Knihy

Atlas mraků Davida Mitchella

Nakladatelství Mladá fronta získalo mezi své nejdůležitější autory i současnou hvězdu britského románu Davida Mitchella. Po příběhu s podivným názvem Sencislo9, kterým Mitchell vzdal hold svému literárnímu souputníkovi Haruki Murakamimu, vydává Mladá fronta i prozaikův oceňovaný bestseller Atlas mraků. Tato fenomenální románová epopej vyjde u příležitosti premiéry stejnojmenného filmu na podzim roku 2012.

Atlas mraků Davida MitchellaNedobrovolný cestovatel plavící se v roce 1850 přes Tichý oceán, vyděděný skladatel obstarávající si nejisté živobytí v Belgii mezi 1. a 2. světovou válkou, ambiciózní novinářka píšící v Kalifornii v dobách, kdy tam byl guvernérem Ronald Reagan, ješitný nakladatel ukrývající se před věřiteli ze zločineckého podsvětí, geneticky modifikovaná jídlonoška čekající na smrt a Zachry, mladý ostrovan zažívající soumrak vědy a civilizace – to jsou vypravěči Atlasu mraků autora Davida Mitchella, kteří odkudsi z potemnělých chodeb dějin slyší dozvuky ostatních příběhů. Každý záchvěv ozvěny více či méně pozměňuje jejich vlastní osudy. David Mitchell ve svém rozsáhlém románu maže hranice mezi styly, žánry i časovými rovinami a poutavým způsobem se zamýšlí nad nebezpečím lidské touhy po moci i jejími možnými důsledky. Atlas mraků získal nominace na Booker Prize, James Tait Black Memorial Prize, Arthur C. Clarke Award a Nebula.

Ačkoliv je anglický spisovatel David Mitchell relativně mladý (narozen 1969), byl již třikrát nominovaný na Bookerovu cenu a v roce 2003 se dostal na prestížní seznam Nejlepších mladých britských autorů, který vyhlašuje literární časopis Granta. Vystudoval anglickou a americkou literaturu na Universitě v Kentu. Žil na Sicílii a v Hirošimě v Japonsku, kde vyučoval angličtinu. Současně žije v Irsku.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 06.08.2012 02:07
Poslední změna: 14.08.2012 12:36

RSS

Hodnocení: 5.00 (6x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz