Evropa

Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a moderním

Zajímají vás nejnovější módní trendy, chcete zhlédnout zajímavou výstavu či poznat starou dobrou Anglii s jejími tradicemi? Vydejte se do Londýna, kde jsou pro vás připraveny jakékoliv zážitky, které umožňuje v tomto kosmopolitním městě spojení umíněné anglické tradice s pyšnou avantgardou. Britská metropole dnes žije pulzujícím životem velkoměsta, ačkoliv i na začátku 21. století je pevně spjata se svou historií a tradicemi. Výhodou Londýna je především to, že z Prahy jste v nejstylovějším městě planety letadlem za dvě hodinky a svěží počasí na konci léta je přímo ideální pro návštěvu pulzující britské metropole.

Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímTrochu historie

Kontrasty londýnské architektury aneb staré společně s novým
Kontrasty londýnské architektury aneb staré společně s novým
Londýn byl vždy nerozlučně spojen s řekou Temží. Řeka se stala strategickou dopravní cestou, a proto tudy v roce 55 před Kristem vedl svoje tažení na Británii Julius Caesar. Římané na břehu Temže založili malý přístav, který pojmenovali Londinium, podle starého keltského názvu Llyndin. Velký význam pro historii Londýna měli také Sasové, kteří nechtěli žít v původním římském městě, a tak na východ od něj postavili své vlastní sídlo. Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímTak došlo k rozdělení Londýna na dvě části, a to na City, což byla původní římská osada, a Westminster, nově postavenou část. Jako i ostatní města, Londýn prožíval své vzlety a pády. Největší katastrofou pro Londýn  byla epidemie moru v roce 1665, při které zemřelo sto tisíc lidí. Hned o rok později při pětidenním Velkém požáru lehlo popelem několik tisíc budov včetně mnoha významných historických památek. Novodobou zkázou pro Londýn byla 2. světová válka, při níž bylo bombardováním zničeno historické jádro. Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímNaštěstí jsou ale Londýňané na svoji historii pyšní, a tak spoustu památek obnovili a my je můžeme obdivovat i dnes.

Co v Londýně musíte vidět

Kde návštěvu nejrozlehlejšího evropského města s téměř osmi miliony lidí začít? Nejrychleji se s Londýnem napoprvé seznámíte při vyhlídkové jízdě otevřeným autobusem po nejslavnějších památkách.

Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímVětšina návštěvníků začíná prohlídku britské metropole na nábřeží řeky Temže, která tvoří pomyslnou páteř Londýna, přičemž centrum města s nejznámějšími historickými památkami, restauracemi a obchody leží na severní straně řeky.

Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímDominantou na řece Temži je zvedací most Tower Bridge s pevností Tower, podle níž byl také most nazván. Londýnský Tower, nebo také Palác a pevnost Jejího Veličenstva, sloužila Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímpo staletí současně jako pevnost, zbrojnice, pokladnice, mincovna, palác i jako vězení. Nyní je Tower hlavně turistickou atrakcí, kde si můžete prohlédnout britské korunovační klenoty, kolekci brnění z královské sbírky nebo zbytky hradeb z římské doby. Zajímavý je sedm set let starý, večerní ceremoniál zamykání bran Toweru „Ceremony of the Keys", který provádějí strážci Toweru, takzvaní Beefeateři, snadno poznatelní podle červeno-černých uniforem. Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímPřes Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a moderním500 let hlídali Tower pouze muži, od září roku 2007 sbor legendárních beefeaterů přijal poprvé v historii do svých řad ženu, kterou je Skotka Moira Cameronová.

Pokud vám při prohlídce Toweru budou nad hlavou poletovat havrani, vězte, že je vše v pořádku, protože stará legenda říká, že dokud budou v Toweru havrani, bude Anglie bezpečná vůči invazi.

Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímZnámou památkou na severním nábřeží řeky Temže, Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímkterou byste v Londýně neměli při prohlídce města minout, je symbol hlavní britské metropole, hodinová věž s největším zvonem Big Ben ve Westminsterském paláci (Palace of Westminster), zvaném také Houses of Parliament. Jak název napovídá, zasedá zde Parlament Velké Británie. Big Ben odbíjí každou hodinu přesný čas s přesností na jednu sekundu. V roce 2009 tato slavná hodinová věž oslaví 150. výročí od svého dokončení. Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímJeště malou poznámku ke jménu Big Ben, což je pojmenování celé hodinové věže, ovšem ve skutečnosti se tak jmenuje největší zvon umístěný uvnitř.

Nenechte si ujít příležitost vidět londýnskou metropoli z ptačí perspektivy, kterou vám umožní obří Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímkolo London Eye na břehu Temže u Big Benu, jehož obrovská konstrukce o průměru 135 metrů a váze téměř 2000 tun pochází z dílny Škody Plzeň. Gigantická stavba London Eye, relativně nové dominanty britské metropole, Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímvznikla v dílně architektů Davida Markse a Julie Barfieldové jako nápad pro oslavu příchodu nového milénia. London Eye svým otáčením symbolizuje změnu času, ale nabízí turistům úchvatný pohled na Londýn. London Eye není ale trvalou atrakcí Londýna, původně se kolo mělo točit jen do roku 2005, Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímale vzhledem k nebývalému zájmu pravděpodobně budou moci turisté z výšky London Eye shlížet na Londýn až do roku 2027.

Nedaleko Westminsterského paláce můžete zavítat do gotického chrámu Westminsterského opatství (Westminster Abbey), oficiální označení Kolegiátní chrám svatého Petra ve Westminsteru, který je tradičním místem korunovace anglických králů a zároveň místem jejich posledního odpočinku. Chrám ve tvaru katedrály je postavený převážně v gotickém slohu. Na místě, kde stojí současné opatství a které bylo ve středověku známé jako Thorney Island, Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímbyla roku 616 postavena kaple poté, co měl rybář na řece Temži vidění svatého Petra. Ačkoli v historických zápisech zmínka o této kapli chybí, je jisté, že zde existovala komunita benediktinských mnichů ještě předtím, než zde v letech 1045 až 1050 nechal král Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímEduard III. postavit opatství. Jeho stavba započala poté, co nedodržel slib vykonat pouť do Říma. Chrám byl vysvěcen 28. prosince 1065. }Za osm dnů poté král Eduard III. zemřel a jako poslední anglosaský král nalezl poslední odpočinek právě v novém kostele. Od korunovace králů Harolda II. a Viléma I. Dobyvatele roku 1066 byli všichni angličtí králové (s výjimkou Jane Grey, Eduarda V. a Eduarda VIII.) korunováni ve Westminsterském opatství. Dvě západní věže Westminsterského opatství byly postaveny později, Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a moderníma to v období let 1722 až 1745 Nicholasem Hawksmoorem z portlandského vápence ve stylu rané novogotiky. Ve Westminster Abbey můžete při prohlídce vidět hrobku a památník Eduarda III, hrobky příslušníků rodu Plantagenetů a v takzvaném Poets' Corner hroby více než 400 osobností spojených s Most Millennium bridge vás zavede ke katedrále sv. Pavla
Most Millennium bridge vás zavede ke katedrále sv. Pavla
historií Anglie.

Londýnská katedrála Sv. Pavla (St Paul's Cathedral) se stala v červenci roku 1981 místem sňatku princezny Diany a prince Charlese. První katedrála na tomto místě stávala už v 7. století a současná katedrála byla dostavěna na počátku 14. století, kdy byla svojí délkou 181 metrů třetím Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímnejdelším chrámem v Evropě a pyšnila se nejvyšší, 149 metrů vysokou věží.

Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímV Buckinghamském paláci, který je oficiálním sídlem britského panovníka, má královna Alžběta II. k dispozici největší královskou pracovnu na světě. Buckinghamský palác přitahuje každým rokem Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímmilióny turistů, kteří chtějí spatřit tradiční ceremonii střídání stráží.

V moderní a turisty hojně navštěvované západní části Londýna leží čtvrť Soho a náměstí Trafalgar Square s obrovským sloupem se sochou lorda Nelsona, jenž Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímporazil Napoleonovu flotilu v bitvě u Trafalgaru. Náměstí Piccadilly Circus, spojnice pěti významných ulic a brána do čtvrti Soho a čínské čtvrti, se  proslavilo prvními světelnými reklamami v Evropě. Na tomto nejrušnějším místě v britské Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímmetropoli poznáte rytmus velkoměsta a odtud se můžete vydat za londýnským nočním životem.

Až budete unaveni ruchem velkoměsta a budete si chtít na chvíli odpočinout, zajděte na malou procházku do bujné zeleně rozsáhlých parků Hyde Park, Green Park nebo Kensington Gardens.

Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímNejstarší metro na světě

Stejně jako Praha, tak i Londýn sužují odjakživa dopravní zácpy v centru města. V polovině 19. století se zrodil ve společnosti Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímMetropolitan Railway jednoduchý nápad - postavit vlakovou dráhu pod zemí. A tak v roce 1863 vyjel na trať dlouhou šest kilometrů první vlak, tehdy ještě parní. Tento rok se do historie zapsal jako datum vzniku prvního metra na světě. V roce 1890 vznikl první klasický tunel, podle něhož dostalo londýnské metro název The Tube. Ale i na začátku 21. století si uchovává londýnské metro další prvenství, je totiž největší na světě. Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímVlaky dvanácti linek jezdí na trase dlouhé 408 kilometrů a křižují se ve 275 stanicích.

Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímKonec červeným autobusům

Černé taxíky stejně jako červené dvoupatrové autobusy jsou pro mnohé turisty, i pro samotné Londýňany neodmyslitelným symbolem Londýna. Ovšem 9. prosince 2006 červené dvoupatrové autobusy vyjely do londýnských ulic naposledy. Svoji cestu Londýnem tak červené double-deckery ukončily po 50 letech, kdy na svou první cestu vyjely v lednu 1956. Už ve městě nepotkáte jednu z typických londýnských postaviček, autobusového průvodčího, který zvonil na opravdový zvon, znal Londýn jako své boty a pomáhal s příjemným Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímcestováním turistům i Londýňanům. Komu se po autobusech bude stýskat, může zajet třeba do Bombaje, kde červené dvoupatrové autobusy zůstaly jako jedna z připomínek starých britských koloniálních časů.

Londýn, město kde se spojuje staré a tradiční s novým a modernímSlavná plachetnice Cutty Sark

Londýn částečně přišel také o další svoji významnou památku, slavnou plachetnici Cutty Sark, jež vládla v polovině 19. století světovým mořím, protože byla nejrychlejší lodí své doby. Na konci května historický klipr Cutty Sark pohltily plameny požáru. Cutty Sark byla původně postavena pro lukrativní obchod s čajem, později dovážela vlnu z Austrálie. Poprvé vyplula na moře v roce 1869 a nakonec zakotvila v Greenwichi, kde ji každý rok obdivovaly miliony lidí. Památkáři na této více než sto let staré plachetnici právě prováděli náročné restaurátorské práce, díky kterým měla královna moří při požáru štěstí v neštěstí. Byla totiž zachráněna asi polovina žeber, která byla z lodi před restaurováním vyjmuta a uskladněna. Doufejme tedy, že historická plachetnice bude brzy postavena do původní podoby.

Čtěte také Londýn a jeho kultura, móda a společenský život.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 13.05.2007 05:32
Poslední změna: 06.01.2008 01:43

RSS

Hodnocení: 4.74 (93x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz