Evropa

Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohové

Na ostrov Kréta není nutné jezdit pouze v létě. Příjemné "letní" počasí plné sluníčka tu lze najít i na jaře a na podzim. Nasednete do letadla a za necelé tři hodiny přistanete na ostrově Kréta. V květnu nebo koncem září je na Krétě průměrně 25°C a teplota v moři kolem 22-23°C je ideální ke koupání. Mimo sezónu je navíc na Krétě laciněji a ostrov neobléhají turisté. Zdejší příznivé klima, rozmanitost krajiny a překrásné pláže určitě nikoho nezklamou.

Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohovéOstrov Kréta má rozlohu 8400 km2 (pro představu asi 1/10 rozlohy České republiky), proto si naplánujte už doma nad mapou, kam se chcete podívat. Inspirující pro vás může být Kazantzakisův autobiografický román, ztvárněný ve filmové podobě jako Řek Zorba, kde jsou vylíčeny přírodní krásy Kréty a život na vesnici.

Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohovéKréta je největším a nejjižněji položeným řeckým ostrovem, který je protkán horskými masivy, hlubokými roklemi a pustými planinami. Krétskou krajinu dokreslují stará kamenná stavení, horské vesničky nebo rybářské osady s bílými domky. Pokud jste milovníci pláží, je Kréta ideálním tipem na vaši dovolenou.

Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohovéSeverní pobřeží je převážně turistické s množstvím písčitých pláží, kde si můžete pronajmout lehátko se slunečníkem a nerušeně relaxovat. Na jihu najdete pláže spíše oblázkové, ale díky skalám tu jsou také malé zálivy, kde nebudete nikým rušeni a v klidu si můžete vychutnávat přímořskou dovolenou.

Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohovéPůjčte si auto nebo nasedněte do místního autobusu a vyražte poznávat ostrov na vlastní pěst. Vydejte se od přímořských oblastí s fíkusy, palmami, stříbřitými olivovými háji, až do kopců s voňavým rozmarýnem či tymiánem nebo cesmínovými duby a rohovníky, známými jako „svatojánský chléb“.

Nejužší místo soutěsky zvané Železná vrata
Nejužší místo soutěsky zvané Železná vrata
Ostrov Kréta je prakticky celý hornatý se třemi hlavními pohořími. Od západu k východu jsou to pohoří Lefka Ori, Ida a Dikti. Největší přírodní zajímavostí Kréty je slavná soutěska Samaria v Lefka Ori (Bílé hory). Svojí délkou 18 km je nejdelší a svojí hloubkou 300 metrů také nejhlubší evropskou soutěskou vůbec. Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohovéObujte pevnou sportovní obuv a vydejte se časně ráno do vesnice Xiloskalo, kde začíná prudký sestup do nitra soutěsky. Výhledy po okolních horách jsou opravdu úžasné. Soutěska ve svých nejužších místech měří pouze 3 m, a proto je průchozí jen jedním směrem. Při troše štěstí můžete v soutěsce vidět horské kozy kri-kri s červeno-hnědým zbarvením srsti. Túru v Samarii je vhodné absolvovat až po několikadenní aklimatizaci na ostrově, protože sestup začíná v nadmořské výšce 2422 m n.m.

Záliv Gramvousa připomíná Karibik
Záliv Gramvousa připomíná Karibik
Úchvatným místem na severozápadním pobřeží je jistě poloostrov Gramvousa s benátskou pevností a tajemným lodním vrakem. Chania - bývalé hlavní město Kréty
Chania - bývalé hlavní město Kréty
Své líbánky na jachtě tu trávili i princezna Diana s princem Charlesem. Gramvousu můžete navštívit dvěma způsoby. Buď se rozhodnete pro výlet lodí, která vyplouvá z přístavu Kissamos, nebo sem dojedete autem a po 20 minutách pěší chůze budete odměněni koupáním na překrásné bílé písečné pláži. Na fotkách se bez studu klidně můžete přátelům chlubit, že jste se koupali v průzračném Karibském moři.

Tržnice v Chanii
Tržnice v Chanii
Na cestě z Gramvousy po severním pobřeží je prvním větším městem Chania, Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohovébývalé hlavní město Kréty. Snad právě proto se v tomto příjemném městě míchá mnoho stavebním stylů - od pravoslavných kostelů až po turecké mešity. Určitě si do Chanie naplánujte cestu v sobotu, kdy se tady koná trh.

Za malou zajížďku stojí kláštery na nedalekém poloostrově Akrotíri. Tím nejkrásnějším je bezesporu Agia Triada. Na cestu do vesnice Stavros, kde se točil známý film Řek Zorba, Malebný klášter Agia Triada
Malebný klášter Agia Triada
se zeptejte místních, protože cesta k ní není lehko k nalezení.

Napůl cesty mezi Chanií a Herakliem leží Rethymno (či Rethimno), asi nejhezčí město na Krétě. Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohovéBenátsko - turecké staré město a pevnost Citadela dodávají městu neopakovatelnou atmosféru. Posaďte se do pouliční kavárny a za zvuků šumění moře si vychutnejte pravou řeckou ledovou kávu frappé či řecký salát choriatiki. Příjemně osvěženi můžete pokračovat v prohlídce starého přístavu, benátské lodžie, mešity paši Nerazy nebo archeologického muzea. Malebný byzantský klášter Arkadi
Malebný byzantský klášter Arkadi
Nakupování chtiví si mohou vybrat pár drobností V nákupní ulici Odos Arkadiou.

Byzantský klášter Arkadi v podhůří Ida je malým národním památníkem. Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohovéKlášter se proslavil bojem proti Turkům v roce 1866, kdy obránci umožnili vniknout několika tisícovkám útočníků do kláštera a posléze nechali vybouchnout prachárnu. Zahynuli Turci a s nimi tisícovka krétských obránců včetně žen a dětí.

Překrásným krétským koutem je Agia Galini s nádhernými plážemi Písečná pláž Matala pod skalními obydlími
Písečná pláž Matala pod skalními obydlími
a tajemnými jeskyněmi, kterými lze proplouvat na člunu. Nenechte si ujít koupání a prohlídku skalních obydlí ve slavné Matale, kde v šedesátých letech žili hippie. Zdejší okrově zbarvené skály jsou provrtané jako ementál malými jeskyněmi, které dřív sloužily jako lidská obydlí.

Přístavní pevnost v Irakliu
Přístavní pevnost v Irakliu
Hlavní město ostrova Heraklion (či Iraklio) leží u moře přibližně uprostřed severního pobřeží. K těm nejzajímavějším památkám patří benátská pevnost či široké opevnění. Určitě ušetřete pár hodin na prohlídku archeologického muzea s památkami z paláců Knossos a Festos. Nejznámější freska býka v Knossu
Nejznámější freska býka v Knossu
Heraklion vám poskytne množství příležitostí pro nakupování suvenýrů. Pokud si chcete pochutnat na plodech moře, restaurace poblíž rybářského přístavu jsou tím nejpříhodnějším místem. Tady máte jistotu, že ryby jsou opravdu čerstvé (mnohdy můžete vidět, jak vracející se rybáři rovnou z lodi prodávají ryby do okolních restaurací).

Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohovéNedaleko Heraklionu navštivte nejznámější krétskou archeologickou lokalitu, minojský palác Knossos. Tady v minojské době s největší pravděpodobností sídlil vladař celé Kréty, Minos. Knossos jako dávnověké naleziště objevil už Schliemann, ale s vykopávkami začal až sir Evans, Známá freska s delfíny
Známá freska s delfíny
který památky dostavoval do původní podoby. Dnešní vzhled minojského paláce vám nejvíce připomene, jak tehdejší obyvatelé žili. Neměli byste vynechat nejnavštěvovanější místa v Knossu, kterými jsou malá královská trůní síň, slavná freska s delfíny a býčí freska. Někteří zrestaurovaný palác v Knossu odsuzují jako barevný kýč, Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohovéjiní si ho nemohou vynachválit. Upřímně řečeno my sami si mezi změní kamenů v ostatních lokalitách s mínojskými paláci jen těžko dovedeme představit jejich původní podobu. No, posuďte sami.

Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohovéFascinující pohled se naskýtá na náhorní planině Lassithi, po níž jsou rozesety donedávna funkční, romantické větrné mlýny. Dříve tyto malé mlýny čerpaly podzemní vodu na zavlažování polí.

Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohovéKréta je protkána místy spojenými se starými řeckými bájemi. V krápníkové jeskyni s jezírkem u hory Dikti se narodil vládce bohů Zeus. A snad právě proto na Krétu později unesl v podobě býka krásnou fénickou princeznou Europu, s níž měl syna Minoa.

Ostrůvek Spinalonga byl kdysi leprosáriem
Ostrůvek Spinalonga byl kdysi leprosáriem
Spinalonga je ostrůvek s pevností, přístupný pouze lodí z Agios Nikolaos. Pevnost, která nebyla nikdy dobyta, postavili v patnáctém století Benátčané a vybavili ji 35 děly. Během prohlídky uvidíte ghetto pro nemocné leprou, které bylo zřízeno na ostrově roku 1903 a fungovalo až do roku 1957, Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohovékdy se lepra začala léčit novým lékem. Nemocní zde tvořili přísně střeženou společnost, izolovanou od pevniny, aby svou chorobou nenakazili ostatní. Loď na zpáteční cestě krátce zastaví na krátké osvěžující koupání v moři.

Takže, už máte sbaleno? Ne? Je nejvyšší čas najít Krétě své oblíbené zákoutí.

Další informace o Krétě (počasí, webcam, mapy, hotely): www.accutravel.net/crete

Kréta – mýtický ostrov, kde žili bohovéKréta – mýtický ostrov, kde žili bohové

Editor: Janinka
Vytvořeno: 01.05.2006 09:29
Poslední změna: 24.06.2012 11:38

RSS

Hodnocení: 4.71 (49x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz