Kultura

Fresh Film Fest 2012 zve do Prahy na 9. ročník ve znamení manipulace

Fresh Film Fest, jeden z nejvýraznějších a nejrespektovanějších evropských festivalů zaměřených na celosvětovou debutovou a studentskou tvorbu, zve na 9. ročník, který představí například průkopníka docudramatu Petera Watkinse, WikiLeaks, majora Zemana i debut Toma Tykwera.

Funny Games
Funny Games
9. ročník mezinárodního filmového festivalu Fresh Film Fest, který nabídne téměř 130 filmů v několika soutěžních i nesoutěžních sekcích, proběhne od 29. srpna do 2. září 2012 opět v Praze. Po loňském "vzdoru" se hlavním motivem stane "manipulace". "Nesoutěžní a doprovodný program připravujeme v duchu tohoto tématu, které je s filmem bytostně Funny Games
Funny Games
a od jeho prapočátků spojené. Některé projekce budou následovat i diskuse s odborníky a samotnými tvůrci," říká Jan Stehlík, umělecký ředitel festivalu.

V rámci sekce Manipulace se představí filmy britského dokumentaristy a průkopníka stylu docudrama Petera Watkinse včetně oscarového snímku The War Game, protitotalitní Punishment Park a zásadních částí jeho čtrnáctihodinového opusu The JourneyDeadly Maria
Deadly Maria
Dále v rámci této sekce bude uveden dokument WikiLeaks: Secrets & Lies od Patricka Forbese mapující vývoj událostí spojených s osobností Juliana Assange nebo snímek režiséra Gert de Graaffa Myslící moře. Součástí tématického programu budou také 30 případů majora Zemana - Vladimír Brabec
30 případů majora Zemana - Vladimír Brabec
snímky Funny Games (1997) a jeho autoremake Funny Games USA (2007) od Michaela Hanekeho nebo český dokument <fishhead( autorů Mishy Votruby a Václava Dejcmara s mnoha významnými mysliteli a komentářem známého herce Petera Coyote. Za zmínění stojí též snímek Playing Ponette, jenž je archivním záznamem a důkazem manipulativních postupů režiséra Jacques Doillona vůči jeho čtyřleté herečce ztvárňující postavu Ponette. V rámci doprovodného programu proběhne speciál Co všechno chcete vědět o seriálu 30 případů majora Zemana a báli jste se na to zeptat, kde Daniel Růžička a Petr Cajthaml promítnou úryvky ze seriálu se zasvěceným výkladem o jeho vzniku a propagandistickém charakteru.

Kdo by chtěl poznat dílo Petera Watkinse ještě před začátkem festivalu, má šanci v rámci večera Pre Fresh 15. srpna 2012 od 20 hodin v prostoru NoD, kdy bude s diskusí uveden snímek The War Game. Vstup je zdarma.

Black Pond
Black Pond
Jako každý rok FFF nabídne výběr přes 100 snímků, které jinde nemáte šanci vidět. Progresivních, neotřelých, novátorských, zajímavých, prostě fresh filmů. Výsledný program byl vybrán z téměř 1200 přihlášených snímků. Jako tradičně soutěže celovečerních debutů a studentských filmů doplní zvláštní uvedení, pocty a retrospektivy, distribuční premiéry, jedinečná uvedení snímků renomovaných autorů, koncerty, workshopy, divadla, diskuse, výstavy a party. Projekce Fresh Film Festu proběhnou v kině Světozor, Kino 35 – Francouzský institut, FAMU, Studio Béla – Maďarský institut a také pod širým nebem v Riegrových sadech, kde bude volný vstup.

Více informací a podrobný program najdete na webu Fresh Film Festu.

Foto: ČT, ArtsMarketing a archiv People.cz

Editor: Janinka
Vytvořeno: 08.08.2012 10:49
Poslední změna: 14.08.2012 01:38

RSS

Hodnocení: 4.75 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz