Karibik

Barbados – pohádkový ostrov - díl 1

Chcete prožít opravdu exotickou dovolenou? Pojďte se tedy s námi podívat na nádherný ostrov Barbados, na kterém najdete nekonečné bílé pláže, přátelské domorodce a žhavé hudební rytmy. Právě tady si ve stínu palem můžete vychutnat exotické koktejly s karibským rumem, ozdobené orchidejemi a ovocem.

Barbados – pohádkový ostrov - díl 1Pohádkový ostrov najdete v tropickém pásmu na rozhraní Karibského moře a Atlantického oceánu. Tento relativně malý ostrov, který měří od severu k jihu pouhých 35 km, nabízí pro každého kousek pobřeží, lemovaného nádhernými písečnými plážemi s průzračnou vodou.

Hlavní město Barbadosu Bridgetown
Hlavní město Barbadosu Bridgetown
Barbados je známý pod názvem „Malá Anglie“, protože po dlouhou dobu byl a vlastně svým způsobem dodnes je pod vlivem Anglie, která Barbados v 17. století kolonizovala. Proto ve městě najdete i budovy zcela se vymykající karibské architektuře, jako např. kamenný anglický kostel či domy postavené v typickém anglickém stylu. Barbados – pohádkový ostrov - díl 1Mnohá místa sice připomínají britskou minulost, nicméně místní obyvatelé, Bajans, i samotný ostrov vás nenechají na pochybách, že jste v Karibiku. Afro-karibská kultura je patrná nejen v rodinném životě domorodců, ale i v kuchyni a v hudbě.

Barbados – pohádkový ostrov - díl 1Barbados je úžasným místem pro potápění a šnorchlování. Tady prostě musíte vzít brýle a šnorchl a potopit se do průzračné vody plné pestrobarevných ryb a korálů. Je jen málo oblastí, kde můžete na jednom místě spatřit tolik pestrobarevných korálových útesů s rybkami prapodivných tvarů i barev, tajuplné podmořské jeskyně a několik desítek potopených lodních vraků. Neobvyklé není ani setkání s mořskými želvami.

Barbados – pohádkový ostrov - díl 1Ale není dobré jen lenošit na pláži. Takže sbalte lehké oblečení a hurá poznávat ostrov. Nejlepším výchozím bodem pro cesty je hlavní město Bridgetown v jihozápadním cípu ostrova, odkud vyjíždějí autobusy po celém Barbadosu. Magický západ u Bridgetownu
Magický západ u Bridgetownu
V Bridgetownu jsou celkem tři autobusová nádraží, takže se budete muset na cestu trochu vyptat, ale nebojte se, domorodci jsou velmi přátelští a rádi pomohou.

Na růžové pláži Sandy Lane
Na růžové pláži Sandy Lane
Nejdřív se zastavíme na západním pobřeží těsně pod Holetownem, kde můžete lenošit na bílorůžové písčité pláži Sandy Lane před nejluxusnějším hotelem Barbadosu. Pak zase můžete naskočit na autobus a vyrazit dále na sever směr Speighstown. Před ním totiž leží další nádherné pláže jako Mullins Bay či Gibbes Bay.

Zajímavý je také nejsevernější bod ostrova Divoké severní pobřeží
Divoké severní pobřeží
North Point s rozeklaným, divokým pobřežím, které bičují vysoké, zpěněné vlny. Právě tady se stýká Karibské moře s Atlantikem.

Odsud je to necelých 10 km zpět do vnitrozemí k Barbados Wildlife Reserve, což je malá botanická zahrada kočkodan Chlorocebus Aethiops Sabaeus
kočkodan Chlorocebus Aethiops Sabaeus
v mahagonovém lese, kde se projdete spolu s nejrůznějšími, volně pobíhajícími zvířaty mezi liánami v deštném minipralese. Pozor musíte dát na želvy, kterých je tu na relativně malé ploše několik stovek a stále se vám budou plést pod nohy. Pokud jste trpěliví a počkáte až do doby mezi třetí a pátou odpoledne, možná budete mít štěstí se potkat s kočkodany Barbados – pohádkový ostrov - díl 1zelenými, typickými barbadoskými opičkami, zvanými Green monkeys, které sem chodí na krmení. Pokud opičky neuvidíte, máte možnost se sem vrátit a počkat, dokud kočkodani nepřijdou, a to bez zaplacení nového vstupného.

Barbados – pohádkový ostrov - díl 1Kočkodan zelený (Chlorocebus Aethiops Sabaeus) je vůbec nejrozšířenějším zvířecím druhem na Barbadosu. Opičky sem byly přivezeny námořníky v 17. století ze západní Afriky jako domácí mazlíčci a na ostrově se jim velmi zalíbilo. Protože tu nemají žádného predátora, tak jich po Barbadosu dnes pobíhá kolem 10000. Jsou velice plaché a lze je spatřit nejet v Barbados Wildlife Reserve ale i na periferiích větších měst (Holetown, Hastings). Vzhledem k tomu, že Green Monkeys působí nemalé škody místním farmářům, jsou často loveny a používány k vědeckým účelům (např. na výrobu vakcín).

Barbados – pohádkový ostrov - díl 1Dalším místem, které určitě nesmíte vynechat, je Bathsheba, ráj surfařů, kde fouká příhodný vítr a k pobřeží spěchají rychlé vlny Atlantiku. Barbados – pohádkový ostrov - díl 1Pokud vlny nebudou příliš velké, dodejte si odvahy a pronajměte si malý surf a vyzkoušejte radostné surfování ve zpěněných vlnách. Jestliže vás surfování neláká, můžete se tu ponořit do jakýchsi mořských bazénů, které jsou korálového původu a tvoří bariéru proti divokým vlnám. Než se vrátíte zpět do Bridgetownu, zastavte se na ještě na chvíli v Andromeda Botanic Gardens a obdivujte nejrozmanitější druhy flóry tropického pásma. Jsou tu vzrostlé palmy, různé druhy orchidejí, kapradiny, ibišky, buganvilie a kaktusy. Cena vstupného obsahuje brožuru popisující jednotlivé rostliny v zahradě.

Pokračování Barbados - pohádkový ostrov - díl 2

Editor: Janinka
Vytvořeno: 18.05.2006 08:17
Poslední změna: 19.10.2006 09:51

RSS

Hodnocení: 4.92 (78x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz