovým salátem, tu koupíte na místní poměry velmi levně (v ceně cca 200-300 korun). Celý zbytek noci pak do rána Barbados – pohádkový ostrov - díl 2protančíte na parketě, kterým je místní náměstí. Bajané, jak se Babadosané sami nazývají, mají hudbu a rytmus od narození v krvi. Pátek v Oistins nesmíte prostě vynechat.

Nezapomenutelným zážitkem na Barbadosu je výlet luxusním katamaránem podél západního pobřeží. Přátelská posádka katamaránu kolem vás bude celou dobu kroužit a nabízet tropické alkoholické koktejly a servírovat místní speciality od snídaně s koláčky a tropickým ovocem, přes oběd s nejrůzněji upravenými rybami, kuřecím masem, rýží, batáty Barbados – pohádkový ostrov - díl 2Nezapomenutelné koupání se želvami
Nezapomenutelné koupání se želvami
(sladké brambory), grilovanými banány a množstvím zeleniny a ovoce. Několikrát během plavby katamarán zastaví a vy budete moci šnorchlovat mezi rybkami na korálových útesech. Perlou takového výletu je koupání s mořskými želvami. Cena 2500 Kč je přiměřená vzhledem k absolvovanému programu, kdy jídlo a nápoje v libovolném množství jsou již zahrnuty v ceně.

Barbados – pohádkový ostrov - díl 2 Počasí na Barbadosu je vyrovnané prakticky po celý rok, průměrně se teploty Ráno vás svým křikem vzbudí papoušek
Ráno vás svým křikem vzbudí papoušek
pohybují mezi 25 až 30°C s poměrné vysokou vlhkostí. Nejdeštivěji je v červenci, prší průměrně 20 dní v měsíci. Od začátku srpna do konce října je v Karibské oblasti nebezpečí průtrže mračen, tropických bouří a dokonce i hurikánů, které se tu v posledních letech vyskytují skoro s železnou pravidelností.

Pokud se vydáte na Barbados na vlastní pěst, počítejte s tím, že ceny zpátečních letenek začínají od 25 000 Kč.

Večer v luxusním hotelu Sandy Lane
Večer v luxusním hotelu Sandy Lane
Cena jedné noci v průměrném dvouhvězdičkovém hotelu stojí od 2 500 Kč, v superluxusním hotelu Barbados – pohádkový ostrov - díl 2Sandy Lane se ceny pohybují od 30 000 do 110 000 Kč za noc a osobu. Dvoutýdenní plavba na luxusní lodi v Karibiku po několika ostrovech vyjde zhruba na 70 000 Kč na 2 týdny.


Webcamy na Barbadosu: http://www.accutravel.net/barbados/webcams

Hotely na Barbadosu: http://www.accutravel.net/barbados/hotels

Předpověď počasí na 10 dnů: http://www.accutravel.net/barbados/weather
Barbados – pohádkový ostrov - díl 2 Barbados – pohádkový ostrov - díl 2 Barbados – pohádkový ostrov - díl 2 

Editor: Janinka
Vytvořeno: 18.05.2006 07:34
Poslední změna: 03.09.2006 10:31

RSS

Hodnocení: 4.69 (29x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz