Kultura

Výstava Anekdoty z ateliéru… aneb potkal Rada Rabase v galerii GASK

Co se stane, když se před obrazem významného českého krajináře dozvíme, že se nerad holil? ptá se GASK. Netradiční výstava konfrontuje humorné příhody o umělcích, jako jsou Mikoláš Aleš, Václav Špála, Emil Filla, Vlastimil Rada, Josef Lada či Václav Rabas s jejich díly, která jsou zastoupena ve sbírce GASK. Součástí výstavy je i zvukový záznam, na němž anekdoty vypráví herec Karel Dobrý. Vernisáž je přístupná veřejnosti a vstupné na výstavu bude zdarma.

Josef Lada, U zubaře, 20.léta 20. století (Autor: repro: AiP Beroun)
Autor: repro: AiP Beroun
Josef Lada, U zubaře, 20.léta 20. století
Netradiční výstava propojující výtvarné umění s humoristikou nazvaná Anekdoty z ateliéru… aneb potkal Rada Rabase bude zahájena 22. ledna 2011 v 16 hodin v kutnohorské galerii GASK.

Podnětem k uspořádání této výstavy byla kompatibilita sbírky GASK s knižním souborem tradovaných anekdot o "kumštýřích", která vyšla počátkem sedmdesátých let 20. století u Lidového nakladatelství. Václav Špála, Vlastní podobizna, 1909 (Autor: Zdeněk Matyásko)
Autor: Zdeněk Matyásko
Václav Špála, Vlastní podobizna, 1909
Narozdíl od anonymních vtipů o šoférech, lékařích či číšnících však hlavní postavy humorných příhod z uměleckých ateliérů skutečně žily a tvořily. Výsledkem je netradičně koncipovaná výstava, na níž jsou originály uměleckých děl konfrontovány s nahlas puštěnou nahrávkou anekdot v interpretaci herce Karla Dobrého. Výstava tak návštěvníkům nevtíravou formou přiblíží intimní zázemí vystavených děl a jejich autorů. Vyprávěné anekdoty v rámci takové výstavy by podle šéfkurátora GASK Ondřeje Chrobáka mohly ovlivnit náhled návštěvníků na samotné umělecké dílo. "Nabízí se třeba otázka, zda umění stárne podobně rychle jako styl a pointy vtipů, které se kdysi vyprávěly o autorech vystavených exponátů," říká Ondřej Chrobák. "Co se ale stane ve chvíli, kdy se před obrazem významného českého krajináře dozvíme, že se nerad holil?," dodává Emil Filla, Zátiší, 1925 (Autor: Zdeněk Matyásko)
Autor: Zdeněk Matyásko
Emil Filla, Zátiší, 1925
Chrobák a doplňuje, že v tomto případě se jedná o Vlastimila Radu.

Galerie GASK v Kutné Hoře v Jezuitské koleji v Barborské ulici je otevřena od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin. Vstupné do GASK na výstavu Anekdoty z ateliéru… aneb potkal Rada Rabase, která trvá do 19. dubna 2011, je zdarma, na další probíhající výstavy 50, 60 a 100 Kč. Vstupné do celého objektu na všechny výstavy je 120 Kč, děti do 12 let mohou galerii navštívit zdarma, slevy mají studenti do 26 let, ZTP a důchodci. Každé úterý činí vstupné do GASK symbolickou 1 Kč. GASK nabízí dětský koutek a kavárnu s wifi připojením zdarma. Do 28. února 2011 je v GASK možné zhlédnout výstavy Andy Warhol, Lucas Cranach: Nebezpečné vztahy a Alfons Mucha: Tváře, dále GASK nabízí stálou expozici Sbírka 123 a výstavu designových tapet Skins.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 20.01.2011 11:13
Poslední změna: 21.01.2011 09:56

RSS

Hodnocení: 4.33 (3x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz