Kultura

Časosběrné projekty Sylvy Francové a Silvie Vondřejcové

V Galerii Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze probíhá výstava autorek Sylvy Francové a Silvie Vondřejcové s názvem Časosběrné projekty.

Silvie Vondřejcová - Kalendář 2005
Silvie Vondřejcová - Kalendář 2005
Výtvarnice Sylva Francová a Silvie Vondřejcová se daly poprvé dohromady pro výstavu Časosběrné projekty. Vystudovaly konkurenční výtvarné školy a na nich odlišné obory, Sylva Francová Školu nových médií Veroniky Bromové na AVU a Silvie Vondřejcová Sklo v architektuře u prof. Mariana Karla na VŠUP a měly i jiný okruh zájmů. Časosběrné projekty Sylvy Francové a Silvie VondřejcovéSpojovalo je jen několik společných přátel. Postupně však zjistily, že jejich tvorba má mnoho společných znaků, přestože výstupy jsou odlišné. Dominantním rysem, který jejich tvorbu spojuje, je časosběrnost. Obě, každá s jinou představou, opakovaně zaznamenávají místa či lidi ve svém okolí. Mají potřebu mapovat prostředí kolem sebe a skládat příběhy či časové mozaiky. Každá to dělá jiným způsobem a každá používá trochu jinou časovou jednotku.

Na výstavě mohou návštěvníci zhlédnout několik projektů, jako třeba instalaci fotografických tisků ze souboru Sylva Francová – Daily stories, Sedlaceks Day
Sylva Francová – Daily stories, Sedlaceks Day
Views Sylvy Francové, kdy po dobu jednoho roku autorka fotografovala průhledy z oken paneláku, kde žila. Silvie Vondřejcová prezentuje například instalaci kreseb s názvem Kalendář, tematizující každodenní činnosti. V letech 2004–2006 každý den překreslovala barevnými pastelkami část fotografie z monitoru počítače.

Výstava se koná v galerii Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze na náměstí Jana Palacha 80 ve dnech 5. – 28. listopadu 2009.

Editor: Tereza Černá
Vytvořeno: 04.11.2009 05:28
Poslední změna: 06.11.2009 08:39

RSS

Hodnocení: 4.50 (4x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz