Kultura

Oslava Perského Nového roku potřetí v ČR

Shahab Tolouie Quartet a hosté: Trilok Gurtu, Marina Albero, Shahrokh Moshkin Ghalam
Praha a České Budějovice se letos stanou dějištěm oslav svátku, který po celém světě slaví více než 300 milionů lidí. Hlavní část oslav se za účasti mezinárodních hvězd uskuteční 20. března 2012 v 19:00 v pražském Divadle Hybernia.
Oslavy svátku Nowruz se v Česku konají již potřetí. Organizátorem je Shahab Tolouie - perský kytarista a zpěvák žijící v Praze, který se svým Quartetem a pozvanými hosty představuje perskou hudbu a kulturu.

Foto 19203Na rozdíl od předešlých ročníků oslav, kterých se zúčastnili především české osobnosti jako např. Radim Hladík, David Koller, Jiří Srnec a Pavel Ryba, přivítá ten letošní hosty zahraniční. Mezi nejvzácnější patří světoznámý indický perkusista Trilog Gurtu. Trilog spolupracoval s jazzovými hvězdami jako jsou  Oregon, John McLaughlin, Joe Zawinul, Pat Metheny nebo Jan Garbarek.  Dalšími hosty jsou např. vášnivý perský tanečník Shahrokh Moshkin Ghalam a temperamentní Španělka Marina Albero - hráčka na perský santur, která spolupracuje s rovněž velmi známým a oblíbeným španělským jazzovým pianistou Chano Domínguezem.

 

NOWRUZ  (čti: Noruz,  v překladu z perštiny Nový den, íránská novoroční oslava) Od roku 2010 oficiálně zařazen do kalendáře OSN. Norouz/Norooz/Nowruz slaví se vždy 21. března. V souladu se znovuzrozením přírody, začíná Nowruz právě na  první jarní den.

Přípravy začínají již měsíc předem. Některé zvyky spojené s přípravou jsou totožné s našimi českými zvyky, např.: jarní úklid domu. Lidé si kupují pro den obřadu úplně nové oblečení, my se oblékáme do slavnostních obleků, prostírají slavnostně stůl a zdobí jej čerstvě vzrostlou pšenicí a pestře malovanými vajíčky. Svatecny stůl symbolizuje světlo, teplo, život, lásku, radost a blahobyt přírody. Ve skutečnosti je tento obřad projevením díkůvzdání  životu a přírodě. K tradičním oslavám tak jako všude na světě patří hudba a tanec.

Plakat Shahab Tolouie Nowruz
Plakat Shahab Tolouie Nowruz

Editor: Helena Kadlecová
Vytvořeno: 10.02.2012 09:00
Poslední změna: 10.02.2012 09:14
web: http://www.shahab.cz

RSS

Hodnocení: 5.00 (1x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz