Kultura

Pozvánka na výstavu Jiřího Načeradského v Galerii Zlatá husa

Galerie Zlatá husa ve spolupráci s Galerií Dolmen připravila výstavu 50 obrazů Jiřího Načeradského ze dvou časově vzdálených období. Kostrou výstavy bude kolekce Načeradského děl vzniklých v 60. letech ze sbírky Galerie Zlatá husa, kterou od poloviny 90. let buduje Vladimír Železný.

Pozvánka na výstavu Jiřího Načeradského v Galerii Zlatá husaGalerie Zlatá husa ve spolupráci s Galerií Dolmen připravila výstavu 50 obrazů Jiřího Načeradského Šedesátá léta a současnost ze dvou časově vzdálených období. Kostrou výstavy bude kolekce Načeradského děl vzniklých v 60. letech ze sbírky Galerie Zlatá husa, kterou od poloviny 90. let buduje Vladimír Železný. Tyto obrazy budou doplněny autorovými díly z let 2010 a 2011. Na výstavě budou mít návštěvníci příležitost posoudit vývoj autorova díla od roku 1960 až po současnost. Nakolik se malíř vzdálil své rané tvorbě nebo naopak východiskům své malby zůstal věrný, by měla zodpovědět právě tato výstava.

Jiří Načeradský se již padesát let pohybuje na české výtvarné scéně coby pozoruhodný figuralista se smyslem pro groteskní nadsázku a svěží malířský přednes. Vždy vzbuzoval pozornost svým dílem složeným většinou z širších cyklů, ale také osobitou náturou. Ta mu nejednou do života přinesla vyhrocené konflikty, a to jak politické, umělecké, tak lidské, a následné těžkosti či zákazy. V letech 1969 – 1989 byl jako umělec bojkotován komunistickým režimem a živil se restaurováním. Tísnivé životní podmínky jej přiměly pomalovávat zadní strany starších pláten, staré překližky, prkna a sololity ze starého nábytku. Načeradský je přímý a vzdělaný, také však někdy nečekaně vznětlivý. Stejně tak i jeho malířské dílo je plné živelné a nespoutané energie.

Pozvánka na výstavu Jiřího Načeradského v Galerii Zlatá husaJiří Načeradský: "Furt mi vyčítali, že "jednou tak a podruhé onak", jsem totiž první český umělec postmoderní. Na nedávné výstavě v Mánesu jsem zjistil, že to není zas až tak dramaticky různorodé. To prostě u eklektických postmoderních manýristů tak je a já jsem v Čechách ten největší, ať se Jiří David snaží, jak chce. V každém věku člověk myslí jinak, žije jinak, a tudíž by měl také jinak malovat... I když je furt ten samej. Já se nechci poznávat, já se chci překvapovat, alespoň trochu...

Výstava Jiřího Načeradského Šedesátá léta a současnost probíhá od 20. května do 19. července 2011 v Galerii Zlatá husa v Dlouhé třídě 12 v Praze. Otevřeno je každé pondělí a úterý od 13 do 18 hodin.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 22.05.2011 11:42
Poslední změna: 26.05.2011 07:27

RSS

Hodnocení: 4.12 (17x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz