Společnost

Rukopis královédvorský a zelenohorský v Národním muzeu

Od poloviny února 2011 měli návštěvníci Národního muzea možnost spatřit originály rukopisů, které popisují mytické období českých pohanských knížat. Nyní se cyklus blíží ke konci, do 29. dubna 2011 budou vystaveny poslední dva, Rukopis zelenohorský a královédvorský z Knihovny Národního muzea. Výstava Staré pověsti české, v jejímž rámci byly rukopisy exponovány, bude otevřena do 7. července 2011, do uzavření historické budovy Národního muzea.

Rukopis královédvorský
Rukopis královédvorský
Rukopisy královédvorský a zelenohorský patří k nejspornějším pramenům, které muzeum vlastní. Zatímco odborná veřejnost je pokládá za falza, jež se hlásí do doby starší, než ve které byla vytvořena, obecná veřejnost stále věří, že by snad alespoň Rukopis královédvorský mohl být pravý. Česká společnost rukopisná si od svého založení v roce 1931 klade za cíl obranu těchto rukopisů. Zcela nezpochybnitelný je význam rukopisů jako literárního díla, které ovlivnilo umění a společnost 19. století. Rukopis zelenohorský
Rukopis zelenohorský
Například výzdoba Národního divadla by bez nich vypadala jinak a nevznikl by ani fotbalový klub Slavoj Vyšehrad.

Rukopis zelenohorský obsahuje pověst o Libušině soudu a uvádí jména rozhádaných zemanů Chrudoše a Šťáhlava. V rukopise královédvorském je použit motiv Lucké války. Oproti původnímu podání Kosmy a jeho následovníků zde došlo k přejmenování českého vojevůdce Tyra na Čestmíra. Toto nové jméno převzal i Alois Jirásek. Vystavením těchto rukopisů skončí 29. dubna 2011 celý cyklus.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 19.04.2011 07:48
Poslední změna: 19.04.2011 11:08

RSS

Hodnocení: 5.00 (2x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz