Kultura

Jan Saudek se svou dcerou Marií v Platýzu

Jan a Marie spolu žijí v jednom domě. On fotí a maluje v jednom patře, ona ve druhém. On se na plátnech vrací k motivům ze svých fotografií. Ona se pořád dívá kolem sebe a maluje okolní život, své děti, zákoutí, přírodu. Co mají společného? Pestré barvy a znamenitý smysl pro detail. Chcete-li vidět, jak se bohémství a malířské geny dědí z generace na generaci, máte vynikající příležitost.

Ach ty překrásné sestry (Autor: Jan Saudek)
Autor: Jan Saudek
Ach ty překrásné sestry
Jan Saudek je vedle Josefa Sudka a Františka Drtikola nejznámějším českým fotografem. A současně nejprovokativnějším. Proč? Jan Saudek dráždí. Vším. Tím, jak vypadá, jak se chová, jak mluví i jak chodí tanečním krokem. Provokuje svým nekonvenčním vystupováním, svými úspěchy, vzrušuje svým ostentativním erotismem. Ženy bývají okouzleny, neboť se stávají bezmocnými, a ochotně se nechají vtahovat do magického světa jeho her. Muži jsou zpravidla v rozpacích, jež přechází opět v okouzlení, anebo ve smršť prudké nenávisti. Neboť jsou vůči jeho fluidu rovněž bezmocní. Jeho kontroverzní dílo, odvážné ponory do lidských citů, pudů, vášní, vědomí i podvědomí, pomáhá pochopit složitost současného světa a člověka. A ať jeho fotografie pojednávají o sebechoulostivějších a sebespornějších stránkách lidského bytí, jsou ve svém úhrnu oslavou lidství.

Marie Havlenová Saudková, předposlední dcera Jana Saudka, začala malovat před osmi lety, krátce poté, co se jí narodil jeden ze tří synů. A proč? "Asi proto, že maloval Jeníček. Nějaký čas jsem malbu studovala na škole, ale vždycky jsem toužila, aby mne ji naučil on. Jenže Jeníček nebyl stále k mání. Tak jsem se do toho nakonec pustila sama."

Výstavu Jana Saudka a jeho dcery Marie uvidíte v pražské kavárně Platýz od začátku května do konce července 2011.

Foto zdroj 2media.cz

Editor: Janinka
Vytvořeno: 29.04.2011 01:28
Poslední změna: 02.05.2011 09:24

RSS

Hodnocení: 4.50 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz