Kultura

Veletrh Antique 2011

Jedinečná přehlídka porcelánu a užitého umění ve znamení secese, to vše uvidíte na květnovém veletrhu Antique 2011.

Modrá irizovaná váza s modrozelenými skvrnami, Čechy, Klášterský Mlýn, Loetz (Autor: Alma Antique)
Autor: Alma Antique
Modrá irizovaná váza s modrozelenými skvrnami, Čechy, Klášterský Mlýn, Loetz
Exkluzivní porcelán pro svatbu prince Williama vyrobí Číňané, informovala nedávno média. Kdyby měl britský královský pár svatbu před 100-150 lety, volba na dodavatele by byla pravděpodobně jiná: porcelánka z Čech. Porcelán pocházející z dílen na území nynější České republiky je totiž typický svým jedinečným designem, kvalitní výrobou a je ověnčen nesmazatelnou tradicí. Těší se oblibě mezi tuzemskými sběrateli či uživateli a mnohé kousky i série jsou obzvláště ceněné právě v zahraničí. Bohatou historii tuzemských porcelánek sahající až do 18. století tvoří několik významných osobností a celé jejich rody. A právě přehlídce českého porcelánu bude věnována nemalá část expozice jarního Váza s dívkou a loutnou, Čechy, Duchcov (Royal Dux), počátek 20. století (Autor: Valentinum VII)
Autor: Valentinum VII
Váza s dívkou a loutnou, Čechy, Duchcov (Royal Dux), počátek 20. století
27. veletrhu starožitností Antique, který se po podzimním stylu art deco tentokrát zaměří na secesi.

Secesní porcelán má mezi ostatními starožitnostmi zvláštní postavení. Kromě umělecké hodnoty člověk ocení i jeho každodenní použitelnost. Proto ho mnohdy lidé nekupují pouze jako starožitnost, ale porcelánové servisy, sošky a vázy bývají pro svou eleganci velmi oblíbeným doplňkem domácností, a to i v dnešní době, která nahrává modernímu, často minimalistickému či puristickému designu.

Secesní porcelán, stejně jako další užité artefakty, které se nezřídka staly součástí našich domácností, si mohou zájemci přijít prohlédnout v rámci veletrhu Antique do výstavní síně pražské Novoměstské radnice ve dnech 19. – 22. května 2011. Na šest desítek starožitníků z celé republiky zde představí své unikátní kolekce, které bude možné, jak už je zvykem, také zakoupit. Veletrh Antique je totiž i prodejní výstavou, kde mohou návštěvníci umělecké předměty nejen obdivovat, ale i pořídit za zvýhodněné ceny. Návštěvní doba veletrhu Antique je od 10 do 19 hodin a za vstupné dospělí zaplatí 90 Kč, důchodci a studenti 70 Kč.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 29.04.2011 01:28
Poslední změna: 02.05.2011 09:07

RSS

Hodnocení: 0.00 (0x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz