Kultura

Chumbawamba má nové album, které představí na koncertě v Praze

Nejnovější deska anglické skupiny Chumbawamba s názvem ABCDEFG se celá točí kolem hudby. Jistě, řeknete si, co jiného by tam mělo být než hudba, známí provokatéři z Leedsu však přichází s koncepčním albem plným úvah o hudbě. O dobré i špatné hudbě, hudbě velebené i odsuzované.

Chumbawamba
Chumbawamba
Od Chumbawamby byste asi nečekali suchou unylou desku, kde jdou všechny písně naskládat do jedné škatulky. Na nové nahrávce nazvané ABCDEFG natrefíte na pop, folk i jazz, je tu intimní pocta prvním chvílím v objetí hudby, které kdysi prožil snad každý z nás. Najdete zde oslavu písniček vojáků z první světové války i šťouchnutí do folkařů posedlých požadavkem autenticity. Chumbawamba ABCDEFG
Chumbawamba ABCDEFG
V dalších písničkách Chumbawamba, jako vždy ostře politicky angažovaná kapela, nabízí dokonce příběh člověka, který přežil koncentrační tábor a bouřil se proti prvnímu uvedení Wagnera v Izraeli. Nechybí ani píseň o undergroundových hudebních poměrech v komunistických zemích, jakou bylo kdysi i Československo.

Chumbawamba ráda vypráví příběhy o politice, dějinách a filozofii, na druhou stranu nikdy neprezentuje své názory s vážnou tváří. Vždy jsou těmi prvními, kteří se pousmějí nad hranou vážností oficiálních politiků, historiků a filozofů. Své příběhy a názory podávají za doprovodu tisíců nejrůznějších nástrojů, jejichž paleta je tentokrát ještě širší díky hostování kolegů z kapel Oysterband, Bellowhead, Unthanks a mnoha dalších.

Chumbawamba má nové album, které představí na koncertě v PrazeUž bylo na čase, aby o světě hudby někdo natočil album. Nikdo jiný než Chumbawamba vám nezazpívá písničku o tom, jak Metallica schvaluje použití své hudby jako mučícího nástroje proti povstalcům v Iráku, nebo o Stalinově kulturním tažení proti Šostakovičovi. A oni vám je navíc dokážou zazpívat naživo. Stačí, když se 14. května 2010 zajdete podívat na jejich akustický koncert do Lucerna Music Baru v Praze. Startuje se je již od 18 hodin. Support obstará stejně jako neposledy písničkářka Bettyna Schelker ze Švýcarska. Vstupenky na koncert jsou k dostání v sítích Ticketpro.cz, Ticketstream.cz a Ticketportal.cz za 300 Kč + poplatky, na místě za 400 Kč.

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 03.04.2010 06:20
Poslední změna: 09.04.2010 08:06

RSS

Hodnocení: 5.00 (7x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz