Společnost

Advent a Vánoce v jihlavské zoo

Ani v prosinci nezapomíná jihlavská zoo na své návštěvníky. Tak jako každý rok bude vánočně nazdoben a nasvícen celý areál zoo, několik pavilonů ozdobí vánoční stromečky a do africké vesnice Matongo se chystá již tradiční černošský betlém.

Advent a Vánoce v jihlavské zooO víkendu 5. a 6. prosince 2009 se uskuteční akce s názvem Adventní dílny v zoo, kdy si za příplatek 20 Kč k běžnému vstupnému budou zájemci moci vyrobit vánoční dekorace, přáníčka, ozdoby na stromeček, nebo drobné dárky z přírodních materiálů na několika stanovištích v zoo. A chybět nebude předvánoční bonus navíc. V sobotu bude možné potkat v zoo i Mikuláše s čertem a v neděli se ve 14 hodin uskuteční v pavilonu šelem představení nejmladších levhartů veřejnosti.

Advent a Vánoce v jihlavské zooMezi vánočními svátky a Silvestrem od 28. do 30. prosince 2009 jsou naplánované večerní prohlídky po jihlavské zoologické zahradě. Netradiční prohlídky s průvodci vánočně osvětlenou zoo, při kterých nebude chybět překvapení pro děti, nebo něco na zahřátí pro dospělé, začínají vždy v 16 hodin a každou následující půlhodinu. Vstup je pouze na rezervaci, objednávky na tel. 567 573 730.

Vánočky pro kočky aneb buďme štědří nejen k sobě
Vánočky pro kočky aneb buďme štědří nejen k sobě
Vánočky pro kočky aneb buďme štědří nejen k sobě je název prvního ročníku vánoční sbírky krmiva pro opuštěné kočky, kterou pořádá jihlavská zoo. Od 1. do 31. prosince 2009 je možné přinést do zoo malý dárek pro opuštěné kočičky. Nezávadná krmiva a pamlsky v originálních obalech přijímají pracovníci na pokladnách zoo a 31. prosince 2009 budou odevzdány útulkům v Jihlavě a Třebíči.

Advent a Vánoce v jihlavské zooDo zoo ale lákají především zvířata. Nejčerstvějším přírůstkem jsou čtyřčata kapybar, která se narodila 16. listopadu 2009, atrakcí je také celkem sedm letošních mláďat levhartů, nebo mládě gibona zlatolícího, které se narodilo jako jubilejní desáté mládě zasloužilým rodičům Ivance a Vildovi počátkem listopadu 2009. Není náhoda, že malý gibonek v mateřské náruči jakoby z oka vypadl opici ve znaku jihlavské zoo, vždyť právě tento druh je erbovním zvířetem Zoologické zahrady Jihlava. Oba rodiče pochází z přírody a do Jihlavy přišli v roce 1989 z olomoucké zoo. Nyní je giboní rodinka sedmičlenná a jejich vnitřní expozice v pavilonu opic je plná pohybu. Giboni patří mezi nejvyšší primáty s výbornými pohybovými schopnostmi. Malý gibonek
Malý gibonek
Jejich dlouhé ruce jim umožňují doslova létat z větve na větev a v eleganci a kráse pohybu mohou bez nadsázky soutěžit s gazelami nebo plachtícími ptáky. Gibon zlatolící (Nomascus gabriellae) se řadí mezi kriticky ohrožené druhy, jeho domovinou je jihovýchodní Asie. Živí se hlavně listovými pupeny, výhonky a ovocem, jen vzácně živočichy. Mláďata se rodí se žlutou srstí, která později u samců tmavne až do černé, samice zůstávají světlé s černou čepičkou. Kromě Jihlavy chová u nás tento druh pouze Zoo Olomouc, na Slovensku Bojnice a Bratislava.

Foto archiv Zoo Jihlava

Editor: Janinka
Vytvořeno: 03.12.2009 05:42
Poslední změna: 20.12.2009 09:15

RSS

Hodnocení: 4.75 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz