Kultura

Andrea Sedláčková dotočila film podle Josefa Škvoreckého

Natáčení televizního filmu Malá pražská Matahára se chýlí ke konci. Ve středu 10. června 2009 se štáb v čele s režisérkou Andreou Sedláčkovou naposledy sešel na place, poté materiál zamíří do střižen.

Malá pražská Matahára
Malá pražská Matahára
Scénář televizního filmu Malá pražská Matahára, který napsala sama režisérka Andrea Sedláčková (psychologické drama Oběti a vrazi, komedie Musím tě svést), vznikl podle předlohy Josefa Škvoreckého a Zdeny Salivarové. Vypráví příběh z počátku padesátých let, kdy ještě existují poslední relikty svobodného světa, jako např. americká tisková agentura, poslední jazzové kapely, a kdy berou za své i naivistické demokratické představy "bývalých", tj. lidí, kteří neoddiskutovatelně patřili ke světu první republiky. Komunistický režim všechno bere šmahem jako smrt a nejen jako.

Ve středu dění se ocitá parta mladých lidí, kteří se točí kolem jazzové kapely a jedné krásné dívky. Geraldinka, ještě vlastně nedospělá a rozhodně nezodpovědná slečna, která si myslí, že je Malá pražská Matahára
Malá pražská Matahára
chytřejší než všichni a že na světě je proto, aby se bavila, se zaplete do režimních sítí, které ji zničí. Ale její životní nezkušenost nepřehluší její sílící a postupně vědomý smysl pro spravedlnost: potřebným je třeba pomáhat a oportunismus je jí rozhodně cizí.

Původní Škvoreckého příběh je odrazem skutečných událostí, ale jeho stylizace je pro autora příznačná. Zdánlivě lehká a vtipná konverzace zamilovaných mladých lidí zachycuje jen část jejich života, druhá část neodvolatelně spěje k dramatickým událostem. Z natáčení filmu Malá pražská Matahára podle Josefa Škvoreckého
Z natáčení filmu Malá pražská Matahára podle Josefa Škvoreckého
Andrea Sedláčková si s látkou velmi dobře poradila, nepodstatné vynechala, k podstatnému dofabulovala příčinné motivace. Dosáhla dokonce i toho, že Josef Škvorecký je s adaptací velmi spokojen.

Natáčení, které mělo dvě  fáze, zimní a letní,  začalo v pondělí 23. února 2009 ve studiích na Kavčích horách a vyžádalo si celkem 25 filmovacích dnů. Točilo se především v Praze a Králově Dvoře. Hlavní role byly svěřeny Vojtěchu Dykovi a Marice Šoposké, ve vedlejších úlohách se objeví například Jan Meduna, Vojtěch Kotek nebo Emma Smetanová.

 

Editor: Janinka
Vytvořeno: 09.06.2009 08:26
Poslední změna: 18.06.2009 10:56

RSS

Hodnocení: 4.50 (10x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz