Kultura

Týdny českého designu na EXPO 2010

Otevřením výstavy nazvané Archiv zázraků byly 8. srpna 2010 v českém pavilonu na Všeobecné světové výstavě EXPO zahájeny týdny českého designu. V multimediální hale se ve světové premiéře představuje v režii Designbloku Praha a společnosti Olgoj Chorchoj deset českých designérů.

Český pavilon na Všeobecné světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji
Český pavilon na Všeobecné světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji
"Český pavilon je výjimečný tím, že se proměňuje v čase. Každý měsíc se v něm odehrává originální kulturní program a o výstava Archiv zázraků není výjimkou," říká manažerka doprovodných programů Martina Hončíková a dodává: "Všechny exponáty byly vyrobeny výhradně pro EXPO 2010 v Šanghaji a dosud je nikdo nikde neviděl."

"Výstava vznikala rok a pracovali jsme na ní s deseti předními designéry," prozradila kurátorka výstavy Jana Zielinski z Designbloku Praha, "zajímalo nás, jak zpracují témata, které ovlivňují náš život a kromě tohoto zadání měli pro tvorbu úplnou svobodu," doplňuje.

V multimediální hale českého pavilonu se potkávají různé designérské rukopisy i použité materiály od těchto autorů: Liběna Rochová: Létání – papír, Olgoj Chorchoj: Dětství - dřevo, Eva Eisler: Světlo a prostor – sklo/corian, René Šulc: Čas - dřevo, Anna Kozová: Ticho – kámen/kov/corian, Hana Zárubová: Obraz – nanotechnologie/duté vlákno, Rony Plesl: Půda – foukané a broušené sklo, Daniel Piršč: Pohyb – porcelán, Sailm Issa: Déšť – fotografie a Hippos Design: Nekonečno - Foukané sklo. Týdny českého designu na EXPO 2010Vše spojuje sněhově bílý zvlněný terén pod skleněným stromem a krátký černobílý filmový příběh režiséra Tomáše Luňáka promítaný na jeho pozadí.

"Jde o design příběhů a kde jinde lépe vyprávět příběhy, než pod stromem, a z čeho jiného by měl být český strom, než ze skla," komentuje instalaci další kurátor z Designbloku Praha Jiří Macek. "My jsme se snažili tento strom navíc zasadit do reálné české krajiny, do krajiny, z níž díla pocházejí," dodává Jan Němeček ze společnosti Olgoj Chorchoj, která řešila architekturu expozice.

Týdny českého designu potrvají až do 31. srpna 2010 a kromě výstavy Archiv zázraků zahrnují i módní přehlídku na prestižní šanghajské adrese Bund 18 a následnou instalaci unikátních modelů.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 09.08.2010 09:23
Poslední změna: 15.08.2010 08:30

RSS

Hodnocení: 4.67 (3x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz