Kultura

Ženitba Nikolaje Vasiljeviče Gogola v Divadle na Jezerce

Naprosto neuvěřitelná událost o dvou dějstvích v překladu Leoše Suchařípy, jemuž je premiéra světoznámé a oblíbené hry Nikolaje Vasiljeviče Gogola v Divadle na Jezerce věnována.

Barbora Hrzánová jako slečna Agáta Tichonovna Kuperďaginová (Autor: Majka Votavová)
Autor: Majka Votavová
Barbora Hrzánová jako slečna Agáta Tichonovna Kuperďaginová
První letošní novinka Divadla na Jezerce Ženitba je věnována památce vynikajícího herce i překladatele Leoše Suchařípy, který právě Ženitbu přeložil z ruštiny. Režisérem Ženitby, tragikomedie o námluvách plné groteskních situací, je Lukáš Hlavica. V hlavní roli Agáty, o niž se ucházejí čtyři nápadníci, exceluje Barbora Hrzánová. "Slečna Agáta Tichonovna Kuperďaginová měří necelých 160 cm, má hnědozelené oči, výrazný chrup a je jí sladkých 44 let," řekla herečka Barbora Hrzánová o postavě, kterou ztělesňuje. Velké šance má u ní vládní rada Podkolatov v podání Radka Holuba. V Ženitbě dále hrají Marek Taclík, Miluše Šplechtová, Jan Hrušinský, Miroslav Vladyka, Zdeněk Hruška nebo Věra Kubánková.

Podkolatov Radek Holub a Agáta Barbora Hrzánová (Autor: Majka Votavová)
Autor: Majka Votavová
Podkolatov Radek Holub a Agáta Barbora Hrzánová
Podkolatov je mladý muž, kterého chce oženit jeho přítel Kočkarev. A Agáta je stydlivá čtyřiačtyřicetiletá slečna, které hrozí, že se stane starou pannou. Tu se zase snaží provdat dohazovačka Tekla.  Protože je velice aktivní, dosáhne toho, že se najednou o Agátinu ruku ucházejí čtyři nápadníci, bývalý důstojník pěchoty Onučkin, přednosta hospodářsko-správního odboru Nenažraný, bývalý námořní důstojník Žvanikin a vládní rada Podkolatov, kterému ale Tekla vůbec nepřeje. Ženiši Zdeněk Hruška, Miroslav Vladyka a Jan Hrušínský (Autor: Majka Votavová)
Autor: Majka Votavová
Ženiši Zdeněk Hruška, Miroslav Vladyka a Jan Hrušínský
Každý z ženichů má ke sňatku svoji motivaci, ať už jsou to třeba peníze, vyšší životní úroveň a nebo touha po ženě. Ženitba skýtá nepřeberné množství skvělých divadelních situací a nechybí v ní typická Gogolova ironie.

"Ženitbu přeložil v roce 1979 Leoš Suchařípa a před 25 lety jsme v ní spolu hráli v Ústí nad Labem. Já jsem hrál tehdy Podkolatova a Leoš ztělesnil roli Nenažraného, kterou teď hraji já. Byli jsme přátelé, měl jsem ho jako učitele divadla i života. Byl bych rád, kdybych mohl Leoši Suchařípovi tuto inscenaci věnovat," řekl ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský o tomto velkém herci, který zemřel v roce 2005.

Premiéra hry Ženitba se uskuteční v Divadle Na Jezerce 28. ledna 2009 od 19 hodin.

Editor: Janinka
Vytvořeno: 28.01.2009 11:00
Poslední změna: 01.02.2009 10:50

RSS

Hodnocení: 4.62 (16x)
5-skvělé
4-dobré
3-průměr
2-nic moc
1-nepovedené



Copyright © mars69 2000-2024, webmaster@people.cz