Kultura

Audiokniha Nejkrásnější římské báje a pověsti

Zaposlouchejte se do Nejkrásnějších římskích bájí Římští bohové promlouvají a pověstí v podání Vladimíra Kratiny, Pavla Soukupa a Martina Stránského.

Audiokniha Nejkrásnější římské báje a pověstiŘímská mytologie patří k základním pilířům evropské civilizace. Představuje svět, který chápal sám sebe prostřednictvím bohů a jejich činů. V dávných dobách se římské báje a pověsti staly nedílnou součástí každodenního života lidí bez rozdílu jejich společenského postavení. Každý si v nich našel příběh, který zobrazil i jeho osudy. Bohové Saturn, Pluto, Jupiter, Mars nebo Bakchus a mnoho dalších bájných postav ožívá na audio nahrávce díky hlasům Vladimíra Kratiny, Pavla Soukupa a Martina Stránského.

"První část knihy Nejkrásnější římské báje a pověsti Jaromíra Slušného, končící založením Říma, jsme za pomoci předních českých herců převedli do podoby audioknihy. Věříme, že v dnešní době, která díky svému tempu příliš nepřeje četbě, pomůže mladé generaci, aby se touto formou seznámila s antikou, která Pavel Soukup
Pavel Soukup
patří k základům lidské vzdělanosti," říká režisér nahrávky František Špergr.

Tři herečtí představitelé mužných typů a majitelé krásných hlasů jsou ideálními průvodci světem legendárních hrdinů a heroických mýtů. Tvůrci audioknihy využili pro větší dramatičnost a akčnost napínavých příběhů mnoho zvukových efektů, které poslechu dodají strhující spád.

"Na počátku řekl Bůh: Budiž světlo! A bylo světlo. Ale z toho je patrné, že na počátku byl zvuk hlasu, slovo. Slovo a hlas, věta a myšlenka. Mluvit není víc, než vidět. Ale poslouchat je víc. Protože mozek je ten nejlepší projektor plátna myšlenek. Míchá do koktejlu posluchače představivost. A ta je individuální. Martin Stránský
Martin Stránský
Tupá i košatá, střízlivá i odvázaná. Nejlepší čarodějnice, čerti i bohové jsou ti, které si představíme. Mám to štěstí, že ve svém řemesle mohu na lidi zapůsobit hlasem, a také se nechám rád jinými hlasy obluzovat. U mikrofonu se cítím dobře. A u audioknih také," říká Pavel Soukup. Krásný hlas Pavla Soukupa znají diváci z rozhlasu i z dabingu, dabuje například Roberta Redforda nebo Michaela Douglase. Na 3CD představí Svět římských bohů, dále namluvil příběhy Kletba Harpyjí, Venušinu lest, Aeneas v podsvětí či Amuliův zločin.

Martin Stránský se s římskými bájemi setkal poprvé jako osmiletý kluk: "Knihu bájí jsme měli doma, rád jsem v ní listoval. Báje a pověsti mám velmi rád, jitří fantazii a probouzí zvláštní temné věci, které jsou v nás schované". Herec, který při dabingu propůjčuje hlas i slavnému Dr. Houseovi na 3CD namluvil příběhy Tyrrhénští plavci a Bakchus, Akis a Galatea, Princezna Dido nebo Pomona a Vladimír Kratina
Vladimír Kratina
Vertumnus.

Vladimír Kratina na novinkové audioknize vypráví o zrodu bohů a světa, ale i příběhy Zkáza Tróje či Romulus a Remus. "Pravdou je, že nejde o úplně běžnou hovorovou řeč, v názvech, ve jménech bohů a postav bylo nutné neudělat chybu. Bylo důležité uhlídat správnou výslovnost. Pan režisér měl ale spoustu moudrých knih, do kterých jsme nahlíželi, aby bylo vše v pořádku," prozradil známý herec, který by se díky svému mužnému typu v roli některého římského boha nádherně vyjímal.

Kniha a zároveň také audiokniha na 3CD vyšla v koprodukci nakladatelství XYZ a vydavatelství Popron Music. Zaposlouchejte se i vy do hlasů římských bohů v podání Vladimíra Kratiny, Pavla Soukupa a Martina Stránského.

Foto Popron

Editor: Janinka
Vytvořeno: 15.11.2009 12:53
Poslední změna: 25.11.2009 10:30

RSS

Hodnocení: 4.07 (14x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz