Kultura

Vzácná orchidej herečky Ani Geislerové poprvé vykvetla

Vzácná orchidej Angraecum sesquipedale přezdívaná hvězda Madagaskaru, jež byla ve skleníku Fata Morgana vysazena populární herečkou Ańou Geislerovou v rámci projektu Kořeny osobností v botanické zahradě v březnu 2009, poprvé vykvetla, a to na svátek sv. Martina, tedy 11. listopadu 2009. Od tohoto dne přibližně po dalších ještě deset dnů mohou návštěvníci skleníku Fata Morgana Botanické zahrady hl. města Praha obdivovat nejen tuto vzácnou rostlinu.

Angraecum sesquipedale
Angraecum sesquipedale
Vzácná orchidej Angraecum sesquipedale přezdívaná jako hvězda Xanthopan morgani praedicta
Xanthopan morgani praedicta
Madagaskaru, betlémská či vánoční hvězda se proslavila díky své noční omamné vůni a také díky svému opylovači, nočnímu motýlu, jehož existence byla předpovězena významným biologem Charlsem Dawinem dávno ještě předtím, než byl vůbec znám.

Existenci motýla, jež opylovává Angraecum sesquipedale Darwin předpověděl na základě toho, že zkoumal právě tuto vzácnou orchidej. Další zajímavostí je nesmírně dlouhá ostruha orchideje, na které je dole nektar. Darwin při svých cestách po světě navštívil Madagaskar, kde se tato rostlina vyskytuje. Prohlédl si ji a zjistil, že ji musí opylovat nějaká můra se sosákem dlouhým aspoň dvacet centimetrů. Když byl tento motýl později objeven, dostal poddruhové jméno praedicta, což znamená předpověděný. Jeho celé jméno zní Xanthopan morgani praedicta. Darwin předpověděl dokonce i to, že půjde o nočního motýla. Květ zmíněné orchideje je totiž bílý, což je barva, na kterou denní motýli příliš nereagují, ale v noci je dobře vidět.

Lucie Bílá s Aňou Geislerovou
Lucie Bílá s Aňou Geislerovou
Orchidej Angraecum sesquipedale vysadila v Botanické zahradě hl. města Prahy na začátku března 2009 herečka Ředitel pražské zoo Petr Fejk vysadil vzácnou borovici
Ředitel pražské zoo Petr Fejk vysadil vzácnou borovici
Aňa Geislerová a spustila tak populárně vzdělávací projekt Kořeny osobností v botanické zahradě. Cílem projektu je napomoci upoutat pozornost veřejnosti k velmi vzácnému přírodnímu bohatství, kterým zahrada disponuje, tedy zajímavým, ohroženým a téměř vyhynulým rostlinám a stromům za pomoci zajímavých a významných českých a světových osobností z kulturního a společenského života. Každá tato rostlina či strom je pak označena jejich fotografií a krátkým popisem stejně tak jako podrobnými informacemi o původu, zajímavostech a životě rostliny. Toto spojení pomůže zanechat také odkaz pro další generace a podpoří možná také myšlenku, že na světě je stále více a více ohrožených druhů a my bychom se o ně měli zajímat a zabránit jejich vyhynutí.

V těchto dnech mohou návštěvníci zároveň navštívit výstavu Koření a bylinky, jež ve skleníku Fata Morgana v areálu Západ a ve výstavním sále venkovní expozice areálu Jih probíhá do 29. listopadu 2009.

Skleník Fata Morgana Botanické zahrady hl. města Praha je otevřen každý den od úterý do neděle od 9 do 16 hodin. Cena vstupného pro dospělého je 120 Kč.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 06.11.2009 06:34
Poslední změna: 22.11.2009 04:02

RSS

Hodnocení: 4.50 (6x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz