Kultura

Brad Mehldau a Anne Sofie von Otter vystoupí na Strunách podzimu 2010

Doslova orientační běh mezi hudebními žánry předvádějí ve své umělecké kariéře americký pianista Brad Mehldau a považovaná švédská mezzosopranistka Anne Sofie von Otter. Oba mají ve svém repertoáru artové jazzové skladby, náročnou klasiku i interpretaci téměř mainstreamového popu. Pianista Brad Mehldau a operní pěvkyně Anne Sofie von Otter vystoupí na Strunách podzimu i se skladbami Joni Mitchell či Johna Lennona a naživo představí nové album s názvem Love Songs.

Brad Mehldau a Anne Sofie von Otter
Brad Mehldau a Anne Sofie von Otter
Brad Mehldau a Anne Sofie von Otter se shodují v tom, že určující je pro ně nálada a emoce hudby. A shoda mezi nimi panuje i v lásce, právě ta je ve svých rozmanitých podobách a citových odstínech jednotícím prvkem jejich společného dvojalba Love Songs a zároveň nadcházejícího koncertu na festivalu Struny podzimu. V úterý 26. října 2010 od 19:30 hodin ve Smetanově síni Obecního domu představí pražskému publiku, jako vůbec prvnímu na svém turné k nové nahrávce, autorské zhudebněné texty básnířky Sary Teasdaleové i o poznání slavnější skladby jako Some Other Time Leonarda Bernsteina, Blackbird Johna Lennona a Paula McCartneyho nebo Chanson des vieux amants Jacquese Brela.

Pianista Brad Mehldau a operní pěvkyně Anne Sofie von Otter některé skladby naživo představují publiku od roku 2009, Struny podzimu a jejich festivalové obecenstvo však čeká nefalšovaná premiéra nově sestaveného pásma s otevřeným závěrem, přičemž podoba finále koncertu bude totiž záviset na atmosféře v sále. Ta by rozhodně neměla být přemrštěně sentimentální; jak říká Brad Mehldau na okraj nového alba Love Songs vydaném na prestižním labelu Naïve: "Anne Sofie dokáže hlubokou citovou stránku písní podat bez patosu a plačtivosti, má navíc hluboké pochopení pro samotné texty, až už jsou v anglickém, německém nebo francouzském jazyce."

Brad Mehldau a Anne Sofie von Otter Love Songs
Brad Mehldau a Anne Sofie von Otter Love Songs
Sedm hloubavých duetů švédské pěvkyně Anne Sofie von Otter s hudbou Brada Mehldaua a texty inspirovanými básněmi Sary Teasdalové, britského poválečného básníka Philipa Larkina a amerického lyrika a malíře E. E. Cummingse tvoří první část nahrávky Love Songs. Druhý disk je věnovaný třinácti písním různých autorů populární hudby, například Léa Ferrého, Joni Mitchellové, Michela Legranda či Johna Lennona a Paula McCartneyho. Tato část alba svým charakterem volně navazuje na pianistovu spolupráci se sopranistkou Rennée Flemingovou, se kterou před čtyřmi lety vydali desku Love Sublime.

Více informací o tomto romanticky laděném koncertu, včetně hudebních ukázek, získáte na Strunypodzimu.cz. Vstupenky na koncert jsou v prodeji v síti Ticketpro.cz a ve Festivalovém informačním a předprodejním centru umístěném v hlavní pokladně Národního divadla za cenu od 350 Kč.

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 23.10.2010 02:08
Poslední změna: 03.11.2010 06:39

RSS

Hodnocení: 4.67 (3x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz