Společnost

Ženy tvoří hudbu

28. dubna 2009 se v prostorách Českého senátu konal koncert nazvaný Ženy tvoří hudbu. Jedná se o projekt občanského sdružení Friends of the National Museum of Women in the Arts, jehož posláním je podpora a prosazování umělecké tvorby žen bez rozdílu oblasti umění či doby, v níž tvořily.

Rosanne Malek
Rosanne Malek
V duchu poslání občanského sdružení byl koncipován též program samotného koncertu Ženy tvoří hudbu v podání žen umělkyň, přičemž také zazněla díla žen skladatelek. Lenka Dušková, koordinátorka projektu Women in the Arts
Lenka Dušková, koordinátorka projektu Women in the Arts
Zastoupeny byly jak autorky z Čech, tak z Francie a Spojených států. Iniciátorkou této myšlenky je klavíristka, paní Rosanne Malek z USA, která v současné době působí jako poradce pro hudebně talentované studenty v rámci Iowa Alliance for Arts Education, Iowa Music Educators Association a Art Educators of Iowa. Rosanne Malek se zabývá vyhledáváním skladeb polozapomenutých skladatelek v amerických archivech a díky její spolupráci s NMWA ve Washingtonu D.C. se zrodila myšlenka realizovat projekt Ženy tvoří hudbu v České republice.

Milada Červenková
Milada Červenková
Pastorální suita pro flétnu a harfu české autorky Milady Červenkové, Žofie Vokálková a Dana Suchanová
Žofie Vokálková a Dana Suchanová
dlouholeté členky Moravské filharmonie, jež zazněla ve druhé polovině koncertu ve světové premiéře, se stala v podání dvou umělkyň, harfenistky Dany Suchanové a flétnistky Žofie Vokálkové, vrcholem večera a autorku přítomné publikum ocenilo zaslouženými ovacemi.

Koncert Ženy tvoří hudbu se uskutečnil pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu ČR MUDr. Přemysla Sobotky a Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze.

Foto ConPro

Editor: Janinka
Vytvořeno: 04.05.2009 08:06
Poslední změna: 04.05.2009 10:15

RSS

Hodnocení: 4.13 (8x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz