Kultura

Tropičtí motýli ve skleníku Fata Morgana

Na výstavu tropických motýlů do botanické zahrady v pražské Troji ze Stratfordu nad Avonou přilělo na 5 tisíc kukel 50 druhů exotických, něžných krasavců, kteří se líhnou přímo před zraky návštěvníků.

Tropičtí motýli ve skleníku Fata MorganaKdyž Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji uspořádala v červnu 2004 u příležitosti otevření skleníku Fata Morgana první Tropičtí motýli ve skleníku Fata MorganaVýstavu tropických motýlů, možná nikdo netušil, že vzniká tradice, která do Troje ročně přiláká desítky tisíc návštěvníků, a to během jediného měsíce. I když kurátorka akce RDNr. Eva Smržová dnes, s odstupem téměř 7 let tvrdí: "Mně bylo hned jasné, že se té akce jen tak nezbavíme!"

Velkou atrakcí výstavy je líhnutí motýlů z kukel, které v pravidelných zásilkách do pražské botanické zahrady přicházejí, a to po celou dobu trvání výstavy, z motýlí farmy v anglickém Stratfordu nad Avonou. Atrophaneura semperi (Autor: Eva Smržová)
Autor: Eva Smržová
Atrophaneura semperi
Kuklám cesta do trojské Botanické zahrady trvá přibližně 12 hodin. Pak čeká pracovníky několikahodinová piplavá práce. Každou kuklu je třeba opatrně zbavit vláken vaty. V přírodě si housenky denních motýlů těsně před zakuklením upředou vlákno, tzv. opasek, kterým se pevně přichytí k podkladu. Při líhnutí motýla z kukly se tak může vší silou opřít a z kukly se snadno dostane. Tropičtí motýli ve skleníku Fata MorganaVe vyhřívaných vitrínách s vysokou vzdušnou vlhkostí kukly brzy dokončí přeměnu a nastává napínavý okamžik, kdy z kukly vylézá motýl. Na počátku má do krásy dost daleko, zmačkaná křídla a tlustý zadeček nevypovídají nic o budoucím půvabu. Motýl musí "napumpovat" do křídel lymfu, aby se napnula a počkat až křídla ztvrdnou. Posléze přebytečnou tekutinu vyloučí a na lehoučkých křídlech odlétá mezi rostliny.

Motýli pestrých barev a krásných tvarů se v přírodě vyskytují v Africe, na Kanárských ostrovech, Filipínách, v Thajsku, Malajsii, ve Střední a Jižní Americe. Tropičtí motýli ve skleníku Fata MorganaI v roce 2011 budou velkou atrakcí ptakokřídelci, kteří patří mezi největší denní motýly světa. Jedná se o vzácné druhy, ovšem díky skvělé spolupráci s motýlí farmou je můžeme vidět i v Praze. Tropičtí motýli ve skleníku Fata MorganaOzdobou budou zcela jistě vzácné druhy otakárků, které se v Troji představí úplně poprvé. Chybět nebudou ani rekordmani ve velikosti (nejmenší, největší) i rychlosti (ten nejrychlejší létá rychlostí více než 60 km/h).

Výstava Tropičtí motýli je otevřena od 5. dubna do 1. května 2011 ve skleníku Fata Morgana vždy od úterý do neděle mezi 9. a 18. hodinou. Na Velikonoční pondělí, tedy 25. dubna 2011, bude také otevřeno.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 08.04.2011 11:54
Poslední změna: 12.04.2011 01:01

RSS

Hodnocení: 4.59 (22x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz