Kultura

Výstava Pravda a láska by už k***a konečně měla zvítězit nad lží a nenávistí

Český výtvarník žijící a tvořící v Berlíně Luděk Pešek Pachl představuje svá díla v Praze, v galerii a tetovacím studiu Tribo v Lidické ulici 8. Výstava Pravda a láska by už k***a konečně měla zvítězit nad lží a nenávistí představuje na dvacet proslulých Pachlových instalací, v nichž jsou ve starých televizních přístrojích umístěny stylizované postavičky Spejbla a Hurvínka v různých situacích a při různých událostech.

Against communism
Against communism
Výstava nazvaná Pravda a láska by už k***a konečně měla zvítězit nad lží a nenávistí bude veřejnosti přístupná do 15. ledna 2011. Českému publiku se tak představí jedinečná kolekce Pachlových instalací s oblíbenou českou loutkovou dvojicí Spejbla a Hurvínka, vtipně glosující různé historické i nedávno minulé události. Spejbl a Hurvínek jako punkeři na prvního máje v Berlíně, jako tatéři, při ukřižování, kterému přihlíží i včelka Mája, Ladovy postavičky a komiksové figurky, nebo v instalaci Solidarność, kde Spejbla a Hurvínka třímající vlajky Solidarity ve zmíněné televizi uvádějí Bolek a Lolek jako "czeski film" a v mnoha dalších podobách. Dvě z instalací televizorů se Spejblem a Hurvínkem budou doplněny dvojicí akrylových obrazů nazvaných Wahrheit und Liebe sollten über Lüge und Hass siegen! (Pravda a láska by měly zvítězit nad lží a nenávistí!), které svým výrazným barevným ztvárněním, Gegen Nazi
Gegen Nazi
stejně jako zmíněné instalace, odkazují na tradici pop-artu. Vernisáž výstavy proběhla v rámci Komiksfestu.

Luděk Pešek Pachl je volně tvořícím malířem samoukem. Jeho motto zní: "maluji kdy chci, čímkoli chci, kdekoli chci a cokoli chci" a svá díla označuje jako "rebel art". Mostecký rodák Luděk Pachl vystavoval na různých místech v Praze, Berlíně a dalších evropských městech, jeho díla bylo možné zhlédnout například v Národní galerii v Praze, Galerii Mánes i v prostorách Velvyslanectví České republiky v Berlíně.

Foto 4press.cz

Editor: Janinka
Vytvořeno: 02.01.2011 11:10
Poslední změna: 04.01.2011 08:10

RSS

Hodnocení: 4.73 (15x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz