Osobní deníček

V Zoo Praha se narodilo gorilí mládě samici Bikiře

V úterý 8. listopadu 2011 porodila samička gorily nížinné Bikira své prvorozené mládě. Příznaky blížícího se porodu se objevily kolem 15. hodiny, samotný porod proběhl zhruba v 17:30 hodin.

Detail Bikiřina mláděte (Autor: Tomáš Adamec)
Autor: Tomáš Adamec
Detail Bikiřina mláděte
Ovšem příchod nového gorilího mláděte, čtvrtého potomka samce Richarda, se později zkomplikoval. "Bikira bohužel mládě vzápětí odložila a přestala o něj jevit zájem," popisuje kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl. Přestože mládě zůstalo opuštěné, stále byla šance, že se k němu Bikira vrátí. Aby mládě neprochladlo, spustili chovatelé vyhřívání, kdy Mládě v inkubátoru (Autor: Miroslav Bobek)
Autor: Miroslav Bobek
Mládě v inkubátoru
do pavilonu goril začal proudit vzduch o teplotě padesáti stupňů.

Bikira se o mládě nezačala starat ani později a bylo nutné jej odebrat. Chovatelé pražské zoologické zahrady proto oddělili gorily do ložnic v zázemí, aby mládě mohli bez rizika z pavilonu odnést. Pod dohledem veterináře a neonatologa pak gorilí mládě uložili do inkubátoru. V něm zůstalo po celou noc. I naplánované přiložení mláděte k Bikiře byli chovatelé nuceni zrušit, protože jak se ukázalo, mládě má potíže s termoregulací a musí zůstat v inkubátoru.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 08.11.2011 06:05
Poslední změna: 10.11.2011 11:45

RSS

Hodnocení: 0.00 (0x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz