Kultura

Evald Schorm a Laterna Magika - výstava na Nové scéně Národního divadla

Fotografické výstava, kterou Laterna magika uctí v prostorách Nové scény Národního divadla památku významného divadelního a filmového reľiséra Evalda Schorma (15.12.1931-14.12.1988), probíhá do poloviny ledna 2012. Vstup na výstavu je zdarma.

Evald Schorm
Evald Schorm
V prosinci 2011 uběhlo 80 let od narození významného filmového a divadelního režiséra Evalda Schorma, představitele nové vlny českého filmu a dlouholetého spolupracovníka Laterny magiky. K výročí tohoto významného umělce pořádá Laterna magika fotografickou výstavu, která bude přístupná v prostorách kavárny Nona na Nové scéně Národního divadla do 15. ledna 2012.

Evald Schorm a Laterna Magika - výstava na Nové scéně Národního divadlaEvald Schorm spolupracoval s Laternou magikou od 60. let 20. století. Podílel se na inscenaci Revue z bedny pro světovou výstavu EXPO 67 v Montrealu, kde inscenoval jedno číslo programu. K Laterně se vrátil v roce 1975 a jeho tvorba se profilovala do dvou rovin: na jedné straně taneční představení, která přinášela fantastické či pohádkové náměty, kde se prolínala fantazie a realita v poetické směsi někdy hravé, někdy vážnější, vtahující diváka do magie staré Prahy (Láska v barvách karnevalu) nebo pohádkových obrazů (Kouzelný cirkus, Sněhová královna). Stejně výraznou byla práce na experimentálních činoherních inscenacích, které hvězdně obsazovali členové činohry ND (Noční zkouška, Černý mnich).

V letech 1981 a 1983 se v Laterně objevila činohra: nejprve Noční zkouška Antonína Máši, která nově přinesla na scénu využití televizní techniky v průběhu inscenace. Režijně se nepracovalo s filmem, ale s aktuálně snímaným obrazem, který se stával součástí reality jevištního prostoru. Hlavní roli (divadelního režiséra) ztvárnil Radovan Lukavský, dále účinkovali např. Vladimír Brabec, Jan Kanyza nebo Vlasta Žehrová. Inscenace se setkala s rozporuplnými ohlasy stejně jako Černý mnich, adaptace povídky A. P. Čechova v dramatizaci Jiřího Frieda využívající tradiční postupy Laterny magiky ve spojení s textem. Do hlavní role byl obsazen Jana Kačer, spoluúčinkovali např. Táňa Fischerová nebo Miroslav Macháček. Evald Schorm a Laterna Magika - výstava na Nové scéně Národního divadlaTřetí drama, Vivisekci z roku 1987, režíroval již Máša. Tituly představují významné počiny v dramaturgii Laterny magiky, které vyvolaly živou debatu, ačkoli hlavní linie vždy zůstávala ve znamení tanečního divadla.

Evald Schorm byl v Laterně od roku 1982 zaměstnán, od roku 1971 mu byla zakázána práce ve filmu a televizi, především kvůli trezorovému snímku Den sedmý, osmá noc, ještě v roce 1987 režíroval úspěšného a ceněného Odyssea, který byl vytvořen pro scénu někdejšího Paláce kultury, kde Laterna magika vystupovala. Eposem o slavném hrdinovi trojské války se s Laternou rozloučil. K filmové práci se dostal až v roce 1988, premiéry svého posledního filmu se ale nedožil, zemřel den před svými sedmapadesátými narozeninami.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 05.01.2012 08:06
Poslední změna: 05.01.2012 08:17

RSS

Hodnocení: 0.00 (0x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz