Knihy

Závislost, která dokáže pohltit každého

Začátkem října 2011 se na pultech knihkupectví objevil thriller, při kterém tuhne krev v žilách. Jakmile se vám dostane do rukou a otevřete jej, zmocní se vás zcela nový svět virtuální reality, ze kterého vás bude mrazit. Erebos je hra. Pozoruje tě, mluví s tebou, chválí tě, zkouší tě, hrozí ti. Erebos má jeden cíl: zabít.

Závislost, která dokáže pohltit každéhoErebos, z řečtiny "temný", představuje v řecké mytologii boha a personifikaci temnoty. Stejně temný je také thriller Erebos – Hra, která zabíjí!. Příběh ukazuje mysteriózní počítačovou hru jako fenomén a upozorňuje na manipulativní sílu virtuální reality.

Na jedné londýnské střední škole si studenti předávají malé ploché balíčky. Ten, kdo balíček obdrží, se začne chovat jinak. Absence ve vyučování a na trénincích školních týmů jsou na denním pořádku, stejně jako únava a nevyspání. Po škole se začínají tvořit neobvyklé hloučky studentů, kteří si předtím neměli co říct. Co za tím stojí? Erebos.

Ačkoli se jedná o fiktivní příběh, autorka popisuje reálnou závislost, která se dokáže u mladých lidí vytvořit ve velmi krátkém časovém horizontu, a snaží se na toto nebezpečí upozornit. Aktuální téma, čtivost jazyka a rychlý spád událostí určitě zaujme všechny věkové skupiny a především milovníky napětí.

Jedna z prvních otázek, na kterou se mnoho čtenářů ptá, je, proč tato rakouská autorka umístila děj svého románu právě do hlavního města Anglie. A ona odpovídá: "Proč Londýn? Existuje více důvodů. Jedním z nich je, že jsem si Londýn hned při první návštěvě zamilovala. Ačkoli se mi tenkrát neukázal ze své nejlepší stránky: Většina linek metra byla zavřená a já potřebovala 3 hodiny cestování autobusem a pěšky, abych se dostala ke svému hotelu. Ale bylo to jedno, protože to byl Londýn a já se navzdory své naprosté dezorientaci cítila doma. Dalším důvodem je, že se tento příběh k Londýnu jednoduše hodí. Od počátku jsem měla pocit, že tento příběh potřebuje Londýn. Tedy proto Londýn."

Editor: Janinka
Vytvořeno: 12.10.2011 10:08
Poslední změna: 15.10.2011 09:53

RSS

Hodnocení: 5.00 (3x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz