Kultura

Záhada v Divadle Na Fidlovačce

Divadlo Na Fidlovačce chystá premiéru nové hry Záhada. Příběh, plný záhad a překvapení, uvidíte v režii Ondřeje Brouska. Je to jeho režijní debut na velké scéně Divadla Na Fidlovačce.

V hlavnéch rolích hry Záhada účinkují Otakar Brousek ml. a Tomáš Töpfer
V hlavnéch rolích hry Záhada účinkují Otakar Brousek ml. a Tomáš Töpfer
Eric - Emmanuel Schmitt patří k nejlepším současným spisovatelům, a to nejen v rodné Francii. Světový věhlas mu přinesla právě divadelní hra Záhada, uvedená poprvé v Paříži na jaře 1996 pod názvem Variations énigmatiques. V následujících letech byla přeložena do pětatřiceti jazyků a inscenována ve čtyřiceti zemích většinou jako Enigma, Záhada.

Ondřej Brousek
Ondřej Brousek
Hra sice začíná velice dramaticky, ale vzápětí pokračuje v žánru duchaplné konverzačky. Erik Larsen se vypravil na opuštěný ostrov v Norském moři za nositelem Nobelovy ceny za literaturu Abelem Znorkem, aby s ním jakožto redaktor provinčních novin udělal interview o jeho poslední knize Zapřená láska. Když však začne pátrat po identitě ženy, které jsou Znorkovy milostné dopisy adresovány, profesní rozhovor o literatuře se změní v osobní souboj dvou mužů s odlišným pohledem nejen na lásku a sexualitu, ale na život vůbec. Od chvíle , kdy se Larsen snaží odlišit v Znorkově mistrovském díle životní pravdu od uměleckého výmyslu, mění se Schmittova hra v psychologickou detektivku, v níž se po jedné vyjasněné záhadě vzápětí vynoří další a další, a to dokonce i v reálném životě Erika Larsena, protože i on má svá tajemství...

Divadlo Na Fidlovačce uvede Záhadu v české premiéře 19. března 2009 v režii Ondřeje Brouska, který o nové inscenaci říká: "Na Záhadě je krásné tajemství, které obsahuje a ne pravda, kterou skrývá. Aneb jak se vám může změnit život během jedné hodiny." Tomáš Töpfer se představí jako Abel Znorko a Otakar Brousek ml. jako Erik Larsen.

Foto Roman Černý

Editor: Janinka
Vytvořeno: 03.03.2009 07:54
Poslední změna: 09.03.2009 06:19

RSS

Hodnocení: 4.78 (9x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz