Kultura

V pražské zoo žijí dva císaři

27. prosince 2017 proběhly v pražské zoo křtiny druhého "stoprocentně pražského" slůněte, které se narodilo samici slona indického Tamaře 7. října 2016.

V pražské zoo žijí dva císařiZa účasti primátorky hlavního města Prahy Adriany Krnáčové, náměstka primátorky Petra Dolínka, profesora Josefa Kouteckého a dalších hostů dostal malý sloní sameček jméno Rudolf, (zkráceně Rudi), podle císaře Rudolfa II.

Sloní sameček Rudolf po narození
Sloní sameček Rudolf po narození
Sameček, který je prvním mládětem slonice Tamary pocházející ze Srí Lanky, se narodil v pátek 7. října 2016 po osmé hodině večer. Při narození Rudolf vážil osmdesát kilogramů a hned se měl čile k světu.

Jméno druhého slůněte, které se v Zoo Praha nejen narodilo, ale bylo zde i počato, zvítězilo v hlasování veřejnosti, které probíhalo od 1. listopadu 2016. V pražské zoo žijí dva císařiHlasující měli možnost vybírat ze tří návrhů jmen: Hanno, Nandimithra a Rudolf.

Vítězné jméno Rudolf bylo mezi návrhy zařazeno jako připomínka Rudolfa II. Habsburského, který se velice zajímal nejen o alchymii, ale také o exotická zvířata. V pražské zoo žijí dva císařiJeho Lví dvůr spolu s "pobočkami" v oboře Hvězda a na Císařském ostrově je pokládán za prvního předchůdce evropských zoologických zahrad.

"Máme tak dnes v Praze dva císaře," poznamenal ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. "Spolu s dnes pokřtěným Rudolfem žije v Údolí slonů i Max pojmenovaný na počest císaře Maxmiliána II. Habsburského, který do naší metropole přivedl ukázat slona indického již roku 1570."

Foto: Zoo Praha

Editor: Janinka
Vytvořeno: 31.12.2016 11:41
Poslední změna: 31.12.2016 01:19

RSS

Hodnocení: 3.00 (2x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz