Osobní deníček

Stěhování orangutanů sumaterských ze Zoo Praha do nového pavilonu v Bratislavě

V pondělí 19. dubna 2010 proběhne transport orangutanů sumaterských do nového pavilonu v Bratislavě. O víkendu tak mají všichni návštěvníci Zoo Praha poslední možnost vidět Filipa a Pagyho v pavilonu Indonéská džungle.

Orangutan sumaterský Filip
Orangutan sumaterský Filip
Desetiletý orangutan Filip a devítiletý Pagy jsou potomky samce Kamy a samice Upity. Od roku 2004 společně obývají pavilon Indonéská džungle. Nyní nastal čas, kdy se vydají do světa. "Ve spolupráci s koordinátorem chovu orangutanů jsme se rozhodli umístit orangutany do bratislavské zoo, kde byl postaven nový pavilon," vysvětluje Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. "V pondělí 19. dubna 2010 proběhne transport za účasti všech našich chovatelů," dodal.

Filip se narodil 27. března 2000 v zoo v Hodoníně. Jeho matka Upita neměla po porodu mléko, takže ho ošetřovatelé odchovali uměle. Ke Kamovi s Upitou se Filip znovu vrátil, když mu bylo asi 9 měsíců. Upita mezitím znovu zabřezla a záhy po navrácení Filipa do skupiny porodila Pagyho. Filip je velmi zvídavý a něžný, velmi rád se mazlí. Ačkoliv je starší, podřizuje se svému bratrovi.

Pagy se narodil 23. července 2001 také v Hodoníně. Odchován už byl ale přirozenou cestou. "Pagy je na rozdíl od Filipa pěkný raubíř, ale na druhou stranu trošičku zbabělec. Vždycky, když jde do tuhého, hledá záchranu v máminých sukních. Vůči Filipovi se chová dominantně a už se mu dokonce začal tvořit hrdelní vak," říká chovatelka lidoopů Denisa Ryšková.

Samci Filip a Pagy jsou již v pubertálním věku a je načase oddělit je od rodičů a umístit do jiné zoologické zahrady. S Filipem a Pagym se můžete rozloučit o tomto víkendu při návštěvě pavilonu Indonéské džungle v Zoo Praha.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 16.04.2010 05:35
Poslední změna: 11.05.2010 10:22

RSS

Hodnocení: 5.00 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz