Kultura

Severský filmový podzim 2010

Na měsíc listopad 2010 připravil Severský filmový klub filmový festival nazvaný Severský filmový podzim. Od neděle do středy tentokrát uvidíte devět filmů z Dánska, Švédska a Norska. Severský filmový podzim se uskuteční od 14. do 17. listopadu 2010 v pražském Kině Atlas a v brněnském Kině Art.

Severský filmový podzim 2010Festival Severský filmový podzim otevírá v neděli 14. listopadu 2010 v 16 hodin v Praze a v 16:30 hodin v Brně rodinný film Jen mraky hýbou hvězdami (Bare skyer beveger stjernene). Norské drama pojednává o ztrátě v rodině způsobené nemocí a postupném vyrovnávání se s ní z pohledu jedenáctileté Marie. Nepřítel lidu
Nepřítel lidu
V 18 hodin v pražském Kině Atlas a v 18:45 v brněnském Kině Art hodin následuje norský snímek Nepřítel lidu (En Folkefiende) podle stejnojmenného dramatu Henrika Ibsena, který bylo možné bez potíží zasadit do dnešní doby, neboť témata jako konflikt spravedlnosti s mocenskými zájmy a následné zbavování se svých "nepřátel", kteří tyto zájmy ohrožují, jsou velmi aktuální i dnes. Jako poslední tento den bude ve 20 hodin v Praze a ve 21 hodin v Brně uveden dánský snímek Thomase Vintenberga Největší hrdinové (De Storste helte), road-movie v severském stylu se vším, co k tomu patří - se zběsilým mixem dramatu, humoru, napětí a zejména s ústřední dvojicí Thomas Bo Larsen a Ulrich Thomsen, která filmu dodává na tempu.

Pět lží
Pět lží
Druhý den přehlídky 15. listopadu začíná v Praze v 18 hodin a v Brně v 18:45 hodin norským filmem Pět lží (5 logner). Tato směsice komedie a dramatu pojednává o třech outsiderech, kteří žijí ve stínu Norska, jak ho známe, plného úspěchu a blahobytu, ovšem i ti si zaslouží své místo pod sluncem. Ve 20 hodin v Kině Atlas a v 21 hodin v Kině Art následuje dánské drama Síla Severu (Nordkraft), zaměřené na tři mladé lidi v zajetí současných nebo minulých drogových závislostí, kteří se každý po svém snaží o únik a změnu.

V úterý 16. listopadu je na programu v 18 hodin v Praze a v 18:45 hodin v Brně Dům bláznů
Dům bláznů
Dům bláznů (De gales hus), norské drama o dívce, kterou hledání úniku před světem zavede do psychiatrické léčebny, kde prochází všelijakými terapiemi a kde se také setkává s nejrůznějšími, jen ne obyčejnými lidmi, kteří mají ovšem něco do sebe. Ve 20 hodin v Atlasu a ve 21 hodin v Artu bude uveden švédský snímek Lidé z Dalarny (Masjävlar), o venkovanech v odlehlé krajině Dalarny, o Mie, která odtamtud kdysi odešla do města, o starých bolístkách, které si snad všichni v sobě chovají a které vyplavou na povrch přesně v ten správný čas, na oslavě narozenin hlavy rodiny a místní autority.,

Poslední den festivalu 17. listopadu uvidíte nejprve v 18 hodin v Kině Atlas a v 18:45 hodin v Kině Art dánsko-švédský film Originál (Original), v němž se Henry rozhodne, že přestane být chameleonem a chovat se podle představ ostatních a stane se originálem. Že cesta nebude přímá, je jasné, zvlášť když si k tomu přibere pár drobných úkolů, jako osvobodit matku z ústavu nebo najít pravou lásku. Posledním snímkem festivalu Severský filmový podzim bude ve 20 hodin v Praze a ve 21 hodin v Brně dánsko-švédský thriller Co nikdo neví (Det som ingen ved) o tom, jak zdánlivě Jen mraky hýbou hvězdami
Jen mraky hýbou hvězdami
náhodná rodinná tragédie pomůže poodhalit fakta o nejbližších příbuzných, o kterých předtím nikdo neměl ani tušení.

Jako vždy je pamatováno i na diváky se sluchovým postižením a čtyři z filmů, Jen mraky hýbou hvězdami, Nepřítel lidu, Lidé z Dalarny a Original, budou uvedeny s rozšířenými titulky pro neslyšící a na své si tentokrát přijdou i malí diváci uvedením rodinného filmu Jen mraky hýbou hvězdami.

Jen mraky hýbou hvězdami
Jen mraky hýbou hvězdami
Na vaši návštěvu se těší Severský filmový klub, občanské sdružení lidí, které spojuje zájem o severské filmy. Cílem je zprostředkování severských filmů českým divákům, neboť si členové sdružení myslí, že severská kinematografie je svým způsobem jedinečná, ale přesto je zde, v porovnáí s kinematografií jiných zemí, stále poněkud méně zastoupená. Hlavní náplní je realizace filmových promítání, a to v pražském kině Atlas a brněnském kině Art. Jedná se většinou o několikadenní přehlídky, ve kterých se snaží o rovnoměrné zastoupení jednotlivých zemí a zároveň i žánrů. Více se o Severském filmovém klubu dozvíte na Sfklub.cz nebo na Facebook.com/SFklub.cz.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 08.11.2010 07:33
Poslední změna: 29.04.2011 02:41

RSS

Hodnocení: 5.00 (11x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz