Kultura

Struny podzimu 2011 zahájí Dee Dee Bridgewater

Jazzová vokalistka Dee Dee Bridgewater připomene 26. září 2011 ve Státní opeře Praha dvě dámy jazzového nebe, Ellu Fitzgerald a Abbey Lincoln. Svým komponovaným večerem, jemuž nebude chybět grácie a šarm stejně jako sepětí s publikem a humor, Dee Dee Bridgewater zahájí sérii deseti večerů 16. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu.

Dee Dee Bridgewater
Dee Dee Bridgewater
Dee Dee Bridgewater, držitelka nesčetných hudebních ocenění včetně tří cen Grammy, je vynikající představitelkou afroamerického vokálního projevu. Vychází nejen z jazzové historie, ale i moderního R&B a soulu. Do Prahy se tato jazzová diva vrací za doprovodu hvězdného kvarteta ve složení Edsel Gomez – klavír, Craig Handy – saxofon a flétna, Kenny Davis – kontrabas a Jaz Sawyer – bicí.

Struny podzimu v roce 2011 daly jazzu mnohem větší prostor než v předchozích letech. Během podzimních týdnů se mohou návštěvníci až do 10. listopadu 2011 těšit na zvučná jména z klasiky i staré hudby, worldmusic a sofistikovaný crossover, program pro děti a klubovou noc. Famózní houslista Thomas Zehetmair zahraje v Pražské křižovatce. Fúzi židovské a arabské hudby s evropskou tradicí i současnými tendencemi nabídne kontrabasista Avishai Cohen. Operní pěvec Sir Willard White vzdá na Strunách podzimu hold americkému zpěvákovi a bojovníku za práva Afroameričanů Paulu Robesonovi. Do specifického zvukového světa unikátní korsické vokální polyfonie přenese posluchače soubor A Filetta. Legendární tenor a altsaxofonista Charles Lloyd představí v Rudolfinu společně s trojicí mladých hudebníků ukázky ze svého posledního alba Mirror. Festival představí dále cenami ověnčený multimediální projekt Uniko finského akordeonisty Kimma Pohjonena. Mladý jazzový pianista Robert Glasper pohybující se stejně samozřejmě ve sféře jazzu jako v hip hopu vystoupí s oběma svými srdečními kapelami: jazzovým triem a hiphopovým Experimentem. Epilog festivalu ozdobí svým virtuózním vokálem mezzosopranistka Vivica Genaux, která je považována za jednu z nejlepších interpretek barokní hudby a bel canta. Ve Stavovském divadle ji doprovodí domácí soubor Collegium 1704.

Poslední vstupenky na slavnostní zahájení s Dee Dee Bridgewater jsou k dispozici ve Festivalovém informačním a předprodejním centru umístěném tradičně v hlavní pokladně Národního divadla, v síti Ticketpro.cz a hodinu před začátkem konání koncertu ve foyer Státní opery. Koncert začíná v 19:30 hodin.

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 23.09.2011 12:14
Poslední změna: 23.09.2011 01:58

RSS

Hodnocení: 5.00 (1x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz