Kultura

Pražská muzejní noc 2011

V sobotu 11. června 2011 zvou muzea a galerie své návštěvníky na noční prohlídku. Proběhne osmá Pražská muzejní noc, která se ponese ve znamení moderních komunikačních technologií a dynamického tempa. Do akce se zapojilo 34 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí, které návštěvníkům zpřístupní více než 60 objektů zdarma nebo za symbolické vstupné.

Vysoká škola uměleckoprůmyslová při video-mapingu na Muzejní noci 2010
Vysoká škola uměleckoprůmyslová při video-mapingu na Muzejní noci 2010
Ze soboty 11. na neděli 12. června 2011 pořádají Národní muzeum, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s dalšími muzei a kulturními institucemi již osmý ročník Pražské muzejní noci.

Pro rok 2011 je připravena řada inovací. Webové stránky si lze prohlédnout i v mobilním telefonu, QR kódy na propagačních materiálech uživateli umožní rychlý a snadný přístup. Jsou podobné čárovým kódům, k jejich načtení je nezbytné mít mobilní telefon s fotoaparátem a nainstalovaný speciální sofware nebo odkaz na freeware nalezenete na webu Pražské muzejní noci.

Organizátoři pamatovali také na sociální sítě. Zájemci najdou informace na Facebooku, kde se mohou zeptat na cokoli, co je bude zajímat, nebo se podělit o své dojmy z loňského i letošního ročníku. Fanoušci Foursquare a Gowally se mohou připojit k Čekovací muzejní noci. Jde o geolokační služby, které jsou založené na lokalizaci pomocí mobilních telefonů. Jejich prostřednictvím si uživatelé vyměňují tipy, co navštívit, na co se zaměřit, čemu se vyhnout.

Návštěvníci budou informováni prostřednictvím Bluetooth vysílačů rozmístěných po Praze. Musí si však službu nejprve aktivovat ve svém mobilním telefonu, většina z nich je v současnosti technologií Bluetooth již vybavena.

Nově se do Pražské muzejní noci 2011 zapojily Národní technické muzeum, Muzeum kávy Alchymista, Památník národního písemnictví, Národní technická knihovna, Bulharský kulturní institut, Goethe-Institut a Česká filharmonie.

Vedle návštěvy stálých expozic a výstav v atraktivní noční dobu nabízí muzejní noc i velké množství unikátních doprovodných akcí, jakými jsou komentované prohlídky, koncerty, divadelní představení, filmové projekce, přednášky a módní přehlídky. Slavnostní nasvícení nové budovy Národního muzea připomene, že právě ona se po uzavření historické budovy stane vlajkovou lodí mezi objekty muzea. Na dětské návštěvníky zde čeká Expedice muzeum, která bude pátrat po kosterních pozůstatcích dinosaurů, zkoumat jeskynní malby a podle starodávné mapy putovat ke keltským druidům a starověkým věštírnám. Z dalších doprovodných programů uveďme například Přírodovědeckou fakultu UK, která promítne ve svém objektu Mapové sbírky 3D filmy o geografii, v Pedagogickém muzeu J. A. Komenského budou učit, jak si čistit zuby, v Národní technické knihovně chystají diskotéku a v Národním zemědělském muzeu je připravena Myslivecká a lesní muzejní noc.

Veškeré informace o Pražské muzejní noci 2011 jsou v aktuální podobě i na webových stránkách Pražské muzejní noci, kde je možné si dopředu a v poklidu vytvořit vlastní program noci s využitím aplikací Moje muzea a Moje noc.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 03.06.2011 11:16
Poslední změna: 06.06.2011 10:13

RSS

Hodnocení: 0.00 (0x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz