Kultura

Vzpomínky na Betty MacDonaldovou s Terezou Kostkovou a Carmen Mayerovou

Víc než půl století uplynulo od smrti slavné spisovatelky Betty MacDonaldové, a přesto první pokus o zachycení vzpomínek na tuto originální, vtipnou a talentovanou ženu podnikla až řadu let po její smrti dlouholetá přítelkyně Blanche Caffiéreová.

Carmen Mayerová a Tereza Kostková
Carmen Mayerová a Tereza Kostková
Životní cesty rodiny spisovatelky Betty MacDonaldové se mnohokrát protnuly s osudem autorky knihy, ještě dávno předtím, než vznikl světově proslulý bestseller Vejce a já. Vzpomínky na společné zážitky, tak jak je zachytila její spolužačka a celoživotní přítelkyně jsou oblíbené nejen v knižní podobě, ale také jako divadelní představení Carmen Mayerové a Terezy Kostkové. Obě herečky, matka a dcera, načetly audioknihu v režii slavného rozhlasového režiséra Karla Weinlicha s hudbou Emila Viklického. Audioknihu na 2CD vydává v září 2010 vydavatelství Popron Music.

Vzpomínky na Betty MacDonaldovou s Terezou Kostkovou a Carmen Mayerovou"Na 2CD mám trochu jiný úkol, než je moje úloha ve stejnojmenném divadelním představení ve Viole. Přestože text vychází z podobného základu. Tady jsme s panem režisérem Weinlichem nacházeli polohu současné dívky, která čte text na jedné straně, tudíž v mnoha pasážích není identifikována s postavami knihy. Moje maminka představuje konkrétní postavu, která vypráví příběh. Já ty její pasáže čtu za čtenáře, jsem hlas čtenáře, jeho myšlenka, oči a kromě toho v pasážích, kde mluví v přímé řeči Betty MacDonaldová, tam jsem Betty MacDonaldovou. Skáču z postavy současné čtenářky tohoto románu k Betty MacDonaldové," prozradila Tereza Kostková.

Vzpomínky na Betty MacDonaldovou s Terezou Kostkovou a Carmen MayerovouCarmen Mayerová říká: "Namlouvám postavu Blanche Caffiéreové, je to dlouholetá přítelkyně Betty MacDonaldové. Měla ji velmi ráda, velmi dobře znala její rodinu. Tato dáma, která dodnes ještě žije, se rozhodla ve svých pětaosmdesáti letech napsat knihu o celé této rodině a jejich velkém vztahu. Celé je to velmi milé a lidské." A herečka dodává: "Ten nadhled, s jakým se umí dívat sama na sebe, na své životní situace, ať už smutné, tragické nebo naopak zase veselé, to je to, na co každý čtenář podle mne slyší, přenáší se ta síla a je to velmi inspirující."

Laskavost, moudrost, vtip, který pomůže překonat překážky a nástrahy, nekonvenční přístup k životu a hlavně nezdolná chuť do života, tak by se dal charakterizovat životní příběh autorky bestselleru Vejce a já, Betty MacDonaldové. Příběh, nazvaný Hodně smíchu a pár slz, posluchače na 2CD zavede nejen do zázemí spisovatelčiny originální rodiny, budete svědky i mnoha převratných událostí, které ovlivnily její tvorbu. Vzpomínky na společné zážitky, které zachytila její spolužačka a přítelkyně Blanche, nepřinášejí ucelený životopis slavné spisovatelky. O to více nám však přibližují lidskou bytost z masa a kostí, jejíž vzácný dar přenést se přes trable s úsměvem, humorem a nadhledem nám všem dodnes tolik imponuje.

Foto Popron

Editor: Janinka
Vytvořeno: 03.09.2010 07:01
Poslední změna: 23.09.2010 04:12

RSS

Hodnocení: 4.86 (7x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz