Karibik

Dominika – poslední ráj Karibiku - díl 1

Na divokém ostrově Dominika se zastavil čas v dobách Kryštofa Kolumba, který ostrov objevil. Bylo to v neděli roku 1493 a právě podle latinského slova „dominica“, znamenající neděle, byl ostrov pojmenován.

Dominika – poslední ráj Karibiku - díl 1Dominika je ostrovem pro turisty-dobrodruhy, potápěče a lidi milující divokou přírodu. Vysoká pohoří s ostrými vrcholky porostlými neprostupným zeleným pralesem, hluboká říční údolí a temné útesy nad tyrkysovou hladinou Karibského moře, tak to je Dominika, jeden z mála karibských ostrovů, který se od dob Kryštofa Kolumba prakticky nezměnil. Treking deštným pralesem
Treking deštným pralesem
Horské hřebeny vyzývají ke krátkým procházkám i velmi náročným trekům, které vás dovedou do svěže zeleného deštného pralesa k zurčícím vodopádům, šumícím řekám a jezerům nebo horkým pramenům či jiným místům s vulkanickou činností. Celý ostrov je nádherně zelený díky každodenním krátkým dešťům a deštné pralesy jsou prakticky nedotčené. V přírodě Dominiky najdete mnoho krás, protože se všude neustále vynořují květy s divokými tvary i barvami, které podmanivě voní.

Dominika – poslední ráj Karibiku - díl 1Ostrov Dominika leží v Karibském moři mezi Martinikem a Guadeloupem a většina turistů ji k velké nevůli domorodců, často zaměňuje za Dominikánskou republikou. Tento takřka panenský ostrov je téměř celý hornatý, i když relativně malý a také velmi chudý. Dominika měří od severu k jihu necelých 50 km a od východu na západ 25 km a rozkládá se na ploše 750 km2. Její nejvyšší horou a současně nejvyšší horou celých Malých Antil je Morne Diablotin, pyšně se vypínající do výšky 1447 metrů. Hory na Dominice jsou jakýmsi magnetem pro dešťové srážky, díky nimž stékají stovky řek (přesně 365) do svěže zelených horských údolí. Na cestě k pobřeží řeky překonávají řadu skalisek a útesů, proto tu můžete obdivovat obrovské vodopády.

Původní obyvatelé Dominiky - Karibové
Původní obyvatelé Dominiky - Karibové
Nejpůvodnějšími obyvateli ostrova byli Indiáni kmene Arawak. Po nich osídlili Dominiku ve 14. století Karibové, kteří ji nazvali Waitikubuli, což přeloženo do češtiny znamená „vysoké je její tělo“. Kryštof Kolumbus ostrov nazval zcela nepoeticky Dominika podle dne, kdy tento ostrov objevil, což byla neděle (latinsky „dominica“) 3. listopadu 1493.

Dominika – poslední ráj Karibiku - díl 1Cesta na Dominice začíná zpravidla na letišti Melville Hall Airport na severovýchodě ostrova. Silnice (mnohdy jen s nepatrným množstvím asfaltu) vede jihozápadním směrem k hlavnímu městu Roseau přes Carib Territory, poslední rezervaci původních karibských Indiánů či Karibů, potomků divokých bojovníků - lidožroutů. Žijí velmi primitivním způsobem života, živí se převážně rybolovem, zemědělstvím a pletením výrobků z palmového listí. Malebné Spanny waterfalls
Malebné Spanny waterfalls
Zajímavostí je, že dokáží vyrobit loď z jediného kusu kmene pomocí velmi jednoduchých nástrojů. V této vesnické oblasti žijí Karibové v původních dřevěných chatrčích, kolem nichž pěstují banány, cukrovou třtinu nebo chlebovníky.

Cesta ke druhému vodpodádu je poněkud obtížnější
Cesta ke druhému vodpodádu je poněkud obtížnější
Silnice pokračuje dál a je tu první možnost krátkého treku k vodopádům Spanny Waterfall. Nenáročná cesta deštným pralesem vás dovede k asi 10ti metrovému vodopádu. Následuje drápání se po prudkém svahu, za nímž čeká další opět asi 10ti metrový vodopád. Místo je to relativně odlehlé a turisty prakticky nenavštěvované, nicméně relativně udržované místním obyvatelstvem.

Dominika – poslední ráj Karibiku - díl 1Roseau, pestrobarevné, lehce ospalé hlavní město Dominiky, se nachází na západním pobřeží. Určitě stojí za to navštívit tržnici Old Roseau Market, kde lze nakoupit ovoce, zeleninu a vynikající pečivo. Určitě zavítejte do botanické zahrady a projděte se ulicemi Stará tržnice v Roseau poblíž přístavu
Stará tržnice v Roseau poblíž přístavu
Roseau, lemovanými starými kamennými nebo dřevěnými budovami. Zajděte spolu s místními do bistra a objednejte si kuře s rýží a banány, je opravdu vynikající. Dominika – poslední ráj Karibiku - díl 1V přístavu je úžasné pozorovat západ sluníčka, přičemž jistě narazíte na rybáře proplouvající či šourající se kolem vás. Budou nabízet ovoce (kokos za 5 korun! určitě doporučujeme), pití, led a taky hašiš. Pokud si hašiš nekoupíte, nebudou z toho smutní, protože ho vykouří sami. Dominičané jsou i přes svoji neskutečnou chudobu Dominika – poslední ráj Karibiku - díl 1velmi přívětiví a milí lidé, kteří jsou vždy ochotni vám pomoci při nesnázích. Možná se vám bude zdát, že Dominičané jsou stále rozesmátí. A máte pravdu. Je to zřejmě způsobeno dennodenním kouřením marihuany a hašiše.

Dominika – poslední ráj Karibiku - díl 1Z Roseau cesta pokračuje až do nejjižněji položené malé rybářské osady Scotts Head. Zdejší poklidné pláže s černým vulkanickým pískem jsou ideální k lenošení, opalování či koupání.Dominika – poslední ráj Karibiku - díl 1
Zátoka Soufriere Bay u Scotts Head je ideálním místem ke šnorchlování a také ideálním místem na pozorování úchvatných západů slunce. Nejlépe uděláte, když vyšplháte těsně před západem slunce na skalní výběžek spojený s vesnicí Scotts Head a s kokosem v ruce vychutnáte barvami zářící západ slunce.

Dominika – poslední ráj Karibiku - díl 1Soufriere, či spíše v kopcích Koupel v teplém sirném bazénu
Koupel v teplém sirném bazénu
nad vesnicí, se nacházejí horké sirné prameny, takzvané fumaroly. Cesta k nim je trochu dusivá, protože z fumarol unikají štiplavé plyny síry poměrně intenzivně. Při návštěvě sirných pramenů nezapomeňte na plavky, protože se tu můžete vykoupat v malém kamenném bazénu s teplou sirnou vodou, kterou sem přivádí řeka protékající kolem sirných pramenů, kde se ohřívá a obohacuje o minerály.

Kouřící Boiling Lake v NP Morne Trois Pitons
Kouřící Boiling Lake v NP Morne Trois Pitons
V národním parku Morne Trois Pitons National Park můžete na ploše 7000 hektarů objevovat tajemství svěže zeleného deštného pralesa. Začátek cesty k Boiling Lake
Začátek cesty k Boiling Lake
Reliéf parku vytváří převážně vulkanická krajina s ostrými, bujně vegetací porostlými vrcholky hor, které jsou většinou zachumlány v dešťových mracích. Morne Trois Pitons, druhá nejvyšší hora Dominiky svými 1387 metry láká ke zdolání při náročném treku. Vůbec nejlepším místem k začátku lehkých i poměrně namáhavých treků v národním parku Morne Trois Pitons je vesnička Laudat.

Valley of Desolation
Valley of Desolation
Nejoblíbenějším a zároveň nejnamáhavějším trekem je cesta k vařícímu se jezeru Boiling Lake, které je druhým největším aktivním sopečným jezerem na světě. Jezero Boiling Lake není ničím jiným než obrovskou činnou fumarolou zaplavenou vodou. Pestrobarevné minerální říčky
Pestrobarevné minerální říčky
20ti kilometrový trek do zelené divočiny začíná v Titou Gorge poblíž Laudatu. Cesta vede deštným pralesem a kouřícím sopečným údolím zvaným Valley of Desolation, které bylo zničeno při vulkanické erupci v roce 1880. Dnes je Valley of Desolation pustou ale aktivní fumarolovou oblastí bez vegetace s množstvím kouřících sirných průduchů, bublajícím bahnem a klokotajícími horkými prameny (viz video Valley of Desolation). Protéká tu množství opravdu pestrobarevných říček, jejichž barva se pohybuje od bílé, šedé, žluté, hnědé, červené či modré nebo zelené až po černou. Tato barevnost je dána příměsí různých minerálů. Konečně u Boiling Lake
Konečně u Boiling Lake
V některých příjemně prohřátých říčních tůních se dá i koupat, ale výběr není zase až tak jednoduchý, protože ve většině z nich hrozí spíše opaření. Od Valley of Desolation je to jen chvilku k párou věčně zahalenému Boiling Lake, kam člověk dorazí absolutně mokrý (vlastním potem a nesčíslněkrát zopakovaným deštěm) a zablácený, nicméně šťastný. 63 metrů široké bublající jezero má teplotu kolem 90°C, proto se koupání v něm moc nedoporučuje. Tak a teď ještě cesta zpátky. Nezapomeňte s sebou dostatek vody a něco k zakousnutí. Tady jste opravdu v nefalšované divočině 3 hodiny cesty od civilizace!

Freshwater Lake zahalené v mlze
Freshwater Lake zahalené v mlze
Dalším oblíbeným trekem v národním parku Morne Trois Pitons National Park je dvou a půl hodinový trek k největšímu jezeru na Dominice, Freshwater Lake. Jezero v obrovském kráteru se nachází v nadmořské výšce 800 m.n.m. Odtud lze pokračovat ještě další 2 kilometry do výšky 900 m.n.m. ke 40 metrů hlubokému jezeru Boeri Lake, které se nachází také v sopečném kráteru, ale o něco menším než je Freshwater Lake. Z jezera vytéká množství řek a říček. Burácející Trafalgarské vodopády
Burácející Trafalgarské vodopády
„Problémem“ pro turisty je fakt, že obě jezera jsou často zahalena do mléčné mlhy, takže nádherná panoramata ostrova jsou vidět jen sporadicky.

Poslední zajímavou zastávkou v národním parku Morne Trois Pitons jsou 2 vodopády Trafalgar Falls, padající z neuvěřitelné výšky 60ti metrů po černé vulkanické skále. Pod vodopády jsou vytvořena malá jezírka, kde se můžete osvěžit.

Pokračování Dominika – poslední ráj Karibiku - díl 2

Dominika – poslední ráj Karibiku - díl 1Dominika – poslední ráj Karibiku - díl 1
Valley of Desolation video
Valley of Desolation

Editor: Janinka
Vytvořeno: 21.09.2003 01:04
Poslední změna: 24.05.2006 04:25

RSS

Hodnocení: 4.93 (114x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz