Kultura

Unikatní multižánrový festival PLAY v pražském Mánesu

Světová premiéra nové interaktivní expozice PLAY na tři měsíce, od 4. listopadu 2010 do 31. ledna 2011, zaplní všechny prostory Výstavní síně Mánes na pražském Masarykově nábřeží. Jde o nové pokračování úspěšného projektu Orbis pictus aneb..., které výstavně opět koncipuje Petr Nikl. Poprvé jej však provází svébytný mezinárodní festival PLAY s workshopy, hudebními i divadelními vystoupeními a filmovými projekcemi. Festival PLAY nabízí mimořádně kvalitní program s málokdy vídanými uměleckými performancemi, z nichž mnohé vznikly exkluzivně právě pro tento účel.

Laserová instalace Ingrid Višňovské
Laserová instalace Ingrid Višňovské
Festival PLAY v Niklově podání je hrou, která nekončí s uzavřením výstavních sálů, hrou, jejímž smyslem je kreativní tvorba a účastníkem každý návštěvník. PLAY staví na imaginaci, fantazii a tvořivosti, kdy dotýkat se exponátů, vstupovat do nich, dotvářet je a hrát si s nimi je nejen dovoleno, ale přímo vyžadováno.

Audrey Chen
Audrey Chen
V hlavní části Mánesu bude růst unikátní Krystalíza, kolektivní krajina představ, krystalizující přímým zásahem a tvorbou všech návštěvníků výstavy. "Na zemi budou ležet materiálová termitiště s drobnými předměty, sypké, pevné i hnětoucí materiály ponechané k volné manipulaci návštěvníkům. Ti z nich v průběhu tří měsíců sestaví, poskládají, slepí a vzájemně propojí rozvíjející se organismus. Každý si může přinést a umístit do krajiny jakýkoliv předmět, ne větší než 10 cm krychlových. V prostředí krajiny se tak budou scházet předměty zastupující svým výběrem návštěvníky. Tomuto nekončícímu vývoji je ponechána co největší svoboda. Proces bude fotograficky i filmově nepřetržitě mapován, děj se tak přenese do virtuálního světa a neskončí spolu s výstavou," vysvětluje Petr Nikl.

Dan Bárta
Dan Bárta
Dolní část výstavní síně ovládne Spodní proud s labyrintem světelných, zvukových a hmatových nástrojů. "Oproti živelně se vyvíjející horní části, bude spodní část galerie z větší části zatemněna a rozčlení se do komorních koncentrovaných vjemů. V norách vznikne labyrint světelných, zvukových a hmatových nástrojů. Obě úrovně aktivují jiným způsobem komunikační hry, iniciující představivost a fantazii bez věkového omezení. Střídání pobytu v těchto dvou částech je metaforou světa nad a pod povrchem, kontrastem odlišných tvořivých prostředí..." Střídání pobytu v těchto dvou částech je metaforou světa nad a pod povrchem, kontrastem odlišných tvořivých prostředí.

Výstava je otevřena denně od 10 do 9 hodin, kromě pondělí. Vstupné na výstavu PLAY je pro dospělé 150 Kč, pro děti od 3 do 15 let, studenti do 26 let, důchodci a ZTP 90 Kč.

Čtyři ženy v bílém, Yellow Sisters, představí desku Tubab Woman 17. 12. 2010
Čtyři ženy v bílém, Yellow Sisters, představí desku Tubab Woman 17. 12. 2010
Poprvé projekt provází svébytný mezinárodní festival PLAY s hudebními i divadelními vystoupeními a filmovými projekcemi. Festival PLAY nabízí mimořádně kvalitní program s málokdy vídanými uměleckými performancemi, z nichž mnohé vznikly exkluzivně právě pro tuto příležitost. V prostorách Výstavní síně Mánes se uskuteční také řada hravých workshopů a seminářů určených dětem z mateřských škol, žákům základních i středních škol, vysokoškolským studentům a samozřejmě také veřejnosti.

Součástí festivalu PLAY je například jediný koncert světoznámé zpěvačky Ivy Bittové konaný v Praze 6. listopadu 2010 v rámci jejího listopadového turné po Evropě, vystoupení amerického dua NoSugar 7. listopadu 2010, které hraje post-postmoderní lidovou hudbu, hlasový workshop a koncert Dana Bárty s triem Roberta Balzara 11. listopadu 2010 a mnoho dalších zajímavých akcí.

Aktuální informace o programu festivalu, všech částech projektu PLAY a předprodeji vstupenek se dozvíte na Orbis-pictus.com.

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 18.10.2010 10:42
Poslední změna: 01.11.2010 09:04

RSS

Hodnocení: 4.83 (6x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz