Osobní deníček

Vylíhnutý krkavec ohlásil v pražské zoo jaro

V pražské zoologické zahradě se na začátku dubna 2012 vylíhl první letošní krkavec velký, který podle tradice zvěstuje definitivní příchod jarního počasí.

Krkavec velký
Krkavec velký
"Jakmile krkavci u nás v pražské zoo snesou vejce, všichni víme, že mláďata se vylíhnou do přívětivého jarního počasí. Vylíhnutý krkavec ohlásil v pražské zoo jaroJe to prý předpověď prověřená generacemi," uvedl s úsměvem ředitel zahrady Miroslav Bobek. "Snad se naši krkavci jednou stanou stejně proslulými jako svišť Phil z Punxsutawney v západní Pensylvánii, který na Hromnice každoročně předpovídá konec zimy za přítomnosti desítek novinářů a televizních štábů," dodal v nadsázce.

Rodiče malého písklete se jmenují Kryštof a Klára. Za osm let odchovali celkem 42 mláďat, vylíhnuté ptáče je tedy už jejich 43. potomkem. Mládě krkavce velkého
Mládě krkavce velkého
Samice krkavců velkých snášejí modrá vejce s červenohnědým skvrněním, na kterých sedí 3 týdny. Klára nedávno snesla vajec celkem šest; ostatní ptáčata se vylíhnou v následujících dnech.

Vylíhnutý krkavec ohlásil v pražské zoo jaroKrkavce velkého chová v Česku a na Slovensku celkem osm zoologických zahrad; rozmnožován je však jen v Zoo Praha. Krkavci odchovaní v pražské zoo posílili chovy krkavců v českých, slovenských i německých zoologických zahradách. Zoo Praha je významným a velmi úspěšným chovatelem ptáků v Evropě. V roce 2011 se zde narodilo 594 mláďat od 120 druhů, řada z nich patří mezi vzácné a ohrožené. Tímto počtem se může pochlubit jen málokterá zoo na světě.

Foto: Antonín Vaidl a archiv

Editor: Janinka
Vytvořeno: 03.04.2012 12:18
Poslední změna: 12.04.2012 10:50

RSS

Hodnocení: 5.00 (2x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz