Kultura

Výstavy v MeetFactory na pražském Smíchově

MeetFactory otvírá galerijní a studiové prostory výstavám celkem dvanácti umělců z pěti zemí. Výstavy jsou instalovány na 500m2, potrvají do 17. ledna 2010.

Karin van Pinxteren
Karin van Pinxteren
Skupinová výstava osmi holandských umělců The Banquet (Banket) je završením ročního projektu Wednesday, Meatloaf Day (Středa, den sekané), který v MeetFactory vznikal.Osm holandských umělců, Laurent Malherbe, Ina Smits, Wouter Huis, Walter van Broekhuizen, Benjamin Frankel, Rob van de Werdt, Karin van Pinxteren a Jeroen Evertz, se v ateliéru v MeetFactory postupně zúčastnilo projektu Wednesday, Meatloaf Day, založeného na principu akce a reakce. Walter van Broekhuizen
Walter van Broekhuizen
Každý umělec zde v rámci rezidenčního pobytu strávil 4 až 6 týdnů samostatnou prací na instalaci, která se stala prodloužením uměleckého díla zanechaného předchozím umělcem. Tímto procesem růstu vznikl soubor osmi samostatných a jednoho kolektivního díla. Nyní uváděný závěrečný The Banquet divákovi poskytuje vhled do procesu tvorby společného uměleckého díla i jeho konečného výsledku, stejně jako do individuálních rysů jednotlivých děl. Vyvolává otázky o originalitě a vzniku uměleckého díla. Wednesday, Meatloaf Day (Středa, den sekané) je holandské rčení, které se vztahuje k běžné domácí zvyklosti v Nizozemsku. Ukrývá v sobě dvojí význam. Na jedné straně odkazuje na pohodlí rodinného života, a na straně druhé na svazující a nucenou stránku opakování.

Sascha Pohle videosekvence Reframing the Artist
Sascha Pohle videosekvence Reframing the Artist
Ve třech sálech galerie se také setkají Sascha Pohle z Německa s videofilmem Reframing the Artist, slovenský umělec Michal Moravčík s instalací Subtilní historie, a pražský fotograf Adam Holý se souborem portrétů dětí a vekolforfarmátových abstraktních fotografií Crosfield. MeetFactory představuje projekty tří umělců stejné generace, kteří vycházejí z rozdílných prostředí a velmi odlišných uměleckých přístupů. Cílem výstavy ale není snaha tyto umělce konfrontovat ani vytvářet spojení mezi jednotlivými projekty. Prostor galerie, složený ze tří propojených místností, je koncipován jako jejich samostatné výstavy představující aktuální témata, kterými se tito umělci v současnosti zabývají.

Kit Reisch (USA) prezentuje práce vytvořené během první etapy své tvůrčí rezidence ve studiu č. 15.

Foto Blue Effect

Editor: Janinka
Vytvořeno: 30.12.2009 01:00
Poslední změna: 02.01.2010 02:01

RSS

Hodnocení: 4.50 (2x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz