Společnost

Registrace do workshopu Scenofestu 2011 byla zahájena

Scenofest během Pražského Quadriennale, které proběhne od 16. do 26. června 2011, nabízí celkem 52 dílen zaměřených například na světelný design, digitální média, projekce, zvukový design, kostýmy, loutkářství, scénografii, instalace či divadelní technologie. Půjde o exkluzivní setkání nejen pro studenty, protože mnozí z vedoucích dílen se edukační činnosti běžně nevěnují, navíc často půjde o témata a disciplíny mimo univerzitní osnovy.

Tsang Man Tung White Paper Workshop
Tsang Man Tung White Paper Workshop
Od environmentálního designu po čínskou operu, od tématu scénického ztvárnění vzpomínek po nejsofistikovanější řešení světelného designu v současných produkcích, od loutek v 21. století po téma veřejného prostoru jako kulisy pro performance... Jeden z programových pilířů největší světové přehlídky scénografie a divadelní architektury, Pražské QuadriennaleScenofest, zveřejnil přehled dílen, jež budou od 16. do 26. června 2011 probíhat v české metropoli. Do kurzů se je možné již zapsat a registrace bude probíhat pouze do poloviny února 2011. Vybírat lze celkem z 52 dílen, jichž se zúčastní více než 1 000 studentů. Centrem Scenofestu se stane pražská Divadelní fakulta Akademie múzických umění (DAMU).

"Mezi vedoucími workshopů jsou opravdu výjimečné osobnosti z celého světa," říká Daniela Pařízková, výkonná ředitelka Pražského Quadriennale. "Pro studenty půjde o exkluzivní setkání, protože mnozí z vedoucích dílen se edukační činnosti běžně nevěnují. Navíc často půjde o témata a disciplíny mimo univerzitní osnovy." K lákavým jménům školitelů patří například britský loutkář Julian Crouch, duo světelných designérů z Brazílie Vera Hamburger a Raimo Benedetti nebo celosvětově uznávaný scénograf Erich Wonder. Kompletní přehled dílen a údaje o registraci mohou zájemci najít na webu Scenofest.pq.cz/workshops.

V záplavě programové nabídky Pražského Quadriennale 2011 má Scenofest jednoznačné vymezení. Jedná se totiž o vzdělávací projekt určený studentům, jichž by se mělo v červnu sjet do Prahy na 2000 z celého světa. Tato akce tradičně patří k velmi vyhledávaným jak mezi studenty, tak i návštěvníky Pražského Quadriennale. Projekty a ukázky vzniklé v rámci Scenofestu jsou totiž prezentovány i veřejnosti.

Renata Gaspar, Ioana Paun, Tania El Khoury Pop Up your ears
Renata Gaspar, Ioana Paun, Tania El Khoury Pop Up your ears
Tentokrát se se Scenofestem obyvatelé a návštěvníci Prahy setkají například prostřednictvím rozsáhlého site-specific projektu Šest jednání. Mezinárodní studentské týmy se pokusí v autentických interiérech a exteriérech Prahy přiblížit příběhy spjaté s vybranými místy. Za Českou republiku bude mít mezi šesti supervizory pedagogický dohled Tomáš Žižka. Desítky dalších performancí a instalací v režii uměleckých škol z celého světa proběhnou pod názvem Pouliční příběhy na náměstí v Praze. Trochu jinou dramaturgii budou mít projekty připravené pro Příběhy z DISKu, jež studenti přiblíží na domovské scéně pražské DAMU.

K mladým tvůrcům z vysokých a odborných škol po celém světě se obrací i další část PQ – Studentská sekce. Na Quadriennale 2011 bude v rámci veřejné výstavy představovat všechny umělecké obory spojené se scénografií: scénu, kostým, světlo, zvuk a divadelní architekturu, ale zároveň i další disciplíny související s jinými uměleckými a kulturními fenomény. Studentská sekce bude společně se Sekcí zemí a regionů a se sekcí Extrémní kostým umístěna ve Veletržním paláci. A právě Veletržní palác Národní galerie se mezi 16. a 26. červnem 2011 stane srdcem Pražského Quadriennale. V jeho prostorách i okolí bude centrum největší mezinárodní přehlídky současného divadla, scénografie a divadelní architektury, ale rovněž designu, módy a kostýmů či dalších oborů spojených s divadlem. Mezinárodní přehlídka nabídne po celé Praze množství performancí, výstav a dalších atraktivních programů pro profesionály i široké publikum, včetně dětí. Více na Pq.cz.

Foto SMART Communication

Editor: Janinka
Vytvořeno: 21.01.2011 08:48
Poslední změna: 23.01.2011 10:40

RSS

Hodnocení: 4.60 (10x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz